Microsoft Internet Explorer 9 ke stažení ve finální verzi

15. 3. 2011 01:25    Rubrika: Tiskové zprávy

Microsoft představil finální verzi prohlížeče Internet Explorer 9

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

Nová verze umožní uživatelům využívat k prohlížení webu celý výkon počítače a lépe se chránit před internetovými hrozbami

Praha, 14. března 2011

Již v úterý ráno si budou moci čeští uživatelé stáhnout finální lokalizovanou verzi prohlížeče Internet Explorer 9. Nová verze jim přinese vedle větší rychlosti, rozsáhlejší podpory webových standardů či minimalistického uživatelské rozhraní především rozšířené bezpečnostní funkce. Ty reagují na požadavky více než dvou třetin lidí, kteří mají podle posledního průzkumu Microsoftu při prohlížení webu obavy z virů nebo ztráty soukromí. Novinkou je také možnost udělat z libovolné webové stránky jednoduchým způsobem „aplikaci“ v systému Windows 7.

„Prohlížeče a weby dosud využívaly jen asi 10 procent výpočetního výkonu počítače. Internet Explorer 9 přichází s plnou hardwarovou akcelerací umožňující využít i zbylých 90 procent výkonu. V praxi to umožní vytvářet rychlejší, dynamičtější i vizuálně zajímavější webové stránky, které se mohou do budoucna vzhledově i funkčně přibližovat některým aplikacím. Jednou z novinek Internet Exploreru 9 je proto i možnost připnout libovolnou stránku na hlavní panel Windows 7,” vysvětluje Lukáš Křovák, manažer divize Windows Client, Microsoft Česká republika.

Poskytovatelé obsahu pak mohou k ikoně webu na hlavním panelu přidat další funkce, které se uživatelům objeví po kliknutí pravým tlačítkem myši. Může jít například o zobrazení doručené pošty u e-mailové služby, hlavních událostí na zpravodajském portálu nebo změnu stanice u online rádia. Z českých webů již tuto funkcionalitu využívají například aukro.cz, Csfd.cz, Email.cz, Mapy.cz, Morefinanci.cz, Nova.cz, Play.cz nebo Seznam.cz. Stejná funkcionalita je díky systémům FastCentrik a ShopCentrik od společnosti NetDirect v Česku dostupná i ve více než tisícovce on-line obchodů, například Astratex.cz.

„Připnutí webu je novým a zajímavým způsobem, jak mohou uživatelé našich portálů a služeb rychle přistupovat k obsahu, který je zajímá. Postupně budeme zařazovat tuto funkci na ostatní portály společnosti Seznam.cz, v tuto chvíli ji lze využít na domovské stránce a na portálech Mapy.cz a Email.cz,“ říká Vlastimil Pečinka, ředitel výzkumu a vývoje ve společnosti Seznam.cz.
„Když jsme se dozvěděli o nové funkci připnutých webů v prohlížeči Internet Explorer 9 a systému Windows 7, rozhodli jsme se tuto funkcionalitu zpřístupnit všem našim zákazníkům, kteří používají on-line obchody postavené na našich systémech FastCentrik a ShopCentrik,“ doplňuje Jan Svoboda, ředitel společnosti NetDirect.

„Připnutím ikony na hlavní panel budou mít naši uživatelé neustálý přehled o svém obchodování na Aukru. Funkci připnutých webů chápeme jako možnost, jak zvýšit komfort našich uživatelů a poskytnout jim další nástroj pro efektivní obchodování,“ vysvětluje David Vychytil, provozní ředitel aukro.cz
Internet Explorer 9 obsahuje také široké spektrum bezpečnostních funkcí reagujících na rizika spojená s prohlížením webu. Podle posledního průzkumu společnosti Microsoft provedeného mezi více než 11 tisíci uživateli z 19 zemí stahuje například 32 procent uživatelů i soubory, které sami považují za podezřelé. U dospívajících mezi 14 a 17 lety tak činí dokonce 57 procent z nich.

Internet Explorer 9 proto obsahuje funkci SmartScreen Filter, která uživatele upozorňuje na potenciálně nebezpečné stránky i soubory a nově využívá také funkce pověsti programu při jeho stahování. To umožňuje minimalizovat varování uživatelů u známých souborů a naopak výrazněji upozorňuje na ty, které mohou obsahovat škodlivý kód. Podle poslední verze nezávislé studie NSS Labs tím Internet Explorer 9 dokáže zablokovat až 99 procent útoků, což je pětkrát více než u Firefoxu a 33 krát více než u Chromu.

Podle průzkumu Microsoftu se také 60 procent uživatelů obává při prohlížení webu o své soukromí. Například dvě třetiny mužů a 34 procent žen nechtějí, aby měl kdokoliv přehled o porno stránkách, které navštěvují. 36 procent mužů a 32 procent žen chce také před ostatními chránit podrobnosti o svém online nakupování. Obavy jsou rovněž spojeny například s online bankovnictvím nebo online hazardními hrami. Netýkají se přitom jen ochrany soukromí před externími subjekty. 36 procent mužů a 25 procent žen chce své online akvitity utajit i před svými životními partnery.

„V prosinci loňského roku jsme do prohlížeče Internet Explorer 9 doplnili nástroj Tracking Protection, který umožňuje všem jeho uživatelům označit webové adresy, se kterými nechtějí sdílet svá data. Aktivněji se tak mohou podílet na ochraně vlastních osobních informací a rozhodovat o tom, co budou a nebudou sdílet. Vedle toho obsahuje Internet Explorer 9 také funkci procházení webu ve službě InPrivate, která umožňuje utajit před ostatními uživateli stejného počítače informace o webovém obsahu, který navštívili,“ komentuje Lukáš Křovák výsledky průzkumu Microsoftu.

Beta a Release Candidate verzi prohlížeče Internet Explorer 9 si dosud po celém světě stáhlo více než 40 milionů uživatelů. Finální českou verzi prohlížeče Internet Explorer 9 si budou moci uživatelé stáhnout ze stránek společnosti Microsoft www.beautyoftheweb.com nebo www.microsoft.cz/ie, a to v úterý 15. března 2011 od 6 hodin ráno.

Tiskové zprávy

Diskuse