SONY a77 a a65 - fotoaparáty

26. 8. 2011 00:01    Rubrika: Tiskové zprávy

Vylepšená ergonomika u obou fotoaparátů zahrnuje nově koncipované pohodlné uchopení a nové umístění tlačítek, které nyní můžete ovládat po hmatu, zatímco se díváte do hledáčku s vysokým rozlišením XGA OLED Tru-Finder.

SONY a77 a a65  - fotoaparáty

Fotoaparáty α77 a α65 společnosti Sony jsou s rozlišením 24,3 megapixelu a AF funkcí souvislé fotografování – 12 fps nejrychlejší na světě

Použitá technologie Translucent Mirror je další výzvou pro všechny nadšené fotoamatéry

• AF funkce umožňující souvislé sekvenční fotografování s plným rozlišením a fázovou detekcí - 12 snímků za sekundu (model α65: 10 snímků za sekundu) -nejrychlejší na světě
  • Nově vyvinutý 19 bodový AF systém s 11 křížovými body (α77)
  • Počet efektivních megapixelů 24,3, senzor Exmor APS HD CMOS a rozšířený procesor BIONZ
  • První na světě** hledáček XGA OLED Tru-Finder™ s displejem poskytujícím všestranné informace
  • Rychlé AF Full HD videosekvence s AVCHD progresivní
  • kompatibilitou a flexibilní P/A/S/M expozice v režimu ručního zaostřování
  • Nový design a ergonomie s prvním třípolohovým vyklápěním displeje Xtra Fine LCD na světě* a robustní spolehlivá manipulace (α77)

Společnost Sony rozšiřuje řadu fotoaparátů s technologií Translucent Mirror o dva nové A-modely, určené pro pokročilé amatéry a poloprofesionální odborníky.

Díky nejnovějším úpravám technologie Translucent Mirror, které společnost Sony provedla, se modely SLT-A77 (α77) a SLT-A65 (α65) stávají nejrychlejšími a nejcitlivějšími fotoaparáty s vyměnitelnými objektivy ve své třídě. Vylepšená ergonomika u obou fotoaparátů zahrnuje nově koncipované pohodlné uchopení a nové umístění tlačítek, které nyní můžete ovládat po hmatu, zatímco se díváte do hledáčku s vysokým rozlišením XGA OLED Tru-Finder™.

Model a77, dlouho očekávaný nástupce uznávaného modelu α700 DSLR, má další vylepšení výkonu a odolnější robustní konstrukci, takže dříve náročnější manipulace při pořizování fotografií je u těchto modelů velmi snadná.

Maximálně citlivé fotografování

Model α77 se může pochlubit funkcí AF umožňující nejrychlejší souvislé fotografování na světě*. Fotoaparát je schopen zachytit až 12 snímků za sekundu při plném rozlišení, s automatickým zaostřováním a fázovou detekcí. Model α65 dosahuje podobně pozoruhodnou rychlost pořizování snímků – 10 za sekundu, která překračuje rychlost všech poloprofesionálních fotoaparátů.

Přesné sledování pohybujících se objektů je s touto AF funkcí ostřejší a citlivější než kdykoliv dříve, a to díky nově vyvinutému 19 bodovému systému automatického zaostřování s 11 křížovými body (model α65: 15 bodový AF systém s 3 křížovými body). Systém zaostřování zajišťuje přesnou blokaci zaostření na určený pohybující se objekt, i když je cíl momentálně překryt pohybem jiného objektu. Reakce ostré jako břitva jsou ještě dále posíleny novou elektronickou přední závěrkou, která zaručuje minimální zpoždění pro tuto třídu cca 0,05 sekundy.

Nebývalá jakost obrazu a možnosti uplatnit kreativitu

Oba modely α77 a α65 jsou vybaveny nově vyvinutým senzorem Exmor APS HD CMOS společnosti Sony s rozlišením s 24,3 efektivními megapixely.

Senzor je spojen s nejnovější verzí procesoru BIONZ společnosti Sony, který zpracovává obrovská množství dat o vysoké rychlosti, předávaná senzorem fotoaparátu. Tato unikátní kombinace senzoru a procesoru BIONZ umožňuje nebývale rychlé reakce fotoaparátu plus bezvadnou jakost obrazu s velmi nízkou úrovní šumu, ať již se pořizují fotografie nebo Full HS videosekvence.

Široký rozsah citlivosti ISO 100-16000 je možné rozšířit (pouze model α77) až na ISO 50. Při nejvyšší citlivosti mohou oba fotoaparáty zmrazit rychlou sportovní akci nastavením závěrky na vysokou rychlost anebo bez blesku zachytit atmosférické jevy. Nízké nastavení ISO citlivosti je ideální v kombinaci s dlouhou expozicí pro vytvoření expresivních snímků proudění vody.

Oba fotoaparáty jsou jako první na světě vybaveny hledáčkem XGA OLED Tru-Finder™. S nebývalým rozlišením 2359k dot (XGA) nabízí tento přesný elektronický hledáček jasný, vysoce kontrastní obraz s ostrými detaily a se 100% pokrytím snímacího pole, které je 10krát vyšší než u standardních elektronických hledáčků; tento hledáček má široké zorné pole, které konkuruje kvalitním optickým hledáčkům.

