Nokia World - portfolio nových smartphonů, služeb a příslušenství

30. 10. 2011 23:54    Rubrika: Tiskové zprávy

Nokia na každoroční akci Nokia World pro zákazníky, partnery a vývojáře ukázala jasný posun ve své strategi. Nokia Lumia 800 a Nokia Lumia 710, první smartphony Nokia na platformě Windows Phone, signalizují novou éru.

Nokia World - portfolio nových smartphonů, služeb a příslušenství

Představuje řadu stylových chytrých mobilních telefonů, skvělé Nokia Mapy, kobrandované příslušenství představené ve spolupráci se společností Monster a mnoho dalšího

Londýn, Spojené království – Společnost Nokia na každoroční akci Nokia World pro zákazníky, partnery a vývojáře ukázala jasný posun ve své strategii a odhalila široké portfolio inovativních telefonů, služeb a příslušenství, včetně prvních smartphonů v řadě Nokia Lumia na platformě Windows Phone. Nokia Lumia 800, doslova postavená na sociálních sítích, přináší skvělý design, za kterým se každý otočí, doposud nejlepší sociální funkce a přístup k internetu v historii značky Nokia a známé prvky jako špičkový fotoaparát. Barevná a cenově dostupná Nokia Lumia 710 je smartphone, který dává smysl a přináší řadu Lumia více lidem po celém světě.

Nokia také představila čtyři nové mobilní telefony nabízející stylový design, výborný přístup k sociálním sítím i lokalizační služby. Nokia Asha 300, Nokia Asha 303, Nokia Asha 200 a Nokia Asha 201 mažou rozdíl mezi chytrými a klasickými telefony, nabízejí QWERTY klávesnici i dotykovou obrazovku v kombinaci s rychlým a snadným přístupem k internetu, integrovanými sociálními sítěmi, zprávami i špičkovými aplikacemi z Nokia Obchodu.

„Před osmi měsíci jsme oznámili naši novou strategii a dnes ukazujeme její přínos v praxi. Přinášíme inovace napříč celým naším portfoliem, od nových smartphonů až po chytřejší mobilní telefony,“ řekl Stephen Elop, prezident a generální ředitel společnosti Nokia. „Ať už jde o model Nokia Lumia 800 nebo o model Nokia Asha 201, přinášíme na trh nepřekonatelné nové produkty rychleji než kdy dřív. Jsem neuvěřitelně pyšný na tyto nové telefony i na lidi ve společnosti Nokia, kteří na nich pracovali.“

„Od klíčového strategického posunu společnosti Nokia, který přišel teprve před osmi měsíci, v sobě firma našla novou energii. Přinesla podstatná vylepšení platformy Symbian, dokázala se přeorientovat na Windows Phone a pokračuje v budování silného portfolia mobilních telefonů,“ uvedl Pete Cunningham, hlavní analytik společnosti Canalys. „Nokia přináší to, co slíbila, a zcela zjevně nastoupila cestu k budoucímu úspěchu.“

První smartphony Nokia Lumia

První dva smartphony postavené na platformě Windows Phone uvádějí novou řadu telefonů, které učiní každodenní momenty ještě úžasnější.

Nokia Lumia 800

Model Nokia Lumia 800, doslova postavený na sociálních sítích, nabízí skvělý design, živé barvy (azurovou, magenta a černou) a nejlepší přístup k sociálním sítím a internetu s přístupem k sociálním sítím na jediný dotek, snadným seskupováním kontaktů, integrovanou komunikací ve vláknech a Internet Explorerem 9. Telefon nabízí zaoblený 3,7“ AMOLED ClearBlack displej, který plynule přechází do kompaktního těla telefonu, 1,4 GHz procesor s hardwarovou akcelerací a grafickým čipem. Nokia Lumia 800 nabízí fotoaparát s optikou Carl Zeiss umožňující okamžité sdílení fotografií, umí přehrávat HD video, disponuje 16 GB interní uživatelskou pamětí a 25GB volného místa pro fotografie a hudbu na úložišti SkyDrive. Předpokládaná prodejní cena modelu Nokia Lumia 800 bude přibližně 420 EUR bez daní a dotací.

