HP Performance Optimized Data Center v ČR

29. 9. 2011 03:06    Rubrika: Tiskové zprávy

Dvacetistopá a čtyřicetistopá modulární datová centra HP POD spolu s komplexním portfoliem serverů a datových úložišť vyrábí HP v areálu Foxconn v Kutné Hoře. Českou republiku si centrála společnosti HP vybrala, aby mohla efektivněji a rychleji pokrýt všechny objednávky regionu EMEA.

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

Nejmodernější modulární datové centrum na světě pracuje i v České republice

První systém HP POD na českém trhu byl dodán společnosti Škoda Power

Společnost HP vyrobila a dodala prvnímu českému zákazníkovi modulární datové centrum (HP Performance Optimized Data Center – HP POD). Toto jedinečné řešení se stalo technologickým jádrem IT infrastruktury společnosti Škoda Power.

Modulární datové centrum je jinak nazýváno jako kontejnerové – vysoce výkonná zařízení tvořící datové centrum jsou totiž ukryta uvnitř standardního kontejneru, který se běžně používá například pro přepravu zboží po železničních tratích, na trajektech nebo návěsech kamionů.

Společnost Škoda Power ze skupiny Doosan, výrobce a dodavatel produktů a služeb pro energetiku, používá dvacetistopý „kontejner.“ Toto modulární datové centrum usazené v kontejneru opustilo výrobní linku, doputovalo na místo určení a bylo jeřábem usazeno na vyhrazené místo v průběhu srpna letošního roku.

„Měli jsme možnost osobně navštívit továrnu v Kutné Hoře, prohlédnout si všechny části PODu v rozloženém stavu a dozvědět se, jak se toto zařízení sestavuje. To byl pro nás poslední impulz, který rozhodl o jeho nákupu,“ uvedl Vladimír Les, vedoucí odboru IT ve společnosti Škoda Power. „V naší vlastní budově nemáme dostatek místa ani energie pro plnohodnotný provoz tradičního datového centra, konsolidovaný systém POD je pro nás proto ideálním řešením. Díky svým minimálním rozměrům i spotřebě a možností jej v případě potřeby rychle přemístit se stal klíčovým doplňkem našich stávajících IT technologií.“

Srdce Evropy i HP technologií

Dvacetistopá a čtyřicetistopá modulární datová centra HP POD spolu s komplexním portfoliem serverů a datových úložišť vyrábí HP v areálu Foxconn v Kutné Hoře. Českou republiku si centrála společnosti HP vybrala, aby mohla efektivněji a rychleji pokrýt všechny objednávky regionu EMEA (Evropa, Střední východ a Afrika).

Ve výrobním závodě Foxconn v Kutné Hoře se již vyrábí téměř všechny modulární systémy HP POD s jedinou výjimkou – model HP POD 240a, tzv. „EcoPOD,“ se dostane do sériové výroby od října letošního roku. Po výrobních linkách se pak budou pohybovat nejen velice variabilní řešení navržená na míru zákazníkům s možností mnoha individuálních úprav včetně např. úrovní monitoringu a bezpečnostní ochrany (přístup na základě otisků prstů), ale i nejvýkonnější PODy na světě.

„Jsem rád, že tuzemští zákazníci drží krok s celosvětovými trendy a dokážou docenit řešení připravená na další rozvoj i v budoucnu. Systémy POD jsou nejen moderní, ale i výkonné, úsporné a velmi praktické,“ řekl Jan Kameníček, generální ředitel HP Česká republika. „Modulární datové centrum vyrobené v Kutné Hoře pro společnost Škoda Power patří k nejvýkonnějším v regionu a výrazně přispěje ke zvýšení flexibility její stávající IT infrastruktury.

Výroba HP produktů v České republice má přímý dopad na všechny tuzemské zákazníky, kteří mohou těžit z výhod v podobě kratších dodacích lhůt, lepší dostupnosti produktů či rychlejší realizace specifických požadavků na výrobu.

Optimalizace „všemi směry“

Systémy HP POD redukují datová centra obrovských rozloh do kompaktního, modulárního provedení, kdy je jeden kontejner schopen poskytnout prostor ekvivalentu klasického datacentra o velikosti cca 370 m2 na přibližně desetkrát menší ploše. Lze do něj přitom umístit více než 3 500 blade serverů, 12 000 pevných disků nebo jejich vzájemnou kombinaci. Racky jsou součásti konfigurace a standardně dodávány ve velikosti 50U a hloubce 19”, přičemž lze dosáhnout výkonu až 27 kW/rack.

Mezi výhody modulárních datových center patří mimo jiné energetická efektivita. PUE koeficient (Power Usage Effectiveness), určující poměr mezi celkovou hodnotou spotřebované elektrické energie datacentra a elektrické energie potřebné pouze pro napájení IT infrastruktury, se u dobře navrženého datového centra obvykle pohybuje okolo hodnoty 1,7–2,2. To znamená, že celkově je spotřebováno přibližně dvakrát tolik energie, než je vyžadováno samotným hardwarem. PUE koeficient systémů HP POD přitom dosahuje hodnoty pouze okolo 1,25.

Portfolio systémů a služeb, jejichž společným jmenovatelem je termín HP POD, zahrnuje design, dodávku a samozřejmě i provozní podporu. HP navrhne optimální konfiguraci, zajistí odbornou instalaci, nastavení i integraci se stávajícím datovým centrem. Proaktivní služby podpory poté pomohou udržet infrastrukturu po celou dobu provozu v dobré kondici, s vysokou dostupností a špičkovým zabezpečením.

Systémy HP POD je samozřejmě možné používat nejen trvale, ale i „nárazově“ pro okamžité obnovení procesů v případě havárie nebo např. dočasnou úložnou kapacitu během renovace stávajícího datového centra. Zákazníkům navíc nehrozí nedostatek kapitálových prostředků, protože provoz řešení HP POD lze kompletně profinancovat prostřednictvím nabídek divize HP Financial Services.

Konvergovaná infrastruktura HP, jejíž součástí jsou i modulární datová centra, je klíčovým prvkem strategie Instant-On Enterprise, která umožňuje ve světě nepřetržité konektivity využívat technologie při veškeré spolupráci se zákazníky, zaměstnanci, partnery a občany.

Tiskové zprávy

Diskuse