Lenovo vzpomíná s projektem počítačového muzea

11. 8. 2011 20:33    Rubrika: Tiskové zprávy

Lenovo vzpomíná s projektem počítačového muzea

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

Když v srpnu roku 1981 uvádělo IBM svůj stroj IBM 5150, málo kdo si dovedl představit, že se právě otevírá historie dnes tak běžné věci, jakou je osobní počítač. Společnost Lenovo se proto rozhodla připomenout si nejdůležitější milníky vývoje hardware, ale i software od tohoto data až po současnost v on-line projektu www.pcmuzeum.cz.

„Neexistuje důvod, proč by kdokoli chtěl mít doma něco jako počítač,“ uvedl v roce 1977 Ken Olsen, prezident, ředitel a zakladatel společnosti Digital Equipment Corp.

První zastavení muzea je věnováno klíčovému produktu společnosti IBM, se kterou má Lenovo společnou historii. Takto nějak mohla tehdy vypadat produktová tisková zpráva:

IBM 5150, počítač, který byste doma mít chtěli

ARMONK, N.Y., 12. srpna 1981 – Společnost IBM uvádí přelomovou novinku. Nové zařízení IBM 5150 představuje kompletní počítač připravený k použití.

„Jsme nadšeni tím, že se nám podařilo skloubit tak složité zařízení, jakým je počítač, do skladného a přívětivého balení,“ uvádí zástupci IBM. „Tento výrobek bude zajisté definovat sousloví osobní počítač.“

IBM 5150 patří k nejvýkonnějším zařízením současnosti, při zachování bezkonkurenčních rozměrů. Novinku pohání chipset Intel 8088, jehož srdce tepe na frekvenci 4,77 MHz. Základní konfigurace obsahuje 16K RAM, což umožňuje pohodlný běh aplikace Microsoft BASIC, která je pro vyšší pohodlí uživatelů přeinstalovaná. V budoucnu je ale plánováno rozšíření RAM až na závratných 640K.

Pohodlí a výkon pro každého

Za základní variantu stroje můžete pohodlně připojit ke svému televizoru a kromě přeinstalovaného programovacího jazyka BASIC využívat i další programy dodané na magnetofonových kazetách. Pro náročnější uživatele je připravena i vyšší varianta se 64K RAM, která obsahuje i monitor a disketovou mechaniku pro snadnou instalaci operačního prostředí PC-DOS. Dvoubarevný monitor IBM 5151 poskytuje dostatečné rozlišení 80 na 24 znaků v textovém režimu.

Cena a dostupnost

Základní varianta je dostupná v USA a dalších vybraných částech světa za cenu od \$1,565. Konfigurace s displejem, 64K RAM a disketovou mechanikou bude stát zhruba \$3,000. Nákup obdobného zařízení mimo černý trh a za československé koruny bude díky reverznímu inženýrství společnosti JZD Slušovice možný patrně od roku 1987 za necelých 500 000 Kčs (přibližně dva vozy Škoda Favorit).

Zavzpomínejte s námi

Společnost Lenovo si hrdě připomíná 30 let od uvedení prvního osobního počítače IBM 5150. Pojďte si zavzpomínat s námi do virtuálního muzea www.pcmuzeum.cz.

Tiskové zprávy

Diskuse