S&T CZ zaznamenává 15 procent růst

6. 6. 2011 21:14    Rubrika: Tiskové zprávy

Trh s informačními systémy se letos rozhýbal, S&T CZ zaznamenává stabilní 15procentní růst

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

Firmy letos začínají do IT technologií investovat dlouhodobě. Největší zájem je o specializovaná řešení, která rozšiřují stávající systémy. Růst stimuluje virtualizace, cloud computing a mobilní aplikace.
Zájem o podnikové informační systémy podle společnosti S&T CZ v tomto roce rapidně poroste. „Letos zaznamenáváme stabilní 15procentní růst. Zatímco v minulých letech došlo k výraznému propadu a pouze loňský rok zaznamenal mírné oživení, letošní rok je ve znamení stabilního růstu. Hlavními tahouny růstu budou systémy šité přímo na míru a aplikace pro podporu manažerského rozhodování,“ říká Jan Gábriš, ředitel divize Business Solutions společnosti S&T CZ.

Z analýzy systémového integrátora S&T CZ vyplývá, že firmy začínají investovat do technologií dlouhodobě. V roce 2010 směřovaly investice hlavně do systémů zajišťujících vysokou a rychlou návratnost vložených prostředků, letos se firmy vracejí k investicím pro zajištění dlouhodobého rozvoje. „V minulých třech letech kvůli finanční krizi investice do informačních systémů klesaly, nebo byly dokonce zmrazeny. V roce 2010 docházelo k jejich oživení a letos se s nimi již plně počítá,“ konstatuje Jan Gábriš.

Tahounem růstu jsou specializovaná řešení

Největší zájem je letos o specializované IT systémy, které řeší konkrétní potřeby podnikání zákazníků. Firmy se poohlížejí po nových možnostech, jak snížit náklady a lépe využít současné firemní IT systémy. „Investují proto do konkrétních projektů a nikoli do univerzálních informačních systémů. Chtějí využít stávající infrastrukturu a zhodnotit již investované prostředky. Jednou z cest je také využití aplikací v rámci cloud computingu. Nasazení je velice rychlé, lépe se zvyšuje dostupný výkon nebo počet uživatelů, aniž firma musí měnit svůj hardware,“ vysvětluje Jan Gábriš.

Největší růst zaznamenávají řešení pro rozvíjení zákaznické základny. „Tyto IT systémy pomáhají s vyhledáváním nových zákazníků, vyhodnocováním výkonnosti prodejců nebo rozvojem poprodejního servisu. Manažeři pomocí IT získávají zpětnou vazbu. Cílem je nejen zvýšit prodeje, ale také zefektivnit provoz,“ vysvětluje Gábriš.

Cloud computing není vždy optimálním řešením
Ačkoli výrazným trendem je rozšiřování takzvaného cloud computingu, nejde o vhodné řešení pro každou firmu. Větším firmám vadí zejména anonymita služby.

„Cloud computing je výhodný především pro menší organizace. Protože se jedná o outsourcovanou službu, mohou se firmy plně věnovat svému podnikání a nezatěžují se údržbou IT systému. Problém je ale v ,anonymitě‘ tohoto řešení. Neexistuje totiž najednou žádný ,ajťák‘, který by byl zodpovědný za případné problémy,“ vysvětluje Jan Gábriš. Velké společnosti proto raději využívají virtualizační řešení, která nabízejí obdobné výhody jako cloud computing, ale poskytují mnohem větší kontrolu provozu a flexibilitu při úpravách IT systému.

Podnikové systémy míří do mobilních zařízení
Při nasazování informačních systémů se stále více uplatňují nové metody přístupu k informacím, a to i díky chytrým mobilním telefonům, které se staly běžnou součástí firemní IT infrastruktury. Samozřejmostí jsou mobilní kancelářské aplikace, ale i přístup k firemním databázím. „Firmy chtějí využívat potenciál mobilních zařízení, která běžně vlastní: chytré telefony, tablety a podobně. Konečně mohou přistupovat k firemním systémům bez ohledu na to, kde se dotyčný právě nachází. To vše zase zefektivňuje komunikaci a dodává více dat pro další rozhodování. Obchodník může zákazníkovi nakonfigurovat požadovaný výrobek v průběhu jednání a zároveň vypočítat jeho cenu a čas dodání,“ uzavírá Jan Gábriš, ředitel divize Business Solutions společnosti S&T CZ.

Tiskové zprávy

Diskuse