Nokia Ovi Obchod - 5 milionů downloadů denně

12. 4. 2011 20:50    Rubrika: Tiskové zprávy

Nokia Ovi Obchod dosáhl díky atraktivnímu obsahu 5 milionů downloadů denně

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

• Až 5 milionů downloadů denně
• Více než 40 000 aplikací představuje téměř osminásobný růst během jednoho roku
• 153 vývojářů přesáhlo hranici 1 milion downloadů

Společnost Nokia dnes oznámila, že její Ovi Obchod zaznamenal za poslední rok téměř osminásobný růst a dosáhl hranice 5 milionů stažených aplikací denně. K tomu dopomohly hlavně nové Symbianové telefony Nokia N8, Nokia C6-01, Nokia C7 a Nokia E7, které se na celkovém počtu denní downloadů podílí téměř 15 %.

Více než 200 milionů uživatelů systému Symbian také mohlo sledovat, jak se katalog aplikací v Ovi Obchodě rozrostl na více než 40 000 položek, a to při růstu přibližně 1 000 aplikací týdně. Navíc již 153 vývojářů ze 41 zemí u svých aplikací překročilo hranici 1 milionu stažení.

Společnost Nokia také nedávno uvedla nové příležitosti monetizace obsahu pro vývojáře, které jsou šité na míru lokálním podmínkám a zahrnují platbu prostřednictvím mobilního operátora u 112 operátorů na 36 trzích. To je více než 25násobná hodnota, než které dosahuje nejbližší konkurent společnosti Nokia. Platba prostřednictvím operátora přitom čtyřnásobně zvyšuje počet uskutečněných nákupů. Navíc společnost Nokia nedávno představila také svůj zkušební program pro účtování a zobrazování reklam přímo v aplikacích, což přináší vývojářům nové možnosti, jak navýšit své tržby.

Tyto příležitosti pro vývojáře se navíc nyní rozšiřují i do zařízení na platformě Nokia Series 40, což přinese nové aplikace pro další miliardu uživatelů mobilních telefonů. Aktualizovaný Ovi Obchod, dostupný dříve pouze pro nové telefony na platformě Symbian, zaznamenal za poslední dva měsíce více než 35 procentní nárůst počtu stažení aplikací pro zařízení Series 40. Ta teď mají zhruba čtvrtinový podíl na celkovém počtu downloadů.

Vývojáři a vydavatelé, ať už velcí nebo malí, využívají globálního dosahu Ovi Obchodu a rychle rostou a oslovují nové komunity uživatelů. Tyto komunity vznikají díky možnosti vytvářet vzájemná propojení mezi uživateli přímo z prostředí aplikace a tím také podpořit download dalšího obsahu, díky kterému si mohou vývojáři dále navýšit své tržby.

Příklady vývojářů:

Singapurská vývojářská společnost Breakdesign vytvořila svůj vlastní portál Barking Seed, který slouží nezávislé komunitě mobilních hráčů s mobilními telefony na platformě Symbian a Series 40. Tento portál sleduje nejvyšší skóre, umožňuje hráčům soupeřit s nejlepšími hráči světa a zároveň hostí řadu soutěží o telefony a příslušenství značky Nokia. Během pouhého roku Breakdesign dosáhl více než 750 000 stažení od více než 25 000 členů ve více než 170 zemích. Nejpopulárnější hry na Barking Seed jsou That Roach Game South Africa, Ninjani – Emperors Revenge, a Dawn of the Fly kapitola 1 and 2.

Dánská společnost Gedda-Headz vytvořila mobilní sociální síť pro hráče využívající telefony Nokia s podporou prostředí Java. V té se spojují hry pro více hráčů, zábava a chat. Je to svět, kde je výše dosaženého skóre určena jednak výsledkem jednotlivých her a jednak zkušenostmi hráčů, které mohou být vylepšeny prostřednictvím nákupu virtuálního i fyzického zboží. Díky rozsáhlé uživatelské základně Ovi obchodu dosáhla společnost Gedda-Headz hranice více než 1,3 milionu downloadů z více než 190 zemí světa.
Aplikace Moodagent vytvořená dánskou společností Syntonetic je inteligentní hudební aplikací využívající cloud computingu, která umožňuje automaticky zvolit hudbu a vytvořit playlist na základě aktuální nálady posluchače. Tato aplikace také umožňuje sdílet svoji náladu a hudbu s přáteli na Facebooku a Twitteru. Do dnešního dne počet uživatelů Moodagentu na telefonech Nokia přesáhl hranici 4 milionů, přičemž celkové množství hudebních skladeb, které si uživatelé telefonů Nokia s Moodagentem přehráli, přesáhlo 4 miliardy. Obě tato čísla navíc v budoucnu porostou ještě rychleji, neboť tato aplikace byla nedávno uvolněna i pro telefony na platformě Series 40.
Citace
„Díky tomu, že uživatelé stahují obsah z Ovi Obchodu stále častěji, získali vývojáři jedinečnou příležitost oslovit uživatele z celého světa a profitovat z přibližně 150 milionů zařízení na platformě Symbian, které plánujeme v následujících letech dodat na trh,“ uvedl Tero Ojanpera, výkonný viceprezident společnosti Nokia pro oblast služeb a péče o vývojáře. „Současná čísla navíc jasně ukazují na rostoucí apetit uživatelů a rostoucí poptávku po globálních i lokálních aplikacích, což nám pomůže i při plánování nového obchodu s aplikacemi jako pro nové telefony na platformě Symbian, tak pro chytré telefony Nokia, které v budoucnu vzejdou ze spolupráce se společností Microsoft.“

“Nokia Ovi Obchod nabídl našim Angry Birds příležitost bojovat a porazit zkázonosná zelená prasátka a podělit se o radost z vítězství v jednotlivých úrovních doslova na každém rohu na naší planetě,“ řekl Mikael Hed, generální ředitel společnosti Rovio. „Těšíme se na další rozvoj nových telefonů Nokia na platformě Symbian i na spolupráci se společností Nokia na budoucí platformě Windows Phone.”

„Během jednoho roku urazil Nokia Ovi Obchod cestu od 1 milionu downloadů k dnešním 5 milionům downloadům denně. Navíc se zdá, že rychlost růstu se díky novým telefonům na inovované platformě Symbian i díky zařízením se systémem Series 40 neustále zvyšuje,” uvedl Josh Martin, senior analytik společnosti Strategy Analytics. “V současné době se tak bavíme o téměř 2 miliardách downloadů ročně. S novým směrem, kterým se firma vydala, si mohou být vývojáři jistí, že tento růst i dalších 150 milionů zařízení na platformě Symbian, které Nokia plánuje ještě dodat, jim přinesou dostatečné zisky.“

Tiskové zprávy

Diskuse