Intel a časopis Pevnost - literární soutěž AI 2051

7. 3. 2011 19:57    Rubrika: Tiskové zprávy

Intel ve spolupráci s časopisem Pevnost vyhlašuje literární soutěž AI 2051 o nejlepší sci-fi povídku. Patronem 1. ročníku soutěže je popularizátor vědy a legenda české science fiction Ondřej Neff.

Intel a časopis Pevnost - literární soutěž AI 2051

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění


Společnost Intel a časopis Pevnost společně vyhlašují literární soutěž o nejlepší sci-fi povídku pod názvem AI 2051. Tématem prvního ročníku je umělá inteligence za čtyřicet let. Organizátoři soutěže chtějí vybídnout autory sci-fi, a to jak začínající, tak již zavedené, k hledání odpovědi na otázku, jak bude vypadat svět ovlivněný umělou inteligencí za čtyřicet let. Podmínkou je zaslání sci-fi povídky na dané téma v rozsahu 5–10 normostran do 15. dubna 2011. Povídky mohou být jak v českém, tak ve slovenském jazyce. Přihlášené práce anonymně vyhodnotí porota pod vedením spisovatele Ondřeje Neffa, který se ujal patronátu nad prvním ročníkem. Autor nejlepší práce bude odměněn multimediálním notebookem s novou generací procesoru Intel Core i3 při vyhlášení soutěže na květnovém veletrhu Svět knihy 2011, zároveň bude vítězná povídka honorována a otištěna v nejbližším čísle časopisu Pevnost.

„Měřítkem poroty bude kromě kvality dodaných prací také originalita vize. Za sebe doufám, že mezi povídkami nepřevládnou temné dystopické vize a noční můry a že autoři budou schopni nahlížet budoucnost skrze prizma technooptimismu. Apokalypsa a hromadná destrukce je už tak trochu klišé, vždyť i v ,obyčejném‘ budoucím světě lze zažít dobrodružství,“ poodhaluje své čtenářské preference šéfredaktor časopisu Pevnost Tomáš Němec.

Pavel Svoboda, PR Manager společnosti Intel, k nápadu zorganizovat tuto soutěž uvádí: „Když před čtyřiceti lety, tedy v roce 1971, společnost Intel představila pod názvem 4004 vůbec první mikroprocesor, měl 2300 tranzistorů a počítalo se s ním pro využití v kalkulátorech. Pro srovnání: procesory Intel poslední generace dosáhly řádově jedné miliardy tranzistorů a náš život si bez nich už nedokážeme představit. Co bude za čtyřicet let s procesory, nikdo přesně neví, dokonce i sami architekti čipů to mohou jen tušit. Jedno je jasné: náš život bude ještě více ovlivněn počítači a miniaturní úsporné procesory budou zřejmě úplně všude. Tak daleko dokážou dohlédnout snad jen spisovatelé sci-fi povídek, kteří jako jediní budou schopni říct, jakými cestami se bude ubírat kybersvět.“

Společnost Intel a časopis Pevnost podobné literární klání, jako je AI 2051, na domácí scéně postrádají a věří, že si najde své autory a čtenáře a časem se z něj stane tradice. Společnost Intel podobné literární soutěže podporuje i v dalších zemích, například na Slovensku se minulý rok obdobné soutěže v žánru literární fantastiky zúčastnilo 65 soutěžících.

Bližší informace o literární soutěži, podmínkách účasti a výhrách najdete na http://www.pevnost.cz/tlupy/ai-2051

Tiskové zprávy

Diskuse