Nokia Lumia 710

Důmyslně navržená Nokia 710 přináší řadu Nokia Lumia více lidem po celém světě a nabízí personalizaci v podobě výměnných zadních krytů a tisíců aplikací. Nokia Lumia 710 je navržena pro rychlý přístup k sociálním sítím, sdílení obrázků a ten nejlepší mobilní přístup k internetu s IE9. Telefon je dostupný v černé a bílé barvě s černými, bílými, azurovými, fuchsiovými a žlutými zadními kryty. Se stejným 1,4 GHz procesorem, hardwarovou akcelerací a grafickým čipem, jaký nabízí Nokia Lumia 800, přináší Nokia Lumia 710 vysoký výkon za dostupnou cenu. Předpokládaná prodejní cena modelu Nokia Lumia 710 bude přibližně 270 EUR bez daní a dotací.

Oba smartphony nabízejí typické prvky značky Nokia optimalizované pro Windows Phone, včetně aplikace Nokia Drive, která přináší plnohodnotnou navigaci s bezplatnou hlasovou navigací a dedikovaným rozhraním pro využití v automobilech. Aplikace Nokia Music přináší funkci MixRadio, bezplatnou globální aplikaci pro streamování hudby, která obsahuje stovky kanálů lokálně relevantní hudby. S updatem, který přijde později v tomto roce, získají uživatelé telefonů Nokia Lumia také možnost vytvářet si z milionů skladeb personalizované stanice. Přibude i funkce Gigfinder, taktéž integrovaná v aplikaci Nokia Music, nabízející vyhledávání místní živé hudby i možnost podělit se o své hudební objevy na sociálních sítích a zakoupit si lístky na koncert.

Pro doplnění kompletní nabídky mobilního audia společnost Nokia také představila náhlavní sluchátka Nokia Purity HD Stereo Headset by Monster a sluchátka do uší Nokia Purity Stereo Headset by Monster, které byly vyvinuty ve spolupráci se společností Monster, uznávaným leaderem v oblasti špičkového audia. Oba tyto produkty nabízejí skvělé hudební zážitky a jsou vůbec prvním výstupem exkluzivního dlouhodobého partnerství mezi značkami Nokia a Monster. To vzniklo s cílem uvést na trh řadu prémiového audio příslušenství, které bude odrážet výjimečnou kvalitu a jedinečný styl řady Lumia.

Novou Nokia Lumia 800 je možné si ve vybraných zemích již předobjednat na www.nokia.com. Ve Francii, Německu, Itálii, Nizozemsku, Španělsku a Spojeném království se na trh dostane v listopadu, a to u 31 největších operátorů a prodejců a s bezprecedentní marketingovou podporou. V Hong Kongu, Indii, Rusku, Singapuru a na Taiwanu bude dostupná ještě před koncem roku a na zbylých trzích se objeví počátkem roku 2012.

Nokia Lumia 710 se nejprve objeví v Hong Kongu, Indii, Rusku, Singapuru a na Taiwanu po boku Nokia Lumia 800 a na dalších trzích bude uvedena počátkem roku 2012.

Společnost Nokia dále oznámila svůj plán představit portfolio svých produktů počátkem roku 2012 také ve Spojených státech a v první polovině roku 2012 též v kontinentální Číně. Kromě stávajících telefonů určených pro sítě WCDMA a HSPA plánuje Nokia představit také telefony s podporou LTE a CDMA a tím pokrýt specifické lokální potřeby některých trhů.

Asha: Nová rodina chytřejších mobilních telefonů

Společnost Nokia pokračuje na své cestě v nabídce vysoce kvalitních stylových telefonů, které přinášejí nejlepší přístup k sociálním sítím, internetu i informacím a obsahují to nejlepší za dostupnou cenu pro další miliardu uživatelů mobilních telefonů. Tito zákazníci chtějí mít přístup k inovacím jako je snadno využitelná podpora dvou SIM karet, lokální služby a obsah i aplikace třetích stran, a to špičkovým uživatelským rozhraním charakteristickým pro telefony Nokia.

