Vodafone zavádí HSPA+ a zvyšuje kapacitu sítě

7. 10. 2011 04:40    Rubrika: Tiskové zprávy

Zatímco dosavadní HSDPA technologie 3G sítě umožňuje dosáhnout teoretické rychlosti stahování dat až 14,4 Mbps, nový standard HSPA+ umožňuje surfovat teoretickou rychlostí až 21,6 Mbps.

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

Vodafone zavádí HSPA+ a zvyšuje kapacitu sítě

Vodafone zásadně navyšuje kapacitu a rychlost své mobilní datové sítě. Připravil pětinu svých 3G vysílačů na novou technologii HSPA+, která umožňuje stahovat data rychlostí až 21,6 Mbps. Do března 2012 bude podobné rychlosti umožňovat polovina celé 3G sítě. Výstavba bude i nadále intenzivně pokračovat. Vodafone také v uplynulých měsících zásadně posílil kapacitu pro datové přenosy, díky čemuž se podle nezávislého měření serveru DSL.cz stal operátorem s nejrychlejší mobilní datovou sítí.

Zatímco dosavadní HSDPA technologie 3G sítě umožňuje dosáhnout teoretické rychlosti stahování dat až 14,4 Mbps, nový standard HSPA+ umožňuje surfovat teoretickou rychlostí až 21,6 Mbps. Reálná dosažitelná rychlost se pohybuje mezi 12 – 18 Mbps v závislosti na datovém zařízení, vzdálenosti od nejbližšího vysílače a momentálním vytížením buňky. Současná technologie uplinku je HSUPA umožňující rychlost až 5,76 Mbps. Je dostupná v celé síti Vodafonu.

Nová technologie HSPA+:

  • zlepší zákaznickou zkušenost se surfováním v mobilu a notebooku
  • zvýší kapacitu sítě

Zároveň Vodafone zásadně navýšil kapacitu své 3G sítě, která nyní umožňuje využít několikanásobně vyšší rychlosti pro všechny zákazníky bez ohledu na výši tarifu. To se projevilo i v nezávislém měření serveru dsl.cz v měsících červenci a srpnu, kde se ve více než 800 tisících měření 3G síť Vodafonu prokázala jako nejrychlejší v ČR.

Tiskové zprávy

Diskuse