ConPro - Cloud computing, aneb kudy vede cesta do oblak

20. 9. 2011 21:46    Rubrika: Tiskové zprávy

Poptávka po cloudových službách v České republice roste. Ještě před tím, než se pustíte do uvažování o cloudu, je dobré si projít všechny kroky zavádění, návratnosti, úspory a dobře promyslet všechny fáze.

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

Kudy vede a vyplatí se cesta do oblak?

Poptávka po cloudových službách v České republice roste. Mnoho společností se chce plně věnovat vlastní podnikatelské činnosti a neřešit tzv. provozní „IT věci“. To jim cloudové řešení umožní, protože o všechny starosti s IT, nebo alespoň o velkou část z nich, se jim postará někdo jiný.

„Ještě před tím, než se pustíte do uvažování o cloudu, je dobré si projít všechny kroky zavádění, návratnosti, úspory a dobře promyslet všechny fáze tak, abyste i malé investice, které cloud představuje spíše nezmařil“, říká Petr Leština ze společnosti IBM, který se oblasti cloudu věnuje již řadu let. Své zkušenosti z České republiky i ze zahraničí představí na semináři: „Cloud Computing, aneb kudy vede cesta do oblak“, který se bude konat v úterý 25. října od 9:00 do 13:00 hod. v hotelu Jurys Inn v pražském Karlíně.

Na semináři vystoupí řada odborníků v oblasti cloud computingu a řešit se budou především praktické otázky kolem stále Více diskutovaných „obláčků“. Hned začátek semináře uvede svým příspěvkem Dean Brabec ze společnosti Arthur D. Little GmbH, který rozebere mýty a pravdu o cloud computingu. „Cloud Computing může být velkým rizikem, ale také značným přínosem. Nejde jen o úsporu nákladů, ale také nejlepší postupy v oboru. Můžete získat, ale také ztratit své zákazníky“.

„Není zrovna jednoduché najít ten správný typ obláčku,“ říká Marcel Procházka, manažer rozvoje služeb a strategie Českých Radiokomunikací (viz. zkušenosti úspěšných níže).

Také on se na semináři podělí se svými zkušenosti při výběru a implementaci cloudového řešení. „Klíčové přínosy cloudu jsou jasné – výrazné úspory nákladů a také automatizace. Jsem přesvědčen, že cloud se vyplatí všude tam“.

Zkušenosti úspěšných

České Radiokomunikace jsou moderní společností působící v oblasti vysílání a telekomunikací na území celé České republiky. Jako první společnost v zemi spustily České Radiokomunikace digitální televizní vysílání. Vedle televizního a rozhlasového vysílání také poskytují kompletní nabídku hlasových, datových a internetových služeb. Aby České Radiokomunikace rozšířily své služby a vyhověly tržní poptávce po výhodných IT službách, rozhodly se vstoupit do oblasti ICT a nabídnout cloudové služby, jako je model poskytování softwaru jako služby (Saas) a platforma virtuálních datových center, které dnes zajišťují kompletní škálu virtualizovaných služeb, jako je výpočetní výkon, úložiště, záloha a obnovení, zabezpečení a síťová infrastruktura.

HP Tronic v oblacích – nulové náklady, růst výkonu, rychlost a dynamika

Jedním z prvních maloobchodníků, který cloudový systém začali využívat, je zlínská společnost HP Tronic, lídr na trhu domácích spotřebičů a spotřební elektroniky s vlastní sítí 33 malobchodních prodejen Euronics. Jeho podnikové IT systémy jsou pro trvalý úspěch a růst firmy velmi důležité, přičemž náležitý výkon a dostupnost služeb hrají ústřední roli. Při selhání nebo výpadku systému mohla společnost HP Tronic přijít během několika minut o stovky tisíc korun. Mezi výhody, které přechod na cloudový systém přinesl, patří nulové náklady na nové datové centrum s vysokou mírou dostupnosti, čtyřnásobný nárůst výkonu, rychlejší chod programů, odpovídající výkon pro aplikace nezbytné k fungování společnosti a dynamické IT prostředí, které dokáže růst spolu s požadavky firmy.

Tiskové zprávy

Diskuse