Airbus dokončil transformaci datových center s HP

7. 10. 2011 04:38    Rubrika: Tiskové zprávy

Procesu nasazení vysoce výkonných výpočetních systémů (high-performance computing, HPC) se společnost Airbus věnovala v rámci speciálního čtyřletého projektu, jehož vyvrcholením se stala objednávka dvou řešení HP POD.

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

Airbus dokončil transformaci datových center prostřednictvím systémů HP POD

„Kontejnerové“ superpočítače HP nasazené u předního výrobce letadel tvoří největší průmyslový výpočetní systém na světě

Společnost HP oznámila, že Airbus, jeden z největších světových výrobců letadel, úspěšně nasadil do své IT infrastruktury modulární (tzv. „kontejnerová“) datová centra HP POD (HP Performance Optimized Datacenter), díky čemuž zdvojnásobil dosavadní výkon svých stávajících superpočítačů.

Procesu nasazení vysoce výkonných výpočetních systémů (high-performance computing, HPC) se společnost Airbus věnovala v rámci speciálního čtyřletého projektu, jehož vyvrcholením se stala objednávka dvou řešení HP POD. Díky tomuto závěrečnému kroku patří novému superpočítačovému řešení Airbusu pozice největšího průmyslového HPC systému na světě, a Airbus se zároveň stal inovátorem, který oznámil jeden z prvních potvrzených kontraktů souvisejících s komerčními kontejnerovými HPC systémy. Podle seznamu TOP500 superpočítačů světa, publikovaného 20. června letošního roku, obsadil výpočetní systém Airbusu 29. pozici.

Modulární datové systémy HP POD byly po dokončení výroby a náročného testování společností HP dopraveny a začleněny do IT infrastruktur Airbusu ve francouzském Toulose a německém Hamburgu. Každé z obou řešení HP POD obsahuje špičkové prvky HP konvergované infrastruktury – servery, datová úložiště, síťová řešení, software, centralizovanou správu a integrované napájení i chlazení. Ve dvou 12metrových kontejnerech pracuje celkem 2 016 clusterových HP ProLiant BL280 G6 blade serverů, které poskytují výkon srovnatelný s datovým centrem o rozloze1 000 m2.

Řešení HP POD umožnila společnosti Airbus velmi rychle rozšířit stávající kapacitu datových center, zvýšit výpočetní výkon pro letecký výzkum, a přitom ušetřit prostor i energii. Při srovnání s instalací adekvátního klientského datového centra spotřebují systémy HP POD díky vodnímu chlazení až o 40 % méně energie, a takřka ideální poměr Power Usage Effectiveness (PUE), dosahující hodnoty 1.25 podle konsorcia The Green Grid,(1) přináší snížení provozních výdajů Airbusu i při maximálním výkonu přesahujícím 15 KW/m2.

Služby určené pro datová centra zajistila společnosti Airbus divize HP Enterprise Services, zatímco o přepravu, nasazení a uvedení do provozu se postarala divize HP Technology Services. Nedílnou součástí dodávky byla rovněž komplexní projektová dokumentace HP popisující fáze přípravy nové infrastruktury, potřebná související technologická rozhodnutí a technické detaily přechodu na nové superpočítačové řešení.

Konvergovaná infrastruktura HP je klíčovým prvkem strategie Instant-On Enterprise, která ve světě nepřetržité konektivity umožňuje využívat technologie při veškeré spolupráci se zákazníky, zaměstnanci, partnery a občany.

Tiskové zprávy

Diskuse