Malware na Androidu rychle roste

20. 4. 2011 21:48    Rubrika: Tiskové zprávy

AVG představuje celosvětovou zprávu o stavu bezpečnosti na internetu za první čtvrtletí roku 2011

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

Malware na Androidu rychle roste, útoky typu blackhole dosahují počtu 800 000 za jeden den a Facebook zaznamenal velké skoky

AVG Technologies, přední poskytovatel bezpečnostního software pro internet a mobily, dnes zveřejnil svoji první čtvrtletní zprávu o stavu bezpečnosti na internetu „AVG Community Powered Threat Report – Q1 2011”, která poskytuje vhled a pozadí trendů a vývojů ve světě online hrozeb.

Trend prvního čtvrtletí roku 2011 ukazuje, že došlo k prudkému nárůstu celkového počtu celosvětových útoků. Nejpozoruhodnější vývoj zaznamenalo obrovské zvýšení škodlivých kampaní, které využívají virální povahu uživatelů Facebooku. Zde vzrostl počet v posledních 12 měsících trojnásobně.

Další oblast, která budí velké znepokojení, je prudký vzestup tzv. blackhole toolkitů, které jsou využívány zločinci ke koordinaci útoků. Během jednoho týdne v únoru 2011, útoky typu blackhole skočily z pár set denně na více než 800 000 za jeden den. Tato aktivita, spolu s rostoucím malware na platformě Android, značí zvýšenou profesionalitu ve struktuře a činnosti organizovaných zločinců, kteří za útoky stojí.

Spojené státy jsou stále rozhodujícím zdrojem spamu kvůli angličtině, hlavnímu jazyku používaného ve spamových zprávách. Nicméně s brazilským ISP, což je nejpoužívanější poskytovatel internetu, a portugalštinou jako druhým jazykem, je Brazílie jasným uchazečem o prvenství.

Chytré telefony se stále více podobají počítačům, a proto došlo v prvním čtvrtletí roku 2011 k výraznému zvýšení rizik pro uživatele smartphonů a zejména uživatelů platformy Android. AVG zablokovalo v průměru 100 000 spamových a phishingových textových zpráv denně.

Operační systémy jsou velmi otevřené, dobře dokumentované a umožňují uživatelům instalovat software na mobilních přístrojích, čímž se hackerům otevírají dveře k zapsání škodlivého kódu. To je důvod, proč by si uživatelé Androidu měli nainstalovat dodatečné bezpečnostní řešení jako je AVG Mobilation for Android, které pomáhá uživatelům zabránit stáhnutí přes 10 000 infikovaných aplikací za den.

„Zvyšující se profesionalita některých hrozeb jasně svědčí o zisku, který lze vydělat,“ řekl Yuval Ben-Itzhak, Chief Technology Officer, AVG Technologies. „Tyto kampaně jsou dobře naplánované a dobře financované, proto vyžadují nejen velmi účinné protiopatření, ale i potřebu zvýšit povědomí u průměrného uživatele.“

„Lotyšský gang byl schopen na internetu spustit 600 napadených serverů na pár týdnů a vytvořit z toho dobře cílený útok blackhole. To mělo za následek 800 000 detekcí na našich serverech denně,“ dodal Yuval Ben-Itzhak. „Pokud se tato výše investic gangům vyplatí, další budou zřejmě brzy následovat.“

„Skutečnost, že se viry rozšiřují na mobilní oblast a to zejména na Android, znamená, že lidé potřebují vhodné zabezpečení pro své mobilní přístroje,“ řekl Karel Obluk, Chief Scientist, AVG Technologies. „Uživatelé potřebují ochranu založenou na technologii cloud, aby vir odstranili z mobilního přístroje a zůstali v bezpečí bez stahování zdrojů na přístroji. Sofistikovaná technologie jako je AVG Mobilation for Android nabízí řešení špičkových technologií pro ochranu uživatelů a jejich cenných dat v pohybu.“

O zprávě AVG Threat Report
Tato zpráva je založena na datech z dobrovolné sítě Community Protection Network, po kterých následoval výzkum a analýza provedené společností AVG během tříměsíčního období. Zpráva poskytuje přehled o internetu, mobilních přístrojích, spamových rizicích a hrozeb. Odkazy na statistiky jsou získány ze sítě AVG Community Protection Network.

AVG Community Protection Network je síť, která pozoruje online své okolí a pomáhá každému v komunitě se navzájem chránit. Informace o nejnovějších hrozbách jsou sbírány od uživatelů, kteří se rozhodnou účastnit se programu zlepšování produktů a sdílet je s komunitou, aby se zajistilo, že každý obdrží tu nejlepší možnou ochranu.

S více než 120 miliony uživateli těšící se z různých AVG aplikací poskytuje AVG k analýze 1,5 miliard potencionálních hrozeb. AVG poskytuje silnou ochranu komunity a každý nový uživatel, který se rozhodne účastnit se, zvyšuje úroveň zabezpečení celé komunity jako celku.

Tiskové zprávy

Diskuse