Konica Minolta odhaluje rezervy v nákladech na tisk

17. 2. 2011 20:54    Rubrika: Tiskové zprávy

Nejčastějšími zdroji plýtvání je neefektivní uspořádání tiskových zařízení ve firmě. „Nová tisková zařízení se často nakupují bez předchozí hlubší analýzy tiskových potřeb a následně nejsou plně vytížena,“ komentuje situaci Jiří Jelínek, ředitel oddělení Business Development Konica Minolta Business Solution Czech a dodává: „Tisk i kopírování dokumentů se provádí nehospodárně, ať už je to dáno nekompetentní obsluhou nebo přímo nekázní zaměstnanců. Tato nehospodárnost se dá laicky jen obtížně odhalit a firmám tak utíkají mnohdy vysoké sumy peněz.“

Z analýz, které provádí společnost Konica Minolta, vyplývá, že příčin plýtvání je několik. Jednou z nich je nákup provozně drahých zařízení. „Často se setkáváme s realitou, kdy v jedné kanceláři s osmi pracovníky má každý svoji vlastní malou tiskárnu a ještě v rámci místnosti je samostatný fax a kopírovací zařízení,“ Jelínek dále a dodává: „Přitom stačí všech deset zařízení nahradit jedním multifunkčním strojem, který má provozní náklady poloviční.“

Významným zdrojem úniku peněz jsou také samotní zaměstnanci. Zavedením monitoringu tisků a kopií však lze i bez jakýchkoliv restrikcí snížit počet vytištěných stránek až o 30 %. Následné úspory v rámci monitoringu pak nejsou zanedbatelné, např. u menší společnosti, která produkuje 20 000 stran měsíčně a uspoří oněch 30 % tiskových nákladů, jde o roční úsporu ve výši 150 000 Kč.

Kompletní zabezpečení a kontrola všech tisků v síti se dá zajistit pomocí hardwarových a softwarových prvků. Lze tak vytvořit přehledy množství tisku jednotlivých středisek, uživatelů nebo projektů a zároveň limitovat služby pro jednotlivé uživatele. Tato limitace se pak může týkat zákazu či omezení barevného tisku, objemu tisku nebo kopírování či nastavení maximální úrovně nákladů. Současně lze vynutit u uživatelů oboustranný tisk nebo automaticky převést výtisk na černobílý, například v případě tisku e-mailů.

„Celkové zjednodušení systému, přesunutí tisku na provozně levnější zařízení, sjednocení tiskového prostředí a nastavení tiskové politiky včetně rozumných restrikcí firmě kromě zpřístupnění řady nových vlastností jako automatický oboustranný tisk, tvorba brožur, skenování přímo do e-mailu, vyzvednutí tisků na libovolném zařízení, apod. může přinést úsporu 30 až 50 % nákladů na celkový tiskový systém,“ uzavírá Jiří Jelínek.