HP ProLiant Gen8 - nová generace serverů

17. 2. 2012 08:46    Rubrika: Tiskové zprávy

HP představilo novou generaci serverů ProLiant Gen8 a třetí fázi transformace serverového trhu. Nové servery HP jsou založeny na více než 900 patentech. Jedná se o servery s dosud největší mírou automatizace na současném trhu.

HP ProLiant Gen8 - nová generace serverů

Servery HP ProLiant Gen8 jsou výsledkem dvouletého vývojového programu nazvaného Projekt Voyager s rozpočtem 300 milionů dolarů, jehož cílem bylo podstatně zlevnit provoz datových center prostřednictvím pokročilé automatizace napříč jednotlivými dílčími částmi a celým životním cyklem serverových řešení. K dnešnímu datu se Projekt Voyager „postaral“ o registraci více než 900 patentů a dal vzniknout nové systémové architektuře HP ProActive Insight, zařazené do portfolia HP konvergované infrastruktury.

Díky inteligentním technologiím, které automatizují jednotlivé výpočetní úlohy a podstatně zvyšují dostupnost celého systému, zajistí nová generace HP ProLiant Gen 8 s HP architekturou ProActive Insight splnění nejnáročnějších požadavků firemního sektoru. Například v typickém datovém centru o rozloze 10 000 čtverečných stop platí následující fakta:

— Organizace vynakládají průměrně 24 milionů dolarů během tří let na ruční údržbu serverů.(1) HP ProLiant Gen8 ztrojnásobuje produktivitu provozu serverů díky odstranění nutnosti provádění většiny manuálních operací, kam patří například aktualizace serverů, jež standardně zabere pět hodin na jeden rack. Unikátní řešení HP Smart Update zvládne stejnou aktualizací za 10 či dokonce méně minut.(2)

— Zvyšující se spotřeba elektrické energie a náklady spojené se zařizováním datacenter si od velkých organizací vyžádají až 29 milionů dolarů během tří let.(1) HP ProLiant Gen8 nabízí jedinečnou technologii HP 3-D Sea of Sensors pro identifikaci přetížených serverů na základě analýzy reálného umístění, napájení, zatížení a teploty, díky čemuž zvyšuje výpočetní kapacitu o 70 % na jeden watt.(3) HP 3-D Sea of Sensors rovněž zefektivňuje využití elektrické energie a současně odstraňuje nutnost ruční konfigurace i chyby při inventarizaci.

— Nečekané výpadky stojí přibližně 10 milionů dolarů za hodinu.(4) Díky unikátním technologiím HP Active Health a HP Insight Online jsou HP ProLiant Gen8 jedinými servery, které automaticky sledují svůj stav prostřednictvím 1 600 kontrolních bodů. Díky internímu sledování stavu, diagnostice a proaktivní podpoře mohou zákazníci vyřešit problémy s neplánovanými odstávkami až o 66 % rychleji.(5)

„Prudký nárůst provozních nákladů datových center je neudržitelný, proto se organizace obracejí na HP,“ řekl Mark Potter, senior vicepresident a výkonný ředitel HP Industry Standard Servers and Software. „Naše inovativní technologie umožňují serverům automatickou virtuální správu sebe sama, čímž poskytnou správcům datových center více času pro návrhy nových vylepšení.“

Projekt Voyager představuje třetí fázi víceleté transformační strategie společnosti HP v oblasti serverového trhu. První fáze odstartovala v listopadu 2011 prostřednictvím Projektu Moonshot, který přinesl unikátní návrh serverů s extrémně nízkou energetickou náročností. Projekt Odyssey, druhá fáze transformační strategie, stanovil nový standard řešení zajišťujících nejnáročnější výpočty pro kritické systémy a aplikace. Prostřednictvím Projektu Voyager nyní společnost HP automatizuje každou dílčí část životního cyklu serverů.

Architektura HP ProActive Insight zvyšuje spokojenost zákazníků

Architektura ProActive Insight použitá v modelové řadě HP ProLiant Gen8 zahrnuje výkonný hardware a software umožňující pokročilou automatizaci životního cyklu serverů. Poskytuje také průběžnou analýzu aktuálního stavu serveru, spotřeby elektrické energie a další důležitou diagnostiku, díky čemuž lze až trojnásobně urychlit online aktualizace systému při snížení prostojů až o 93 %.(6)

Servery HP ProLiant Gen8 byly vyvíjeny na základě více než 150 podnětů k inovacím od koncových zákazníků a testovány v reálném provozu více než 100 datových center. Jejich inovace dramaticky zvyšují aplikační výkon a zároveň administrátorům umožňují maximalizovat dostupnost serverů, protože odstraňují běžné problémy způsobené chybami, výpadky či ztrátou dat. Kromě jiného nabízejí následující vylepšení:

— Integrovanou automatizaci životního cyklu – sada integrovaných nástrojů urychluje nasazení aplikací a proaktivně vylepšuje dostupnost automatizací ručních úloh. Díky tomu mohou zákazníci zvýšit produktivitu správců datových center, podstatně snížit riziko chyb a zjednodušit jednotlivé systémové operace. Technologická vylepšení serverů HP ProLiant Gen8 umožňují IT správcům ušetřit až 30 dnů strávených procesy administrace za jeden rok a na jednu osobu při obsluze typického datového centra s rozlohou 10 000 čtverečních stop.(7)

— Dynamickou akceleraci zátěže – až sedminásobně zvyšuje výkon při náročných datových operacích prostřednictvím návrhu konvergovaného serveru a úložišť, které využívají inteligentní technologie HP.(8) Technologie pokročilé analýzy a rozložení zátěže umožňují serverům HP ProLiant Gen8 upravovat výkon systému a jeho efektivitu v reálném čase. Unikátní řešení HP Advanced Data Mirroring a inteligentní algoritmy zajišťují až 1000krát bezpečnější přístup k datům a o 95 % rychlejší inicializaci pole RAID (Redundant Array of Independent Disks).(9)

— Automatizovanou optimalizaci spotřeby energie – nová generace energeticky úsporných serverů HP ProLiant Gen8 poskytuje téměř dvojnásobný výpočetní výkon na jeden watt, čímž v typickém datovém centru ušetří během tří let na spotřebě energie 7 milionů dolarů(10) – v kombinaci s inteligentními racky obsahujícími zabudované senzory. HP 3-D Sea of Sensors automatizuje procesy správy a přesně sleduje spotřebu energie v rámci racku a serveru, administrátorům tak nabízí možnost snadné optimalizace rozložení zátěže. Servery konkurenčních značek nutí jejich uživatele k ruční správě, sledování a měření spotřeby i chlazení, což vyžaduje další zdroje, zvyšuje riziko nedostupnosti vinou konfiguračních chyb a navyšuje náklady spojené se spotřebou energie.

— Proaktivní služby a podporu – umožňují zákazníkům dosáhnout až 95% úspěšnosti při prvotním řešení problémů díky nejrozsáhlejšímu cloudovému portálu podpory HP Insight Online určenému pro IT administrátory.(11) Nástroj HP Insight Online je integrován přímo v HP ProLiant Gen8 inteligentních technologiích, HP Insight Remote Support a HP services, a nabízí konvergovanou správu serverů i podporu prostřednictvím automatické analýzy konfigurace, stavu serveru, smlouvy, záruky a poskytované podpory. Tato data jsou zabezpečená a dostupná kdekoli a kdykoli, zákazníkům zajišťují přístup k autorizovaným partnerům HP prostřednictvím programu HP ServiceONE a nabízejí proaktivní prevenci problémů spolu s jejich rychlým vyřešením.

Cena a dostupnost

Servery HP ProLiant Gen8 jsou již nyní dostupné prvním zákazníkům.

Celosvětová dostupnost serverů HP ProLiant Gen8 prostřednictvím prodejních míst HP a obchodních partnerů je plánovaná na březen a bude dále pokračovat během roku 2012. Jedná se o servery řad HP ProLiant ML tower pro vzdálené kanceláře a pobočky, racková servery HP ProLiant DL, které přinášejí vyvážený výkon a efektivitu, blade servery HP ProLiant BL pro cloudovou konvergovanou infrastrukturu a škálovatelné servery HP ProLiant SL navržené pro webová, cloudová a obecně široce škálovatelná technologická prostředí. Prodejní ceny budou oznámeny během nejbližších týdnů.

(1) Odhad společnosti HP založený na IT metrikách společnosti Gartner: IT Staffing Levels, Sustaining IT Shared Services and Cloud Computing 2011 a Gartner Data Center Demographics and Sizing 2010.
(2) Interní studie HP srovnávající parametry serverů HP ProLiant Gen8 380 a Dell R710.
(3) Interní srovnání serverů HP ProLiant G7 a HP ProLiant G8.
(4) Na základě interního testování, více než dvouletého vývoje HP a analýzy dalších materiálů, včetně „Cost of Downtime Tool” vypracovaného společností IDC pro HP s copyrightem z roku 2009.
(5) Na základě interních srovnávacích testů společnosti HP s použitím nástroje HP Insight Online.
(6) Na základě interního testování s plnou online aktualizací firmwaru a systémového softwaru s HP SUM 5.0 a HP SUM 4.2.
(7) Interní měření společnosti HP zaměřené na úspory administračního času potřebného k fyzické správě serverů.
(8) Na základě interního testování, které srovnává servery HP ProLiant G7 se standardními 15K SAS jednotkami vůči HP ProLiant Gen8 serveru s jednotkami Solid State Drive.
(9) Srovnání pravděpodobnosti potenciálního druhého selhání mezi RAID (dva disky) a Advanced Data Mirroring (tři disky) systémy, daty byla odvozena z interního testování.
(10) Odhadovaná úspora energie při přechodu ze systémů HP ProLiant G6 k HP ProLiant Gen8.
(11) Externí analýza na základě zadání společnosti HP.

Tiskové zprávy

Diskuse