Zobrazují se podrobné informace o snímku a na výběr je pět možných režimů zobrazení. Náhled na účinky nastavení expozice, vyvážení bílé a další nastavení je v případě hledáčku Tru-Finder™ možné v reálném čase. Jemné zaostření může být také potvrzeno v přiblížené části obrazu.

Pouhým dotykem tlačítka zobrazí funkce Smart Teleconverter zvětšenou střední část senzoru obrazu. To umožňuje zcela jasné zobrazení kompozice v hledáčku XGA OLED Tru-Finder™ s vysokým rozlišením a zachycení jako 12 megapixelové snímky s digitálním přiblížením 1,4x nebo 2x. Pro ověření konečného výsledku vůbec není třeba přenášet zrak z hledáčku Tru-Finder™. Díky tomu se fotografové mohou soustředit na kreativní vytváření kompozic.

Fotografie i videosekvence je možné sestavit a upravit na LCD displeji 7,5 cm (3,0") Xtra Fine s nastavitelným úhlem, který nabízí vysoké rozlišení (921k dot) a technologii TruBlack pro dosažení vynikajících detailů a kontrastu. Jako zvláštní vychytávku má model α77 první na světě třípolohové vyklápění displeje, který se otáčí a natáčí pro snadné nastavení snímku z jakéhokoliv úhlu (model α65: dvoupolohové vyklápění displeje).

Videosekvence Full HD

Modely α77 a α65 přinášejí další vylepšení pro pořizování videosekvencí Quick AF Full HD, které bylo oceňované a uznávané již u dřívějších fotoaparátů Sony s technologií Translucent Mirror. Fázová detekce zajišťuje přesné zaostření během pořizování videozáznamu osob, i když se pohybují.

U nových APS-C fotoaparátů, zaměřených na spotřebitele, je nyní Full HD videosekvence podporována rychlostí 50 postupných snímků za sekundu, která odráží nejnovější zlepšení formátu AVCHD (verze 2.0). K dispozici je také rychlost 25 snímků za sekundu, která umožňuje pořídit nádherné videozáznamy jako film. Možnosti kreativních videosekvencí jsou dále rozšířeny doplněním ručního zaostřování a režimy exponování P/A/S/M, obdobné jako při pořizování fotografií.

Model α77: Technologie Translucent Mirror vylepšená pro nadšené fotoamatéry

Model a77, přirozený nástupce modelu α700 DSLR, určeného pro nadšené fotoamatéry, nabízí dvojité ovladače pro intuitivní ovládání konečky prstů a samostatný LCD displej usazený v horní části. Trvanlivé tělo je zhotoveno z panelů z hořčíkové slitiny, která vnáší pevnost a současně lehkost. Tlačítka jsou utěsněna, aby nedocházelo k pronikání prachu a vlhkosti, díky čemuž je zaručena podobná úroveň ochrany, jakou nabízí nový objektiv SAL1650, vertikální grip VG-C77AM u modelu a77 a blesk HVL-F43AM.

Jako zdůraznění robustnosti a pevnosti fotoaparátu je ověřována nová závěrka na 150 000 cyklů, která podporuje velmi vysokou rychlost, minimálně 1/8000 s (1/250s – synchronizace blesku). Zabudovaná GPS umožňuje automatické připojení údajů o místě na snímky a videosekvence.

Nový objektiv DT 16-50mm F2.8 SSM se zoomem a příslušenství

Rostoucí řada kompatibilních objektivů s bajonetem A-mount nyní pro oba fotoaparáty obsahuje tichý, jasný DT 16-50mm F2.8 SSM standardní zoom se 16 mm širokým úhlovým pokrytím, které je ideální pro portrétní fotografii i pro běžné každodenní pořizování snímků.

Konstrukce vysoce výkonného objektivu je odolná proti pronikání prachu a vlhkosti a nabízí přiblížení cca 3x při konstantní maximální cloně F2.8. Optický výkon je zajišťován dvěma asférickými prvky a třemi ED skleněnými prvky, které minimalizují aberaci při jakékoliv ohniskové vzdálenosti. Interní pohon SSM (Super Sonic wave Motor) zajišťuje rychlé a tiché automatické zaostřování.

Jako volitelná varianta je k dispozici vertikální rukojeť (grip) VG-C77AM, odolná vůči pronikání prachu a vlhkosti, která zaručuje pohodlnou manipulaci, pokud se pořizují snímky ve vertikální poloze. Může obsahovat až dvě baterie NP-FM500H InfoLITHIUM, které zdvojnásobují výdrž až na cca 1060 snímků (přes LCD monitor)/940 snímků (přes hledáček Tru-Finder™), použijete-li paměťovou kartu Memory Stick PRO Duo™.

Kompaktní a přesto všestranný externí blesk HVL-F43AM je optimalizován pro dosažení vynikajících výsledků u fotoaparátů s bajonetem A-mount; má silný výstup GN43, upravený systém Quick Shift Bounce, bezdrátové ovládání a je odolný vůči pronikání vlhkosti a prachu. Je doplněn o další nové příslušenství pro fotoaparáty A-mount, které zahrnuje batůžek, měkké pouzdro, ochranu displeje a krytky.

Modely α77 a α65 digitálních fotoaparátů Sony s technologií Translucent Mirror a vyměnitelnými objektivy budou k dispozici od října 2011 za doporučenou cenu model A65 za 24 990 Kč a a77 za 31 990 Kč.