Nemocnice nemají dostatečně zabezpečené informační sítě

12. 10. 2011 19:57    Rubrika: Tiskové zprávy

Většina českých nemocnic má velmi špatně zabezpečené vnitřní informační sítě. K interním údajům nebo informacím o pacientech se tak může dostat i šikovný programátor. Upozornili na to odborníci ze společnosti AutoCont, kteří v uplynulých měsících provedli desítky auditů po celé České republice.

„Stále častěji se setkáváme při auditech s krádežemi informací a databází nebo vniknutím do e-mailové pošty. Právě informace jsou pro mnohé nemocnice velmi citlivé a napadení informačního systému představuje vážnou hrozbu,“ upozorňuje jeden z předních českých specialistů na IT bezpečnost Milan Chromý z AutoContu. Podle něj tři z pěti nemocnic v testu neprošly.

Stejně jako jsou budovy chráněny bezpečnostním systémem proti případným zlodějům, měly by být chráněny informační sítě nemocnic. Ty obsahují velmi důvěrná a lehce zneužitelná data. Česká republika velmi zaostává za standardy IT bezpečnosti například v Rakousku, Německu nebo Nizozemí.

Nemocnice se úniku informací obávají

Kvalitně zabezpečený informační systém je důležitý i pro nemocnice, které v posledních letech investují stovky tisíc do zabezpečení informačních systémů. Pacienti dávají svým lékařům důvěru a v to, aby informace o jejich zdravotním stavu nebyly poskytnuty třetím osobám.

„V naší nemocnici jsme začali ihned po mém nástupu do funkce krizového manažera pracovat na kvalitním zabezpečení našich sítí. V současné době tým našich IT specialistů pracuje na tom, abychom zabezpečení sítě výrazně posílili,“ popisuje kroky v oblasti IT bezpečnosti ředitel kyjovské nemocnice Josef Pejchl.

Podle Milana Chromého si některé české nemocnice neuvědomují, že špatným zabezpečením svých sítí, které umožňuje únik zdravotnické dokumentace, riskují vedle negativního mediálního obrazu také milionové sankce od Úřadu pro ochranu osobních údajů. „Informace o špatném zdravotním stavu vysokých manažerů mohou firmy položit. Proto je ochrana těchto dat velmi důležitá,“ uzavřel Chromý.

Tiskové zprávy

Diskuse