AMD - efektivnější využití obnovitelných zdrojů energie

9. 8. 2011 10:20    Rubrika: Tiskové zprávy

Společnost AMD s úřadem NYSERDA, HP, a clarksonskou univerzitou se zapojí do projektu udržitelné energie datových center

Investice podpoří studii technologie cloud computingu napájené větrnou nebo solární energií

Společnost AMD (NYSE: AMD) dnes oznámila spolupráci s Úřadem pro výzkum a rozvoj energetických zdrojů státu New York(NYSERDA), HP and clarksonskou univerzitou (Clarkson University) na významném výzkumném projektu týkajícím se přenosu obnovitelné energie přímo do datových center.

„Distribuovaný počítačový model „mraku“ (cloud) se podobá modelu výroby solární a větrné energie. Klíčovou výzvou zůstává přenos elektrické energie vyráběné obnovitelnými zdroji do datových center, aniž by bylo třeba spoléhat se na klasické rozvodné sítě,“ říká Alan Lee, viceprezident společnosti AMD, Oddělení pro výzkum a rozvoj. „Hlavním cílem je propojit energetické zdroje s počítačovými a zvýšit přínos obou infrastruktur z hlediska ekonomického, výkonnostního a ekologického.“

Vzhledem k tomu, že větrná a solární energie může být nestabilní, studie se bude zabývat též otázkou, jak automaticky přesouvat obsah mezi jednotlivými datovými centry a zajistit tak jejich naprostou spolehlivost.

Díky podpoře úřadu NYSERDA a dalších soukromých investorů může tento projekt vyvíjený inženýry společnosti AMD spolu s clarksonskou univezitou vstoupit do výzkumné fáze. Studenti začnou s pokusy jak nejefektivněji přenášet data po síti napájené obnovitelnými zdroji energie. Druhá fáze projektu se zaměří na hardwarové prvky, včetně datového centra HP Performance Optimized Datacenter (POD) postaveném na procesoru AMD Opteron™ processor, který byl vyvíjen jako ekonomicky nenáročný a vhodný ke cloud computingu.

Technologie HP POD

Portfolio HP POD zahrnuje moderní, energeticky nenáročné datové centrum. Technologie HP POD nabízí zákazníkům, kteří bojují se zastaralou infrastrukturou, omezeným prostorem a sníženým rozpočtem, možnost rychlého dosažení potřebných požadavků. Podle HP je datové centrum EcoPOD, nejmladší člen rodiny HP POD, o 95 procent méně energeticky náročné ve srovnání s klasickými datovými centry. HP tomuto projektu poskytne své bohaté zkušenosti získané při vývoji energeticky nenáročných datových center.

Oddělení pro výzkum a rozvoj společnosti AMD

Oddělení pro výzkum společnosti AMD řídí práce na projektech příští generace v oblasti systémů, technologií, počítačových sítí a elektrické energie. Dále spolupracuje na projektech s předními univerzitami, veřejnými organizacemi a výzkumnými laboratořemi po celém světě.