Virtuálně otevřené dveře k citlivým datům

10. 6. 2011 20:43    Rubrika: Tiskové zprávy

Šest z deseti firem nechává virtuálně otevřené dveře ke svým datům

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

Využívání bezdrátového připojení k internetu se při práci ve firmách rychle rozšiřuje. Doba, kdy většina zaměstnanců vlastní notebooky, pracuje na cestách a e-maily vyřizuje v kavárnách obchodních center, nahrává neuváženým únikům citlivých dat z firem. Podle odhadů společnosti AutoCont se firmy nedokážou zabezpečit ani ve svých kancelářích. Více jak 60 % firemních bezdrátových sítí je otevřeno anonymnímu přístupu či nedostatečně zabezpečeno.
„Zaměstnanci dnes již běžně pracují z domu, protože mají k dispozici firemní notebooky, které obsahují interní citlivá data. Přesto jen málokterý uživatel či jeho zaměstnavatel řeší, zda je jeho počítač dostatečně zabezpečen před záměrným únikem dat či únikem dat z nedbalosti,“ vysvětluje IT expert ze společnosti AutoCont Milan Chromý, který se zabezpečováním dat ve firmách zabývá. Podle Chromého firmy také často neřeší, zda mají dostatečně zabezpečenou bezdrátovou síť ve svých kancelářských prostorech nebo způsob komunikace svých zaměstnanců mimo firemní infrastrukturu.
„Stále se setkáváme s tím, že se podniky chrání používáním továrních hesel, které každý trochu šikovnější IT uživatel dokáže během chvíle rozklíčovat. Základem by mělo být při využívání bezdrátového připojení k internetu dostatečné šifrování,“ dodává Chromý. Společnost AutoCont už v loňském roce upozorňovala na to, že se více jak 70 % firem setkalo s krádeží dat. Nezanedbatelná část právě díky nedostatečnému zabezpečení bezdrátové sítě, ke které se může připojit například člověk v autě na parkovišti před firmou.

Do e-mailů a k účtům nikdy na veřejnosti
Připojit se odkudkoli bezplatně k internetu je dnes už samozřejmostí. Základní nastavení od výrobce však nic neochrání. Lidé by se tak měli vyvarovat přístupu k osobním údajům na veřejnosti. „Z restaurace, benzinových pump a dalších náhodných míst by se lidé neměli připojovat ke svým e-mailovým účtům, internetovému bankovnictví a dalším stránkám, kam zadávají například osobní či platební údaje,“ varuje Chromý. Taková data jsou pak případným pachatelům poskytnuta jako na zlatém podnosu.

Tiskové zprávy

Diskuse