Podvodný web hokejového mistrovství

26. 4. 2011 20:50    Rubrika: Tiskové zprávy

Podvodný web hokejového mistrovství láká na soutěž o plazmové televize, za registraci chce ale 50 eur

Podvodný web hokejového mistrovství

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

ESET varuje před podvodným webem mistrovství světa v ledním hokeji. Pokud se uživatel zaregistruje do internetové soutěže, může s provozovatelem webu nevědomky uzavřít smlouvu o poskytování informací o šampionátu. Za tuto službu si přitom společnost účtuje 50 eur (přibližně 1200 Kč) za rok. Po designové stránce vypadá web http://www.ms2011.cz/ profesionálně, přítomné jsou na něm oficiální loga a na předních pozicích se objevuje i ve vyhledávačích, proto může leckteré uživatele snadno zmást. Produkty ESET web blokují, detekují jej jako stránku s potenciálně nebezpečným obsahem.

Web je provozován na dvou českých doménách (http://www.ms2011.cz/ a http://www.ms-2011.cz/), v textech na webu se objevuje mix slovenštiny a češtiny s gramatickými chybami. Všeobecné podmínky jsou napsány dokonce kompletně ve slovenštině, stejný web se totiž pod adresou www.sampionat.sk objevuje i na Slovensku, kde se případem zabývá Slovenská obchodní inspekce.

Web láká k účasti v soutěži o 3D plazmové televizory, notebooky a herní konzole. K registraci do soutěže je nutné si přečíst všeobecné obchodní podmínky, kde je uživatel nesrozumitelně informován o nutnosti platby. Smlouva je uzavřena na 1 rok, uživatel přitom podle podmínek nemá možnost od smlouvy odstoupit.

„Jde o klasický případ takzvaného sociálního inženýrství, kdy podvodníci využijí aktuálně zajímavé téma, které lidé často vyhledávají. Lákadlem je v tomto případě vidina hodnotných cen a aktuální informace z hokejového mistrovství. Aby podvodníci webu dodali důvěryhodnost, bez povolení na něj umístili banner s bezpečnostním produktem ESET Family Security Pack. Společnost ESET zvažuje právní kroky, celou věc jsme předali právním zástupcům,“ řekl Filip Navrátil, obchodní ředitel společnosti ESET software.

Všechny zmíněné stránky provozuje společnost ONLINE INVESTMENT GROUP Ltd. se sídlem na Seychelách. Stejný podvod provedla firma i vloni, kdy zneužila mistrovství světa ve fotbale.

Tiskové zprávy

Diskuse