Právě takové telefony tvoří novou rodinu Nokia Asha. Název Asha, odvozený z hindského slova „naděje“, značí zaměření společnosti Nokia na pozitivní uživatelskou zkušenost a na připojení milionů lidí k novým možnostem, které jim pomohou dosáhnout jejich cílů.

Rodina mobilních telefonů Asha zahrnuje:

Nokia Asha 303

Nokia Asha 303 je skvělý telefon, postavený ze sofistikovaných materiálů s kovovým vzhledem. Kombinuje v sobě velkou 2,6” kapacitní dotykovou obrazovku a vysoce kvalitní QWERTY klávesnici. Nokia Asha 303 je navržena pro snadné využívání sociálních sítí a internetu.

V srdci telefonu tepe výkonný 1 GHz procesor i podpora 3G a WLAN, která přináší rychlý přístup na internet. Sociální sítě, email a instant messaging jsou snadno dostupné přímo z domovské obrazovky. Nokia Asha 303 využívá Nokia Prohlížeč na bázi cloudu, který díky až 90 % kompresi webových stránek nabízí rychlý a cenově dostupnější přístup k internetu.

Součástí Nokia Asha 303 jsou však i zábava a aplikace. V telefonu je předinstalovaná hra Angry Birds Lite, populární mobilní hra, a jsou podporovány i další globální aplikace jako Facebook Chat, Whatsapp a nejnovější verze aplikace Nokia Mapy pro Series 40 (na vybraných trzích). Cena přístroje se bude lišit podle konkrétního trhu a operátora. Předpokládaná prodejní cena Nokia Asha 303 bude přibližně 115 EUR bez daní a dotací. Na trhu se objeví ve 4. čtvrtletí 2011.

Nokia Asha 300

Líbivá Nokia Asha 300 nabízí kombinaci dotykového displeje a komfortní klávesnice. Nokia Asha 300 má v sobě pro zajištění rychlého přístupu k sociálním sítím a internetu výkonný 1 GHz procesor a podporu 3G. Nokia Prohlížeč díky až 90 % kompresi webových stránek umožňuje rychlý, cenově dostupný a lokalizovaný přístup k internetu.

Uživatelé mají rychlý přístup ke zprávám, emailům a instant messagingu přímo z domovské obrazovky a tahem prstu se dostanou k aplikacím, hudbě a hrám z Nokia Obchodu. Nokia Asha 300 je také dodávána s předinstalovanými Angry Birds Lite.

Nokia Asha 300 přichází s 5megapixelovým fotoaparátem, hudebním přehrávačem, FM rádiem, Bluetooth a podporou pro paměťové karty o velikosti až 32 GB. Cena se bude lišit v závislosti na trhu i operátorovi. Předpokládaná prodejní cena Nokia Asha 300 bude přibližně 85 EUR bez daní a dotací. Na trh se dostane ve 4. čtvrtletí 2011.

Nokia Asha 200

Nokia Asha 200 je nejnovějším dual SIM telefonem značky Nokia, který nabízí funkci Easy Swap pro snazší výměnu SIM karty bez nutnosti vypínat telefon.

Jedná se o zábavný a barevný QWERTY telefon, který je navržen pro mladé uživatele, jenž chtějí zůstat neustále ve spojení. Nokia Asha nabízí integrovanou podporu sociálních sítí, emailu a instant messagingu a přidává i podporu pro RenRen, Orkut a Flickr. Nokia Asha 200 díky podpoře až 32 GB paměťových karet umožňuje nosit s sebou tisíce hudebních skladeb, které vydrží přehrávat až 52 hodin. Cena se bude lišit v závislosti na trhu i operátorovi. Předpokládaná prodejní cena za Nokia Asha 200 bude přibližně 60 EUR bez daní a dotací. Na trh se dostane ve 4. čtvrtletí 2011.

