GigaLink N5 - multimediální NAS server

12. 10. 2011 15:35    Rubrika: Tiskové zprávy

Umax ve spolupráci se společností Noontec (dosud známý jako výrobce multimediálních přehrávačů) uvádní na trh jednodiskový NAS server s označením GigaLink N5. Jeho hlavními přednostmi je poměr cena / výkon.

GigaLink N5 - multimediální NAS server

GigaLink N5 aneb Gigabitový multimediální NAS server za cenu externího disku

Obliba síťových úložišť roste se zvyšujícími se nároky na kapacitu ukládaných dat a multimediálních souborů (videa, fotky, MP3) s možností mít je kdykoliv k dispozici doma i na cestách. Pro tyto účely uvádí Umax ve spolupráci se společností Noontec (dosud známý jako výrobce multimediálních přehrávačů) na trh jednodiskový NAS server s označením GigaLink N5. Jeho hlavními přednostmi je skvělý poměr cena/ výkon, jednoduchá obsluha a dostatek funkcí jak pro zálohování dat, tak i pro multimediální využití. Důraz je také kladem i na úsporu energie (11W za chodu, 1W ve standby režimu).

NAS server GigaLink N5 pojme 3,5“ SATA disk s kapacitou až 3TB. Na zadní straně přístroje je umístěn Gigabitový LAN konektor a USB port pro možné připojení k počítači. Souborový systém exFAT dovoluje číst data i na systémech s Windows XP, Vista i Windows 7. Rychlost přenosu dat v gigabitové síti dosahuje až 40 MB/sec. Instalace i obsluha serveru je uživatelsky jednoduchá a probíhá přes webové rozhraní internetového prohlížeče.

Softwarové vybavení zahrnuje Samba server pro sdílení dat v lokální síti, FTP server pro přenos dat, WebDAV server pro vzdálené připojování z PC nebo mobilních zařízení jako iPhone, iPad, Android apod. Majitelé tzv. chytrých televizí nebo multimediálních přehrávačů potěší zabudovaný uPnP server, díky kterému lze přehrávat multimediální obsah uložený na serveru. Nechybí ani iTunes server pro přehrávání hudby na zařízeních Apple. Zařízení lze také využít jako bittorrent klienta pro stahování souborů z internetu. Na serveru lze vytvořit až 16 uživatelských účtů a přiřadit jim práva pro přístup do vytvořených sdílených adresářů. Uživatel má možnost aktualizovat firmware přes webové rozhraní i nastavit dobu pro vypnutí disku při nečinnosti.

Doporučená cena NAS serveru GigaLink N5 (bez disku) je stanovena na 1.690 Kč s DPH.

Tiskové zprávy

Diskuse