Policie ČR letos zaznamenala 600 internetových podvodů

7. 11. 2011 00:18    Rubrika: Tiskové zprávy

Během letošního roku řešila Policie ČR zhruba šest set případů internetových podvodů. Nejčastěji se případy týkají fiktivního prodeje zboží a služeb. V poslední době ale Policie zaznamenala nová rizika v podobě krádeží identity.

Současné internetové hrozby v ČR: rostoucí trend internetových podvodů a dalších hrozeb, sociální inženýrství

V letošním roce zaznamenala Policie ČR zhruba 600 případů internetových podvodů, nejčastějším případem jsou fiktivní prodeje zboží a služeb.
Za posledních 12 měsíců se s nějakou internetovou hrozbou setkal každý čtvrtý český rodič.
Roste kriminalita na sociálních sítích páchaná sociálním inženýrstvím.
Internetový portál Bezpečnýinternet.cz funguje úspěšně již více než rok, přes Poradnu projektu bylo zodpovězeno přes dvě stě dotazů týkajících se problémů lidí s internetovou bezpečností.

Zajímavým příkladem je zneužití identity renomované firmy, která působí na trhu již dlouhá léta. Zákazník, který prostřednictvím internetu poptává služby nebo zboží, však komunikuje s podvodníky, kteří webové stránky firmy upravili ve svůj prospěch. Pro pachatele této trestné činnosti není problém požadovat vysoké finanční zálohy, které jsou jim ze strany zákazníků poskytovány. Zákazníci – poškození po celou dobu internetové komunikace jsou přesvědčeni o komunikaci se zástupci renomované firmy. To, že se stali obětí podvodu, se dozvídají často i s odstupem několika týdnů.

Podle průzkumu Microsoftu se s nějakou internetovou hrozbou, ať už šlo o podvodnou nabídku, zavirovanou stránku nebo nevhodné chování na sociální síti, setkala v uplynulém roce čtvrtina českých rodičů. Přes tuto negativní zkušenost však pouští 86 procent z nich své děti na internet již od sedmi let, přičemž například dvě třetiny desetiletých českých dětí užívají internet zcela bez dozoru. V oblasti internetových hrozeb vzdělává své děti 64 procent rodičů, speciální software umožňující sledovat používání internetu dětmi však používá jen desetina z nich.

Sociální sítě se potýkají s obrovským nárůstem kriminality, která je páchána prostřednictvím sociálního inženýrství. Podle statistik společnosti Seznam.cz bylo za poslední rok zablokováno přes 19 tisíc účtů, které se přes sociální inženýrství pokoušely z dětí vylákat intimní materiál, peníze, sex nebo osobní údaje.

Na negativní trend vývoje internetové bezpečnosti reagovaly již před rokem společnosti Microsoft, Česká spořitelna a Seznam.cz a společně založily projekt Bezpečnýinternet.cz za podpory Policie České republiky a společností Pierstone a Quantasoft. Na www.bezepecnyinternet.cz najdou zájemci všech věkových kategorií informace o rizicích spojených s užíváním internetu, ale také o způsobech, jak těmto rizikům v podobě podvodných nabídek, útočných virů nebo emailů zjišťujících osobní data předcházet, a jak se jim účinně bránit.

Za 435 dní od spuštění projektu navštívilo internetové stránky Bezpečnýinternet.cz přes 113 tisíc unikátních návštěvníků, kteří se v 30 procentech případů vrátili opakovaně. Prostřednictvím Poradny portálu bylo zodpovězeno přes dvě stě dotazů. Nejčastější problémy, se kterými se lidé na Poradnu obracejí, jsou oznámení nevhodného chování nebo zpráv, upozornění na podezřelé profily, zneužití identity nebo zveřejnění citlivých fotografií bez souhlasu třetí strany. Na Poradnu lidé nejčastěji chodí přes službu Lide.cz společnosti Seznam.cz.

Od září 2011 fungují stránky portálu v novém moderním designu a lidé můžou k diskuzi využít i nově založený facebookový profil nebo diskusi na portálu Lidé.cz. K rozšíření rozsahu informací přispějí také noví partneři projektu, a to zájmové sdružení právnických osob CZ.NIC a server Hoax.cz.

Tiskové zprávy

Diskuse