Kyberzločinci zneužívají japonskou katastrofu

18. 3. 2011 15:48    Rubrika: Tiskové zprávy

Internetoví podvodníci se snaží přiživit na zemětřesení, k němuž došlo minulý týden na severovýchodě Japonska. Na internet teď umisťují falešné odkazy, jež lákají na nové informace o události. Jak zjistila společnost ESET, odkazy ve skutečnosti vedou na nebezpečné stránky, které zpravidla obsahují malware. Stejně jako v minulosti i nyní uživatelé naletěli především prostřednictvím sociálních sítí.

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění


Podvodníci útočí zejména na Facebook, kde se objevují odkazy typu „Šokující video z japonské katastrofy”. Pokud tento odkaz uživatel otevře, je přesměrován na stránku, která připomíná rozhraní YouTube. Uživatele přitom může zmást, že odkaz zahlédl na kamarádově profilu, a tak jej považuje za důvěryhodný. Právě tak se ovšem spam šíří – pokud chce uživatel domnělé video spustit a klikne na něj, odkaz se okamžitě objeví i na jeho zdi. Jestliže pak vyplní ještě dotazník, útočník o něm získá soukromé informace.
„Rizikem jsou i různé hry či aplikace provozované v rámci portálu Facebook. Jejich vedlejší činností může být získávání soukromých informací z profilu uživatele, se kterým je aplikace provázaná. Rovněž hrozí stažení viru, trojského koně nebo jiného nebezpečného malwaru,“ řekl Igor Hák, Technical Director společnosti ESET software.
Kvůli takzvanému „blackhat SEO“ (optimalizace stránek pro neetické či podvodné aktivity) jsou teď falešnými odkazy zaplaveny i internetové vyhledávače. Podobně jako v minulosti i nyní podvodníci využívají aktuálně zajímavého tématu, které lidé často vyhledávají. Podvodné stránky tak nyní obsahují klíčová slova jako „Japonsko“, „zemětřesení“, „vlna tsunami“ nebo „katastrofa“ a vyhledávače tak mohou při zadání těchto slov nebezpečné stránky ukazovat na předních místech. ESET doporučuje, aby uživatelé na internetu vyhledávali informace jen na důvěryhodných stránkách a pokud vidí podezřelou doménu, web vůbec nenavštěvovali.

Tiskové zprávy

Diskuse