Nokia Asha 201

Nokia Asha 201, jedno SIM kartová verze modelu Nokia Asha 200, je ideální pro mladé lidi, kteří chtějí mít neustálý přístup k sociálním sítím, jsou citliví na cenu a milují hudbu. Nokia Asha 201 má skvělé hudební funkce, včetně výkonného reproduktoru, pokročilého FM rádia a vyzváněcích tónů. Nokia Prohlížeč nabídne rychlejší a lepší přístup k internetu za dostupnější ceny. Telefon také podporuje až 32 GB paměťové karty a nabízí až 52 hodin výdrže při přehrávání hudby. Nokia Asha 201 podporuje push email i populární komunikační aplikaci Whatsapp. Předpokládaná prodejní cena za Nokia Asha 201 bude přibližně 60 EUR bez daní a dotací. Na trh se dostane v 1. čtvrtletí 2012.

Nokia Mapy: lokalizační služby navržené pro zlepšení každého dne

S cílem neustále zlepšovat svou nabídku lokalizačních služeb představila společnost Nokia nejnovější verzi aplikace Nokia Mapy a Nokia Drive pro Windows Phone. Tyto i další mapové aplikace představené na Nokia World se zaměřují na to, aby učinily aplikaci Nokia Mapy ještě lepší pro lidi, kteří dojíždějí do měst, a aby umožnily nacházet zajímavá místa ve městech, kde lidé žijí. Kromě špičkové pěší a automobilové navigace pro více než 100 států světa je zde aplikace Nokia Public Transport, která nabízí přístup k informacím o hromadné dopravě ve 430 městech po celém světě, a to včetně online informací o časech příjezdů autobusů a vlaků ve 45 městech. Společnost Nokia také představila aplikaci Nokia Pulse, která umožňuje privátní odesílání statusů a fotografií s informací o poloze nejbližším. Nokia dále ukázala Nokia Live View, které mění hledáček vestavěného fotoaparátu v nástroj využívající rozšířenou realitu. S Nokia Live View je možné telefon namířit na budovu nebo ulici, přičemž se u nich zobrazí jejich názvy i s možností přímého přístup k detailním informacím o firmách, restauracích nebo atrakcích, které se tam nacházejí. Všechny dnes představené aplikace jsou dostupné v Nokia Beta Labs (betalabs.nokia.com).

Citace z Nokia World 2011:

„Dnešek přináší významné prvenství mezi dvěma leadery ve svých oborech. Nokia přináší skvělý průmyslový design a výjimečné globální distribuční kanály, zatímco Windows Phone jejím produktům vdechuje život a staví uživatele do centra veškerého dění. Díky partnerství se společností Nokia a závazku přinést skvělé nové telefony na platformě Windows Phone lidem z celého světa, je zde třetí silný ekosystém.“
- Andy Lees, prezident divize Windows Phone, Microsoft.

„Jsme potěšeni výsledkem, který přinesly dva silné týmy, které pracovaly na tom, aby na trh přinesly smartphony založené na procesorech Snapdragon během pouhých šesti měsíců. Komplexnost procesoru Snapdragon a vysoká míra integrace mezi procesorem Snapdragon a Windows Phone 7 daly vzniknout unikátním smartphonům Nokia v rekordně krátkém čase.“
- Enrico Salvatori, senior viceprezident společnosti Qualcomm CDMA Technologies Europe

„S rychle rostoucím mobilním trhem vytvořil posun společnosti Nokia k platformě Microsoft Windows Phone dobré základy pro vznik nového, třetího mobilního ekosystému, který osloví novou generaci zákazníků a organizací. Avanade ve spolupráci se společnostmi Nokia, Accenture a Microsoft vytvářejí jedinečné předpoklady pro představení aplikací a služeb, které reflektují potřeby uživatelů, firem i mobilních operátorů.“
- Ian Jordan, výkonný viceprezident, Avanade

„Internet i smartphone se v dnešním světě staly nepostradatelnými. Nokia se svým modelem Nokia Lumia 800 přinesla skvělý smartphone. Coby dlouhodobý partner společnosti Nokia, se těšíme, až budeme moci model Nokia Lumia 800 uvést na trh a dát tak silný impuls rostoucímu trhu mobilního internetu.“
- Niek Jan van Damme, člen představenstva Germany Deutsche Telekom AG a generální ředitel Telekom Deutschland GmbH

