Co ještě nevíte o Office 365?

25. 5. 2011 21:22    Rubrika: Tiskové zprávy

Co ještě nevíte o Office 365?

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

O všudypřítomných cloudových a online službách minulý týden evangelizoval v pardubickém sídle společnosti produktový manažer Infinity a.s., Jan Gerhart.
Workshop se věnoval současným trendům v oblasti datových center a bezpečnosti veřejných cloudů. Dále bylo účastníkům představeno nové řešení pro sjednocenou komunikaci a spolupráci – předplacené služby Microsoft Office 365. Inovované řešení firemních služeb umožňuje přístup k e-mailu, kalendáři, kontaktům v počítačích, přenosných počítačích a mobilních zařízeních odkudkoli potřebujete. Součástí programu byla praktická ukázka založení testovací verze Office 365. Po ukončení oficiální části měli zájemci možnost prohlídky pardubického “Houstonu”– Dohledového centra, které funguje na principu cloudových řešení.

Seminář se těšil velmi dobré účasti a hlubokému odbornému zájmu účastníků, proto byla naplánována další kola. Workshopy se budou konat na firemních pobočkách v Praze (17. 6.) a Brně (14.6.). Všem účastníkům společnost v rámci série workshopů nabízí:
• 2x2 konzultační hodiny zdarma. Získají ji první dva zákazníci, kteří si zaregistrují testovací verzi Office 365 a z tohoto testovacího prostředí odešlou na e-mailovou adresu office365@infinity.cz zprávu s hlavičkou „TEST -
• Měsíc provozu ostré verze zdarma pro 15 uživatelů. Získají první dva zákazníci, kteří zakoupí Office 365

Všem, které zajímavá odborné stanovisko pana Gerharta, který vystoupí i na nadcházející Konferenci Microsoftu Office 365 http://www.microsoft.com/cze/events/reseni2011/office365/
přikládáme rozhovor týkající se problematiky cloudových řešení.

1) Co na poli virtualizace a cloud computingu Vaše společnost nabízí?
JG: Disponujeme certifikovanými specialisty na implementaci a správu serverové virtualizace. Umíme tedy provést design privátního cloudu, konfigurace a nákup HW, optimalizovat nákup potřebných licencí, implementaci včetně postimplementační podpory a v případě zájmu zákazníka i dlouhodobou správu ve formě služby. Nabízíme také veřejný cloud, jehož hlavní silou je možnost nákupu kompletní infrastruktury v podobě služby.
2) Hlavní otázkou přechodu na nové technologie jsou úspory. V jakých oblastech se dá ušetřit a kde naopak úspory nehledat?
JG: První vizuální změna v serverovně je rozhodně místo. To ale pochopitelně není hlavním benefitem. Začněme tedy něčím méně viditelným. Green IT je pojem, který hovoří za vše. Ale nejde jen o elektrickou energii a vztah k životnímu prostředí. Jde o úspory na maintenance serverů. Pokud jste měli dříve v serverovně na každou roli jiný fyzický server a platili na ně ročně údržbu, tak dnes jich můžete mít třeba jen dva až čtyři a pokryjete s nimi to samé jako s dvaceti. Při nasazení moderních storage s možností deduplikce lze výrazně ušetřit i kapacitu potřebného diskového prostoru. To samé pak platí i ve vztahu k zálohování. Určitým způsobem lze ušetřit i na serverových licencích, ale na to pozor. Zde bychom se mohli ocitnout na tenkém ledě. Je vždy nutné detailně kalkulovat počty serverových operačních systémů a porovnávat je s licenčními programy. Naopak nelze ušetřit ani korunu na CALech a licencích za systémy typu Exchange nebo SQL.
3) Jaké jsou dopady na výkon? Kde leží omezení těchto technologií?
JG: Tato otázka nelze jednoznačně zodpovědět. Úzké hrdlo virtualizace začíná tam, kde končí finanční možnosti. Výjimky samozřejmě existují, ale jimi by se dalo popsat několik stránek.

Tiskové zprávy

Diskuse