Acer - superpočítač ALPS

25. 8. 2011 01:01    Rubrika: Tiskové zprávy

Systém, který je nejrychlejším superpočítačem na Tchaj-wanu, má podpořit výzkum v oblasti přírodních věd i techniky včetně chemie, simulace katastrof, biotechnologií, alternativních zdrojů energie, věd o životě apod.

Acer - superpočítač  ALPS

Acer dokončil stavbu nejrychlejšího superpočítače na Tchaj-wanu, který se umístil v Top500® na 42. místě

Superpočítač s výpočetním výkonem 177 TFLOPS, který se pružně přizpůsobí nárokům

Společnost Acer Inc. dokončila stavbu superpočítače ALPS (Advanced Large Parallel System) s výpočetním výkonem až 177 TFLOPS pro Tchajwanské národní centrum pro high-performance computing (NCHC). Tento systém, který je nejrychlejším superpočítačem na Tchaj-wanu, má podpořit výzkum v oblasti přírodních věd i techniky včetně chemie, simulace katastrof, biotechnologií, alternativních zdrojů energie, věd o životě apod.

NCHC patří k předním výzkumným ústavům na Tchaj-wanu zaměřeným na vysoce náročné výpočty. Spolupracuje s vědeckými ústavy a podniky na společných výzkumných projektech a poskytuje podporu v oblasti služeb vysoce náročných výpočtů (HPC). V zájmu rozšiřování služeb a podpory rostoucím nárokům výzkumu na HPC se centrum rozhodlo postavit nový superpočítač, který by dokázal nabídnout flexibilní zdroje HPC pro výzkumné účely na Tchaj-wanu. Smlouva se společností Acer byla uzavřena v listopadu 2010.

President skupiny Acer Jim Wing zdůraznil, že “tento systém poskytl společnosti Acer jedinečnou příležitost předvést své schopnosti v oblasti výpočetní techniky určené pro nejvyšší nároky. Superpočítače představují měřítko pro všechny oblasti IT a dokazují, že servery Acer jsou připraveny, aby zaujaly místo v datových centrech.”

Kuo-Ning Chiang, ředitel NCHC, k tomu dodal: “Rozhodnutí postavit tento stroj bylo vynuceno naprostou nezbytností. NCHC poskytuje superpočítač mnoha tchajwanským výzkumným týmům a univerzitám. Na náš předcházející počítač s výpočetním výkonem pouhých 20 TFLOPS čekala dlouhá řada úkolů. Nový systém společnosti Acer splňuje nejen současné požadavky, ale rovněž poskytuje možnosti pro další růst.”

Zástupce ředitele NCHC, Weichang Huang, který se podílel na stavbě superpočítače a dohlížel na většinu prací, zdůraznil: “Velmi oceňujeme, že jsme mohli při realizaci tohoto obtížného úkolu využít zkušenosti a znalosti společnosti Acer a jejich partnerů, kteří ve spolupráci s pracovními skupinami NCHC dokázali plnit náročné termíny a dokončit tento složitý systém. Stavba nejvýkonnějšího systému na Tchaj-wanu umožnila NCHC i společnosti Acer získat cenné zkušenosti a poznatky, které posunuly znalosti tchajwanských odborníků na vysoce náročné výpočty na vyšší úroveň.“

“Znalosti společnosti Acer v oblasti high performance computing a technických výpočetních systémů ve spojení s předními partnery v tomto odvětví nám umožnily využít přizpůsobenou infrastrukturu HPC schopnou podporovat nejrůznější aplikace a splnit nároky uživatelů z odlišných oborů,” prohlásil Gianluca Degliesposti, vicepresident Acer pro Global Server Business Development.

Superpočítač ALPS, známý pod přezdívkou Windrider, vznikl díky spojenému úsilí společností Acer, AMD, Qlogic, DataDirect Networks a Platform Computing.

Clusterový systém využívá nejmodernější procesory řady AMD Opteron™ 6000. Má celkem osm výpočetních clusterů, jeden velký paměťový cluster a více než 25 000 výpočetních jader.

Architektura systému je natolik flexibilní, že se může zvětšovat nebo zmenšovat v závislosti na výpočetních nárocích, a tak plnit nejrůznější úkoly v oblasti vysoce náročných výpočtů. Vzhledem k tomu, že veškeré požadavky přicházejí od klientů z celého Tchaj-wanu a okolních oblastí, systém se blíží koncepci HPC v cloudu.

Superpočítač ALPS, který nyní dokončuje přejímací testy, začne plnit nároky tchajwanských výzkumných pracovníků od července 2011. V současné době je zapsán na 42. místě seznamu nejvýkonnějších superpočítačů Top500®, který byl aktualizován v červnu 2011.