Alcatel-Lucent vybuduje optickou síť ve Španělsku

29. 6. 2011 19:53    Rubrika: Tiskové zprávy

Alcatel-Lucent vybuduje pro španělskou místní samosprávu optickou síť pro 134 tisíc domácností v hodnotě 86 milionu EUR

Alcatel-Lucent (Euronext Paris a NYSE: ALU) byl vybrán jako výhradní dodavatel pro vybudování sítě kabelového operátora v regionu Extremadura v západním Španělsku. Výhradním dodavatelem se stal poté, co získal kontrakt od konsorcia SPTE (Sociedad Promotora de Telecomunicaciones de Extremadura), jehož hlavními členy jsou místní samospráva španělského regionu Extremadura a společnosti TeleCable, Extremadura Avante, Caja de Extremadura a Caja Badajoz.

Projekt zahrnuje návrh a výstavbu optické infrastruktury, včetně aktivních technologií a integraci komplexní FTTH sítě (fiber to the home – optika do domu). V první fázi bude připojeno 134 tisíc domácností ve čtyřech nejlidnatějších obcích regionu Extremadura (Badajoz, Cáceres, Mérida a Plasencia), které kromě vysokorychlostního internetu s šířkou pásma až 100 Mb/s budou moci využívat multimédia a digitální TV, ale i hlasové a další komunikační služby. Investice do této první fáze projektu se odhadují na 86 milionů EUR.

Budování optické sítě bude úzce koordinováno s regionální a místní samosprávou s cílem dosáhnout efektivního a účinného řešení s ohledem na možnosti využití stávající městské a meziměstské infrastruktury.

Alcatel-Lucent využije při nasazování těchto end-to-end sítí svých odborných znalostí a zkušeností v oblasti gigabitových pasivních optických sítí (GPON), agregace IP/MPLS a paketového a WDM přenosu v optických sítích. Kontrakt také zahrnuje návrh a integraci, díky které budou mít obyvatelé regionu Extremadura k dispozici nejmodernější multimediální služby postavené na platformě interaktivní televize MiViewTV od společnosti Alcatel-Lucent.

Ismael Oliver, prezident SPTE uvedl: „Řešení společnosti Alcatel-Lucent obcím umožní využít jednu z nejpokročilějších a zároveň jednu z největších regionálních širokopásmových sítí ve Španělsku, které se stanou hnacím motorem sociálního a ekonomického rozvoje celého regionu.“

„Spolupráce s TeleCable a SPTE ukazuje, že Alcatel-Lucent umí transformovat přístupové sítě operátorů. Architektura tranformovaných sítí postavených na GPON technologii doshuje výrazně nižších provozních nákladů a navíc přináší inovativní TV a multimediální možnosti pro koncové uživatele,“ říká Jan Šamal, obchodní ředitel pro státní správu společnosti Alcatel-Lucent Czech.