„Jsme opravdu potěšeni, že můžeme spolupracovat se společností Nokia na něčem, co je jedním z nejvíce očekávaných telefonů v roce 2011. Lumia 800 je skutečně stylový telefon nabitý řadou inovativních funkcí. Když se spojí se všemi těmi skvělými výhodami, které získáte jen v síti Orange - včetně výborné nabídky pro zákazníky, kteří mění svůj telefon – věříme, že to bude právě tento model, který budeme vídat o těchto Vánocích pod vánočním stromkem.“
- Pippa Dunn, ředitelka marketingu, Orange UK

„Lumia 800 je skvěle vypadající telefon a bude výborným přírůstkem do naší nabídky telefonů pro nadcházející Vánoce. Ve spojení s jedním z našich flexibilních tarifů se stane jasnou volbou pro ty, kteří chtějí smartphone nabitý nejnovějšími funkcemi za dostupnou cenu. ”
- Pippa Dunn, ředitelka marketingu, T-Mobile UK

„Jsme potěšeni, že můžeme sledovat, jak Nokia rozšiřuje své portfolio o novou Nokia Lumia 800. Je to skvělá příležitost rozšířit komerční nabídku Vodafonu a nabídnout větší hodnotu a nepřekonatelné zážitky našim zákazníkům.“
- Nuno Taveira, ředitel pro výběr telefonů, Vodafone Spain a Vodafone Portugal

„Věříme, že dnešní uvedení modelu Lumia 800 umlčí hlasy, které říkají, že Nokia nemůže v oblasti Windows Phone přinést žádné inovace. Nokia zvedla laťku svým uznávaným designem a kvalitou výroby a vytvořila produkt, který bude vyčnívat i na velmi přeplněném poli. Když k tomu přidáme ještě pokročilou navigaci a zjednodušené hudební funkce, je nákup telefonu Nokia se systémem WP7 jedinečnou volbou, která zvyšuje hodnotu pro zákazníky.“
- Crawford Del Prete, senior viceprezident, IDC, Hardware, Services and Software Research and Consulting.

„Na stále více zaplněném severoamerickém trhu se smartphony má Nokia ideální pozici k tomu, aby v roce 2012 představila dobře diferencované produkty a podobně dobře diferencovanou uživatelskou zkušenost. Kvalitní a elegantní design telefonů Nokia v kombinaci s jedinečným fotoaparátem a nabídkou multimediálních funkcí přináší uživatelům bezproblémovou a intuitivní uživatelskou zkušenost. Nokia tím také naplňuje svůj slib přinášet smartphony, které jsou snazší na ovládání, rychlejší a zábavnější.“
- Ramon Llamas, senior výzkumný analytik IDC Mobile Devices Technology and Trends team

„Společnost Canalys věří, že uvedení prvních telefonů řady LUMIA založených na Windows Phone 7.5 potvrzuje závazek společnosti Nokia i to, jak vážně přistupuje k celé platformě, inovacím a nové firemní strategii. To, že přináší hned dva telefony, které budou dostupné v mnoha velice důležitých zemích ještě před začátkem vánoční sezóny, je velice uklidňující.“
- Rachel Lashford, ředitel, Mobile & APAC, Canalys

„Nokia vložila do Windows svůj otisk: telefony s líbivým designem, integrované aplikace se slibným budoucím vývojem a nabídka té nejlepší navigace.“
- Mark Lowenstein, generální ředitel, Mobile Ecosystem

„Tato unikátní spolupráce mezi našimi dvěma firmami na ESPN hubu dala vzniknout skutečně globálnímu projektu, ve kterém budeme v úzké spolupráci pokračovat i v dalších měsících. Nokia nejen že nabízí skvělou distribuční platformu, ale je také inovátorem, který nám umožňuje tvořit věci, které umožní ESPN lépe sloužit sportovním fanouškům z celého světa.“
- Russell Wolff, výkonný viceprezident a generální ředitel, ESPN International