2 české týmy ve finále celosvětové soutěže Imagine Cup

23. 5. 2011 18:16    Rubrika: Tiskové zprávy

Vítězové si v New Yorku rozdělí ceny v celkového hodnotě téměř 4 miliony korun

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění


Microsoft dnes oficiálně představil 124 týmů ze 73 zemí, které postupují do celosvětového finále největší technologické studentské soutěže Imagine Cup. Českou republiku budou v červenci v New Yorku reprezentovat hned dva týmy, a to v kategoriích softwarový vývoj a vývoj her.

Tým Celebrio z Masarykovy univerzity postoupil se speciálním operačním systémem, který je na rozdíl od těch klasických navržen zejména pro starší uživatele, kteří mají problémy se zhoršeným zrakem, motorikou a strachem z počítačů. Druhou kategorií, ve které bude mít Česká republika svého zástupce, je vývoj her. Zde nás bude reprezentovat tým Wickedteam z VUT v Brně s aplikací Firefighters, která se celosvětově probojovala mezi 5 nejlepších her.
“Zkušenosti z předchozích ročníků nám dokazují, že soutěže jako Imagine Cup mají smysl a produkují velmi zajímavé nápady, které pomocí informačních technologií pomáhají řešit skutečné problémy ve zdravotnictví, životním prostředí, vzdělávání a dalších oblastech,“ hodnotí přínosy soutěže Jiří Karpeta, ředitel divize vývoje společnosti Microsoft.

Příkladem úspěchu a důkazem toho, že v České republice máme kvalifikované studenty, je projekt GINA, se kterým studenti z VUT Brno vyhráli loňské české finále. Jde o inovativní systém pro mobilní zařízení, který usnadňuje navigaci v náročném terénu, pomáhá při koordinaci záchranných týmů a umožňuje efektivní výměnu geografických informací. Ve spolupráci s humanitární organizací Hand for Help a dalšími partnery byla GINA využita při zemětřesení nebo epidemii cholery na Haiti a pomáhala záchranářům také v Japonsku. Více informací je možné získat na www.ginasystemsoftware.cz.

“Technologie mají nekončící potenciál při řešení humanitárních problémů a Imagine Cup dává studentům příležitost sdílet nápady s cílem udělat svět lepším,” říká Zbyněk Poulíček, člen týmu GINA. “Imagine Cup byl také odrazovým místem k odstartování našeho byznysu a započtení našich aktivit na Haiti a v Japonsku,“ dodává Zbyněk.

Letošního ročníku se zúčastnilo přes 350 tisíc studentů ze 183 zemí světa, přičemž pouze 400 z nich postupuje do mezinárodního finále. To letos proběhne od 8. do 13. července v New Yorku a bude se v něm soutěžit o ceny v hodnotě téměř 4 milionů korun. Vedle jedinečné soutěžní atmosféry se mohou finalisté těšit na speciální tréninky, setkání s odborníky z celého světa i kulturní a zážitkové aktivity.

Tiskové zprávy

Diskuse