Apple ohlašuje nový iMac

4. 5. 2011 20:50    Rubrika: Tiskové zprávy

Apple ohlašuje nový iMac se čtyřjádrovými procesory, grafikou nové generace a s rozhraním Thunderbolt

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

Společnost Apple dnes aktualizovala svůj charakteristický integrovaný počítač iMac čtyřjádrovými procesory nové generace, výkonnou novou grafikou, převratnou vysokorychlostní technologií rozhraní Thunderbolt a novou kamerou FaceTime HD. Nový iMac je až o 70 procent rychlejší a nová grafika poskytuje až třikrát vyšší výkon než předchozí generace.*

„Naši zákazníci milují hliníkový kryt, fantastický displej a dokonale integrovanou konstrukci počítače iMac,“ řekl Philip Schiller, senior viceprezident celosvětového produktového marketingu společnosti Apple. „Se čtyřjádrovými procesory nové generace, výkonnou novou grafikou, technologií Thunderbolt a kamerou FaceTime HD je teď nejlepší desktop na světě ještě lepší.“

Nový iMac je osazen čtyřjádrovými procesory Intel Core i5 a zákazníci si mohou volitelně objednat procesory Core i7 s taktem až 3,4 GHz. Tyto procesory nové generace jsou vybaveny integrovaným paměťovým řadičem, který zaručuje neskutečnou odezvu, a výkonným novým mediálním modulem pro vysoce výkonné kódování a dekódování videa. S novým grafickým procesorem AMD Radeon HD má nový iMac nejvýkonnější grafiku, jaká se kdy objevila ve stolním počítači typu vše v jednom.

iMac jako první stolní počítač na trhu obsahuje převratnou technologii vstupního a výstupního rozhraní Thunderbolt. 21,5palcový iMac má jeden port Thunderbolt, zatímco 27palcový model je vybaven dvěma porty pro ještě větší rozšiřitelnost. Tento výsledek vývojové spolupráce společností Intel a Apple umožňuje rozšiřitelnost, jaká u počítače typu vše v jednom nebyla nikdy v minulosti možná. Technologie Thunderbolt nabízí dva obousměrné kanály, z nichž každý má přenosovou rychlost neskutečných 10 Gb/s. Přímo zpřístupňuje rozhraní PCI Express vysoce výkonným externím periferiím, například diskovým polím RAID, a prostřednictvím adaptérů může podporovat spotřební zařízení s technologiemi FireWire a USB i sítě gigabitového Ethernetu. Thunderbolt rovněž podporuje DisplayPort pro displeje s vysokým rozlišením a funguje s existujícími adaptéry pro displeje HDMI, DVI a VGA. Technologie Thunderbolt je volně dostupná pro implementaci do systémů, kabelů a zařízení, takže se počítá s jejím širokým prosazením jako nový standard vysoce výkonného rozhraní.

iMac je vybaven vestavěnou kamerou FaceTime HD a inovativním softwarem Apple FaceTime pro ostré, širokoúhlé videohovory, které si užije celá rodina. Nová kamera podporuje videohovory ve vysokém rozlišení mezi všemi počítači Mac, které podporují FaceTime HD, a hovory ve standardním rozlišení s přístroji iPad 2, iPhone 4, iPod touch současné generace a ostatními počítači Mac s procesory Intel. iMac si nadále drží charakteristický design z hliníku a skla, jemuž dominuje fantastický displej s vysokým rozlišením, technologií IPS a podsvícením LED, je vybaven slotem pro SD karty a dodává se s inovativní myší Apple Magic Mouse nebo Magic Trackpad.

V souladu se závazkem společnosti Apple vůči životnímu prostředí představuje řada stolních počítačů Apple špičku v zeleném designu. iMac splňuje přísné požadavky specifikace Energy Star 5.2 a získal status EPEAT Gold.** Displeje počítačů iMac s podsvícením LED neobsahují rtuť a jsou vyrobeny ze skla bez obsahu arzenu. iMac používá interní součástky a kabely bez obsahu PVC, neobsahuje bromované zpomalovače hoření, používá vysoce recyklovatelné materiály a celý systém včetně balení je velmi úsporný z hlediska použitých materiálů.

Každý Mac se dodává s nejvyspělejším operačním systémem na světě Mac OS® X Snow Leopard a s inovativní sadou aplikací Apple iLife pro tvorbu a sdílení fotek, filmů a hudby. Snow Leopard staví na více než desetiletí inovací a obsahuje Mac App Store pro nacházení skvělých nových aplikací pro Mac. Sada iLife ’11 obsahuje aplikaci iPhoto® s fantastickými zobrazeními přes celou obrazovku pro procházení, úpravy a sdílení fotek, iMovie s účinnými a snadno použitelnými nástroji pro vytváření zábavných filmových trailerů z domácích videí a GarageBand s novými způsoby, jak se zdokonalovat ve hře a nahrávat skvěle znějící skladby.

Ceny a dostupnost
Nový iMac je k dispozici ve webovém obchodě Apple Store (www.apple.com/uk ), v prodejnách společnosti Apple a u autorizovaných prodejců společnosti Apple. 21,5palcový iMac je k dispozici ve dvou konfiguracích: jedné se čtyřjádrovým procesorem Intel Core i5 2,5 GHz, grafikou AMD Radeon HD 6750M a 500GB pevným diskem; a jedné se čtyřjádrovým procesorem Intel Core i5 2,7 GHz, grafikou AMD Radeon HD 6770M a 1TB pevným diskem. Nový 27palcový iMac je k dispozici ve dvou modelech: jednom se čtyřjádrovým procesorem Intel Core i5 2,7 GHz, grafikou AMD Radeon HD 6770M a 1TB pevným diskem; a jednom se čtyřjádrovým procesorem Intel Core i5 3,1 GHz, grafikou AMD Radeon HD 6970M a 1TB pevným diskem. Podrobnosti o cenách a dostupnosti získáte od místních autorizovaných prodejců nebo distributorů Apple.

Mezi možnosti konfigurace na zakázku patří rychlejší procesory Intel Core i7 s taktem až 3,4 GHz, pevný disk s kapacitou až 2 TB, solid state disk s kapacitou 256 GB, větší paměť DDR3 a program AppleCare Protection Plan. Další technické specifikace a informace o možnostech konfigurace na objednávku a o doplňcích jsou k dispozici na webu www.apple.com/uk/imac .

* Testy byly provedeny společností Apple v dubnu 2011 na předprodukčních konfiguracích počítačů iMac. Další informace najdete na stránce www.apple.com/uk/imac/features.html.

** Tvrzení založeno na kategoriích energetické účinnosti a na produktech uvedených v databázi EPA ENERGY STAR 5.2 z dubna 2011. EPEAT je nezávislá organizace, která pomáhá zákazníkům porovnávat výkonové charakteristiky přenosných a stolních počítačů z hlediska ochrany životního prostředí. Produkty splňující všech 23 povinných kritérií a alespoň 75 procent volitelných kritérií získávají ocenění EPEAT Gold. Program EPEAT byl vytvořen americkým úřadem EPA a vychází ze standardu IEEE 1680 pro posuzování osobních počítačů z hlediska životního prostředí. Další informace najdete na webu www.epeat.net .

Tiskové zprávy

Diskuse