Třetina Evropanů zaznamenala internetový útok

20. 7. 2011 16:04    Rubrika: Tiskové zprávy

Internet Explorer blokuje podle NSS Labs sedmkrát více útoků než konkurence

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

Třetina Evropanů zaznamenala loni nějakou újmu spojenou s internetovým útokem

Nezávislá organizace NSS Labs zveřejnila výsledky testu, ve kterém porovnávala schopnost internetových prohlížečů chránit uživatele v Evropě před útoky sociálního inženýrství. Podle studie dopadl nejlépe prohlížeč Internet Explorer 9, který zablokoval 92 procent útoků, druhý skončil s 90procentní úspěšností jeho předchůdce Internet Explorer 8. Prohlížeče Safari 5, Chrome 10 a Firefox 4 dokázaly zachytit 13 procent útoků, Opera 11 dokonce jen 5 procent.

„Útoky sociálního inženýrství, které se snaží lidi přes internet podvést za účelem získání jejich citlivých dat nebo utajených informací jejich firmy, patří mezi největší internetové hrozby dneška. Výběr prohlížeče může sehrát klíčovou roli v tom, zda zůstaneme v online světě v bezpečí nebo ne,“ říká Lukáš Křovák, manažer divize Windows Client ve společnosti Microsoft.

Podle statistik Eurostatu zaznamenalo v roce 2010 nějakou újmu způsobenou s internetovým útokem 31 procent obyvatel evropské sedmadvacítky. Jako výsledek napadení svého počítače uvedli nejčastěji ztrátu nějaké informace nebo svého času. Podle průzkumu Ipsos Tambor se s nějakou internetovou hrozbou setkala v uplynulém roce i čtvrtina dotázaných Čechů. Nejčastěji šlo o spam, zavirovanou stránku nebo trojského koně. Úspěšnému výsledku prohlížeče Internet Explorer 9 v testu NSS Labs pomohla především funkce SmartScreen URL Reputation, která s využitím celosvětové databáze kontroluje stránky na přítomnost škodlivých kódů. Díky ní prohlížeč zablokoval 92 procent možných útoků. Se zapnutou funkcí SmartScreen Application Reputation, která stejným způsobem kontroluje stahované soubory, byl prohlížeč v blokování útoků sociálního inženýrství dokonce stoprocentně úspěšný.

Více informací o výsledcích studie včetně možnosti si jí celou stáhnout naleznete zde: http://www.nsslabs.com/research/endpoint-security/browser-security/web-browser-group-test-socially-engineered-malware-europe-q2-2011.html

Tiskové zprávy

Diskuse