S&T CZ - informační systém pro ABB s.r.o.

21. 2. 2011 11:45    Rubrika: Tiskové zprávy

S&T CZ zajistí nový informační systém pro ABB s.r.o., Elektro-Praga Jablonec nad Nisou

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

Systémový integrátor S&T CZ dokončil první etapu implementace systému na sledování a vyhodnocování výroby (MES – Manufacturing execution system) ve společnosti ABB s.r.o., Elektro-Praga Jablonec nad Nisou. Smlouva mezi oběma společnostmi byla podepsána na konci roku 2009 a celý projekt potrvá až do roku 2012.

Cílem projektu bylo zajistit systém on-line monitoringu a kontroly efektivity jednotlivých výrobních zařízení, budoucí kontrolu správného výrobního postupu a stabilitu procesu vázaného na výrobní dávku. Součástí projektu je i licence systému PREACTOR pro plánování výroby s omezenými zdroji (ASP systém).
„Výrobní zařízení společnosti ABB s.r.o. Elektro-Praga Jablonec nad Nisou jsou velice rozmanitá a některá kvůli jejich starším řídicím systémům nebylo možné vhodně doplnit komunikačními prostředky, přitom bylo nutné hledat řešení pro aktuální konfiguraci zařízení. To zapříčinilo posunutí dokončení první etapy implementace celého systému. Nyní má zákazník pod kontrolou celou finální montáž a adekvátní informace o výrobě jsou dostupné on-line. K úspěšnému řešení přispěla i společnost ABB, která zvolenému systému důvěřovala a měla pochopení a trpělivost pro vzniklé problémy,“ řekl Jaroslav Střelka, manažer oddělení průmyslových aplikací společnosti S&T CZ.

První etapa implementace byla realizována v roce 2010 a zahrnovala systémy pro středisko finální montáže. V dalších etapách bude systém rozšířen i na provozy lisovny termoplastů, reaktoplastů, kovů a nástrojárny. Celkem bude v systému zahrnuto více než 50 výrobních zařízení.

Výsledný systém je realizován na platformě Wonderware. Základním kamenem je licence Wonderware System Platform doplněná o modul sledování efektivity zařízení Wonderware Performance Software. Do budoucna bude rozšířen o modul traceability (rodokmene) výrobku Wonderware Operation Module. Systém byl upraven na míru podle požadavků zákazníka a data jsou pořizována přímo z výrobních zařízení. Uživatelské rozhraní je realizováno moderními panelPC umístěnými přímo ve výrobním procesu. Prezentace dat odpovědným osobám je pak zajištěna předpřipraveným výrobním Internet/Intranet portálem.

„Počátečními problémy jsme si již prošli a společnými silami je překonali. V letošním roce bychom rádi dokončili druhou etapu na lisovnách plastu a věřím, že budeme stejně úspěšní jako v první etapě. Díky novému informačnímu systému získáme podpůrný nástroj pro efektivnější řízení a další rozvoj naší společnosti,“ říká Jaroslav Benda, production manager ze společnosti ABB.

Tiskové zprávy

Diskuse