SONY NEX-5N - kompaktní fotoaparát

25. 8. 2011 23:56    Rubrika: Tiskové zprávy

Tělo modelu NEX-5N z tuhé a lehké hořčíkové slitiny, které má v nejužším místě pouhých 23,3 mm, navazuje na uhlazený minimalistický design ceněného NEX-5.

SONY NEX-5N - kompaktní fotoaparát

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

Superrychlý kompaktní fotoaparát NEX-5N od Sony s rozlišením 16,1 megapixelů a záznamem videa ve formátu Full HD 50p

Nejkratší prodleva spouště na světě a rychlý autofokus s dobrou odezvou

  • Snímač Exmor APS HD CMOS s rozlišením 16,1 efektivních megapixelů a nový obrazový procesor BIONZ umožňující nastavení vysoké citlivosti ISO 25600
  • Full HD video 50p/25p, manuální ostření, všechny možnosti řízení expozice: P/A/S/M, vylepšený zvuk
  • Výklopný 7,5cm (3”) dotykový LCD displej Xtra Fine LCD a přehledné rozhraní Photo Creativity
  • Sériové snímání o rychlosti 10 fps (v režimu priority času)
  • Tělo z magnézia, tloušťka pouhých 23,3 mm (vzdálenost od přední stěny těla k povrchu LCD displeje)

Po pozitivním přijetí fotoaparátu NEX-5 přináší Sony nový model α NEX-5N, který posunuje laťku ještě výše, protože nabízí vynikající odezvu, vysokou obrazovou kvalitu a kreativní možnosti digitální zrcadlovky v menším a lehčím provedení.

Tělo modelu NEX-5N z tuhé a lehké hořčíkové slitiny, které má v nejužším místě pouhých 23,3 mm, navazuje na uhlazený minimalistický design ceněného NEX-5. Svého předchůdce převyšuje také v oblasti kvality statických snímků i HD videa, výkonných kreativních funkcích a jednoduchosti obsluhy.

Odezvu fotoaparátu zrychluje prodleva spouště přibližně 0,02 sekundy1: nejméně ze všech digitálních fotoaparátů s výměnnými objektivy na světě.

V kombinaci s vylepšeným algoritmem automatického ostření, který zdvojnásobil čtecí rychlost z obrazového snímače a efektivnější činností obrazového procesoru je tak autofokus podstatně rychlejší, než u stávajícího modelu NEX-5.

Snímač Exmor APS HD CMOS s rozlišením 16,1 efektivních megapixelů doplňuje speciálně optimalizovaná verze výkonného obrazového procesoru BIONZ. Společně tyto dvě součásti vytvářejí výjimečně čisté snímky s nízkou hladinou obrazového šumu. Maximální citlivost je zvýšena až na hodnotu ISO 25600 (nejvyšší mezi fotoaparáty s výměnným objektivem), která umožňuje pořizovat vysoce kvalitní záběry z ruky za zhoršených světelných podmínek.

Po stisknutí jediného tlačítka můžete s fotoaparátem NEX-5N natáčet video ve formátu AVCHD ver. 2.0 (Progressive) Full HD 50p s kvalitním stereofonním zvukem – poprvé u fotoaparátu s výměnným objektivem a snímačem velikosti APS-C. Rychlejší přenos dat ze snímače umožňuje zvýšení maximální snímkové frekvence na 50 sn./s oproti původním 30 sn./s. Při natáčení v režimu 24p video získává krásně expresívní, uměleckou atmosféru. Podobně jako u statických snímků, funkce Tracking Focus umožňuje na dotykovém displeji vybrat natáčený předmět pro přesné zaostření, i když je v pohybu.

Fotografové jistě ocení plnou kontrolu expozice při natáčení videa díky režimům Programme, Aperture/Shutter Priority (program, priorita clony/času) a all-Manual (plně manuální) – stejně jako u digitální zrcadlovky. Kvalita stereofonního zvuku byla zvýšena díky konstrukčním změnám, které eliminují hluk větru, což je výhodné zejména při natáčení tichých scén.

NEX-5N je prvním fotoaparátem značky Sony s výměnným objektivem s bajonetem E-mount vybaveným novým intuitivním rozhraním Photo Creativity Touch. Nastavení Background Defocus (rozostření pozadí), Exposure (expozice), Picture Effect (obrazové efekty) a dalších funkcí lze rychle předem zkontrolovat, aplikovat a kombinovat prostřednictvím dotykového LCD panelu a otočného ovladače bez nutnosti odborných znalostí.

Funkce Picture Effect, poprvé použitá u modelu NEX-C3, zjednodušuje tvorbu uměleckých efektů přímo ve fotoaparátu bez použití počítače a následných úprav. K dispozici je nyní 11 režimů a 15 efektů, mimo jiné nové HDR Painting, Soft Focus, Miniature, Rich-Tone Monochrome a Soft High-key. Bohatá paleta dalších uměleckých funkcí obsahuje například režimy 3D Sweep Panorama, Soft Skin, Auto HDR, Handheld Twilight a Anti Motion Blur.

V režimu priority času fotoaparát NEX-5N zachycuje pohyb rychlostí až 10 fps (skutečná rychlost závisí na fotografických podmínkách a výkonu paměťové karty). Jedná se o nejrychlejší sériové snímání na světě mezi bezzrcadlovými fotoaparáty s výměnnými objektivy2.

7,5cm (3,0") LCD displej Xtra Fine je výklopný v úhlu až 80° směrem nahoru nebo 45º dolů, takže je snadno čitelný v jakékoli fotografické pozici. Technologie TruBlack zajišťuje dokonalé podání detailů, vynikající kontrast a dramaticky snižuje množství odlesků. Díky novému rozhraní Photo Creativity Touch je kompozice, kontrola záběru i nastavení funkcí na LCD displeji snadnější a flexibilnější než kdy dříve.

Objektivy a příslušenství

Do stále se rozšiřující nabídky objektivů E-mount kompatibilních se všemi fotoaparáty α NEX nyní patří i nová optika Carl Zeiss Sonnar T* E 24mm F1.8 ZA, E 50mm F1.8 OSS a dlouho očekávaný teleobjektiv se zoomem E 55-210mm F4.5-6.3 OSS.

Volitelný adaptér LA-EA2, první bajonetový adaptér na světě s vestavěnou technologií polopropustného zrcadla (Translucent Mirror Technology™), umožňuje automatické ostření s detekcí fáze s téměř všemi objektivy A-mount jak pro fotografování, tak pro natáčení videa. Volitelně je k dispozici také elektronický hledáček FDA-EV1S, XGA OLED Tru-Finder™ nabízející vysoké rozlišení a kontrast a široký úhel záběru.

Nově nabídka příslušenství zahrnuje stylové pouzdro Body Case (LCS-EB50) a obal na objektiv Lens Jacket (LCS-EL50) pro ochranu fotoaparátu a objektivu proti poškrábání, ramenní popruh STP-XS3, který díky své struktuře pevně drží na těle, a měkké pouzdro LCS-EMF, do nějž se pohodlně vejde tělo fotoaparátu s nasazeným objektivem i další objektiv a jiné příslušenství.

Ultrakompaktní digitální fotoaparát s výměnným objektivem Sony α NEX-5N bude k dostání od září 2011 za doporučenou cenu 17 990 Kč.

1) Měření dle asociace CIPA(Camera & Imaging Products Association)
2) Zaostření a expozice jsou nastaveny napevno u prvního políčka

Tiskové zprávy

Diskuse