Bude nás Internet v roce 2020 znát lépe než partner?

22. 6. 2011 17:32    Rubrika: Tiskové zprávy

Internet vás v roce 2020 bude znát lépe než váš partner

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

Pomocí průzkumu Microsoft zjistil názory uživatelů na budoucnost a rizika internetu.

Microsoft uskutečnil průzkum o budoucnosti internetu a jeho podobě v roce 2020. Zúčastnilo se ho přes 10 000 uživatelů z 12 zemí Evropy. Z jeho výsledku vyplývá, že téměř třetina (30 %) uživatelů věří, že díky virtuálním stopám, které po sobě na webu zanechávají, je do roku 2020 bude internet znát lépe než jejich životní partneři. Podobně velká skupina (24 %) je přesvědčena, že jejich internetový virtuální profil bude pro jejich kariéru důležitější než jejich skutečná identita.

Téměř polovina oslovených (42 %) přitom jako hlavní riziko volného brouzdání po internetu vnímá celkovou ztrátu soukromí. Více než polovina (61 %) dokonce vyjádřila strach ze sledování jejich celkového pohybu po internetu digitálními marketingovými společnostmi. Největší sen 68 % uživatelů proto je, aby do roku 2020 bylo internetové zabezpečení na takové úrovni, že bude možné surfovat zcela svobodně beze strachu, zda jsou někým sledováni.
„Uživatelé se mohou již dnes proti sledování velmi efektivně a snadno bránit. Řada z nich však bezpečnostní prvky, kterými je vybaven třeba Internet Explorer 9, buď vypne, nebo varování prohlížeče ignoruje. Internet je skvělým zdrojem informací a vstupuje více a více do našich životů, nicméně je také čím dál tím nebezpečnější,“ podotýká Lukáš Křovák, manažer divize Windows Client ve společnosti Microsoft.

Jeho slova nevědomky podporují téměř tři čtvrtiny (69 %) oslovených „surfařů“ ve věku 14 až 24 let, podle nichž na internetu soukromí neexistuje. Není proto překvapení, že 42 % oslovených uživatelů se skutečně obává postupného nárůstu kyber kriminality a rovných 50 % si myslí, že proti ní není obrany. 44 % respondentů počítá s tím, že internet lidstvo úplně pohltí a v roce 2020 nebudeme již schopni žít off-line.

Průzkum také přinesl názory lidí na rostoucí oblibu internetových nákupů a elektronických knih. Téměř třetina (32 %) uživatelů předpokládá úbytek kamenných obchodů způsobený výrazným nárůstem e-shopů. Ještě více (38 %) uživatelů se pak obává přechodu všech novin, časopisů a knih z klasického papírového provedení do elektronického, a to v podobě webových stránek nebo aplikací pro elektronické čtečky.

Řadu bezpečnostních funkcí obsahuje prohlížeč Internet Explorer 9, který je k dispozici ke stažení na stránkách www.beautyoftheweb.com nebo www.microsoft.cz/ie.

Tiskové zprávy

Diskuse