Intel zvýšil nákup obnovitelné energie

15. 2. 2011 08:23    Rubrika: Tiskové zprávy

Intel koupí více zelené energie, než vyprodukují české solární elektrárny

Intel zvýšil nákup obnovitelné energie

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

• Intel zvýšil nákup obnovitelné energie na 2,5 milionu megawatthodin. Tato energie pokryje 85 procent odhadované spotřeby společnosti v jejích amerických závodech. Intel byl proto opět vyhlášen největším dobrovolným odběratelem zelené energie na světě.

• Intel rovněž dokončil instalaci devíti solárních elektráren ve svých závodech v USA a Izraeli. Tyto elektrárny dohromady vyprodukují ročně 3800 megawatthodin čisté solární energie.

• Pro srovnání: v Česku je nyní instalováno 1820 MW solárních elektráren, které ročně vyprodukují 1,8 milionu megawatthodin energie. Celkový výkon jaderné elektrárny Temelín je 2000 MW a v roce 2009 vyprodukovala 13 milionů megawatthodin.

Společnost Intel pokračuje ve využívání elektrické energie z obnovitelných zdrojů a oznámila, že v roce 2011 nakoupí 2,5 milionu megawatthodin kreditů obnovitelné energie (REC). Tento závazek představuje 75procentní nárůst oproti loňskému roku, kdy Intel nakoupil kredity ve výši 1,4 milionů megawatthodin. Letos tak obnovitelná energie pokryje více než 85 procent celkové roční spotřeby elektrické energie společnosti Intel ve Spojených státech. Vedle toho Intel dokončil instalaci devíti solárních elektráren ve svých závodech v Arizoně, Kalifornii, Novém Mexiku, Oregonu a Izraeli. Tyto elektrárny společně vyprodukují více než 3800 megawatthodin čisté solární energie.

„Intel chce svými snahami v oblasti obnovitelné energie rozjet trh a zajistit levnější a dostupnější obnovitelnou energii, což povede ke snížení emisí uhlíkových plynů z výroby elektřiny,“ prohlásil Brian Krzanich, viceprezident a generální manažer divize výroby a dodavatelského řetězce společnosti Intel. „Nákup kreditů obnovitelné energie, instalace solárních elektráren a další investice do čisté energie budou i nadále našimi prioritami při hledání možností udržitelného rozvoje po celém světě.”
Pro srovnání: v Česku je nyní instalováno 1820 MW solárních elektráren, které ročně vyprodukují 1,8 milionu megawatthodin energie. Celkový výkon jaderné elektrárny Temelín je 2000 MW a předloni vyprodukovala 13 milionů megawatthodin elektrické energie.

„Dechberoucí podpora fotovoltaiky ze strany společnosti Intel jasně dokazuje, že technologičtí lídři solární energetice věří. Nejenže šetří životní prostředí, ale během deseti let budou solární elektrárny produkovat dokonce levnější energii než tradiční neobnovitelné zdroje elektřiny,“ říká František Smolka, prezident České fotovoltaické průmyslové asociace.
Intel investuje do fotovoltaiky dlouhodobě
Společnost Intel poprvé zakoupila REC kredity – ty slouží jako měna na trhu s obnovitelnou energií – v roce 2008. Tehdy závazek Intelu činil 1,3 miliardy kilowatthodin. V roce 2011 nakoupený objem odpovídá emisím oxidu uhličitého z elektřiny spotřebovávané zhruba 218 tisíci průměrných amerických domácností nebo z téměř 800 milionů litrů spotřebovaných pohonných hmot.

Díky rozhodnutí pokračovat v nákupu REC kreditů Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) znovu Intel umístila na čelo svého seznamu partnerů jakožto největšího odběratele ekologické energie v zemi. Již dříve byla společnost Intel agenturou oceněna za svůj přínos ekologii.

Plánuje se výstavba dalších solárních elektráren
V lednu 2010 společnost Intel oznámila plán vybudovat osm solárních elektráren ve čtyřech státech USA. Společně s prvním mezinárodním solárním projektem – 50kW střešní instalací v Jeruzalémě – teď tyto projekty vyrábějí čistou elektřinu, jež je využívána v závodech společnosti Intel. Projekty jsou různé velikosti: od masivního 1MW solárního pole v kalifornském Folsomu přes čtyři střešní instalace až po čtyři solární stavby na parkovištích. Každá ze solárních instalací – všechny byly provedeny společností Foster City – aktuálně patří mezi deset největších ve svém regionu. REC kredity generované těmito solárními elektrárnami se převádějí na místní rozvodné firmy a podporují jejich regulatorní závazky.

Tiskové zprávy

Diskuse