Intel Xeon E5-2600 - nové procesory pro datová centra

6. 3. 2012 19:52    Rubrika: Tiskové zprávy

Společnost Intel zareagovala na rostoucí objem dat v cloudu a představila přelomovou rodinu procesorů Intel Xeon E5-2600. Tyto nové procesory nabízejí špičkový výkon, nejlepší datový výkon na watt, inovaci v oblasti I/O a osvědčené funkce pro zabezpečení, díky čemuž lze infrastrukturu dále rozvíjet. Tyto procesory jsou nejenom srdcem nových serverů a pracovních stanic, ale budou pohánět i novou generaci úložných a komunikačních systémů od předních prodejců po celém světě.

Intel Xeon E5-2600  - nové procesory pro datová centra

Podle odhadů by do roku 2015 počet přístrojů připojených k internetu měl vzrůst na 15 miliard a počet uživatelů na 3 miliardy. Zároveň se očekává, že objem globální datové výměny poroste ročně o 33 procent a přesáhne 4,8 zetabytů ročně, což je třikrát více než v roce 2011. Při těchto hodnotách bude každý uživatel generovat denně více než 4 GB dat – tedy zhruba stejný objem jako čtyřhodinový film v HD. V důsledku toho se zvýší objem dat, která bude třeba ukládat, až o 50 procent ročně. Aby bylo možné tento růst uspokojit, očekává se, že celosvětově vzroste počet cloud serverů do roku 2015 více než třikrát.

„Růst v cloud computingu a zařízeních připojených k internetu zcela mění způsob, jímž firmy profitují z IT produktů a služeb,“ - říká Diane Bryantová, viceprezidentka společnosti Intel a generální manažerka divize datových středisek a online systémů. „Pokud chtějí firmy tohoto vývoje využít ke svému prospěchu, musí na nebývalou poptávku po efektivní, bezpečné a vysoce výkonné datové infrastruktuře nějak reagovat. Rodina procesorů Intel Xeon E5-2600 nabízí nejlepší kombinaci výkonu, vestavěných funkcí a cenové efektivity. Všechny tyto procesory byly navrženy tak, aby tyto požadavky řešily a aby se staly srdcem nových datových středisek, jež budou pohánět servery, stejně jako úložné a komunikační systémy.“

Skvělý výkon s nejlepším výsledkem na watt

Rodina procesorů Intel Xeon E5-2600 podporuje až osm jader na procesor a až 768 GB systémové paměti. Díky tomu se výkon zvýšil až o 80 procent oproti předchozí generaci procesorů Intel® Xeon®. Nové procesory rovněž podporují technologii Intel® Advanced Vector Extension (Intel® AVX), jež zvyšuje výkon výpočetně náročných aplikací, jako jsou finanční analýzy, vytváření mediálního obsahu nebo složité výpočty, až dvakrát.

Další vestavěné technologie jako Intel® Turbo Boost Technology, Intel Hyper-Threading Technology nebo Intel® Virtualization Technology nabízejí počítačovému odvětví flexibilní možnosti, jak dynamicky zvýšit výkon infrastruktury. Díky těmto pokrokům ve výkonu se procesorům Intel Xeon E5-2600 podařilo vytvořit 15 nových světových rekordů mezi procesory s dvěma paticemi x86.

Moderní datová střediska jsou nucena zvyšovat svůj hrubý výkon, nicméně zároveň musí snižovat spotřebu energie a provozní náklady. Rodina produktů Intel Xeon E5-2600 je dalším krokem ve snaze společnosti Intel zaměřit se na snižování celkových nákladů na vlastnictví, a to zvýšením energetické účinnosti o více než 50 procent (výsledky testu SPECpower_ssj*2008) oproti předchozí generaci Intel Xeon 5600. Tyto procesory nabízejí podporu nástrojů pro monitorování a kontrolu využití energie, například Intel® Node Manager a Intel Data Center Manager, které konzolím pro řízení systému poskytují přesné údaje o výkonu i o teplotě zařízení. Špičkový výkon zařízení Intel umožňuje IT manažerům uspokojovat rostoucí nabídku a zároveň optimalizovat softwarové licence a kapitálové výdaje.

I/O inovace a síťové kapacity

Vzhledem k obrovskému růstu datových objemů je klíčové, aby systémy nejen zvyšovaly výpočetní výkon, nýbrž aby data plynula, nabízela podporu datově náročným aplikacím a zároveň zvyšovala pásmovou šířku v rámci datového centra. Rodina procesorů Intel Xeon E5-2600 uspokojuje tyto potřeby díky technologiím Intel® Integrated I/O (Intel® IIO) a Intel® Data Direct I/O (Intel® DDIO). Intel® DDIO umožňuje ovladačům a adaptérům Intel Etherne směrovat I/O data přímo do cache procesoru, čímž se sníží komunikace se systémovou pamětí a I/O latence. Rodina procesorů Intel Xeon E5-2006 je rovněž vůbec první rodinou procesorů, které přímo v procesoru nabízejí integrovaný I/O ovladač podporující PCI Express* 3.0. Tato integrace snižuje latenci oproti předchozí generaci až o 30 procent a s PCI Express* 3.0 dokáže ztrojnásobit pohyb dat z procesoru a do něj.

Vysoký výkon a pokročilé funkce, jako je netransparentní bridging PCIe* a asynchronní obnova DRAM, činí z rodiny procesorů Intel Xeon E5-2600 vynikající volbu pro úložná a komunikační zařízení-.

Vyšší pásmová šířka poháněná virtualizací serverů a konsolidace datové a úložné sítě vedlyk využití v režimu 10GB Ethernet, přičemž v každém čtvrtletí roku 2011 bylo prodáno přes 1 milion upravených kusů. Dnešní představení ovladače Intel® Ethernet Controller X540 je dalším důkazem snahy Intelu posunout 10 GB Ethernet do hlavního proudu, a to hlavně snížením nákladů na implementaci. Toto vůbec první 10GBASE-T řešení postavené na jediném čipu je určeno pro nízkonákladové a energeticky úsporné LAN na LOM a jeho součástí je flexibilní I/O virtualizace a sjednocená síťová podpora – to vše bez dalších nákladů.

Ověřená bezpečnost

Rodina procesorů Intel Xeon E5-2600 jen stvrzuje úsilí společnosti Intel vytvořit zabezpečený hardwarový základ pro dnešní datová centra. Intel® Advanced Encryption Standard New Intstruction (Intel® AES-NI) pomáhá systémům rychle šifrovat a dešifrovat data provozovaná na široké škále aplikací a transakcí. Intel® Trusted Encryption Technology (Intel® TXT) slouží jako respektovaný základ, jenž pomáhá snižovat riziko zákeřných útoků. Tyto funkce a partnerství s předními softwarovými aplikacemi umožní ochránit datová centra proti útokům a postavit bezpečnostní řešení na míru klientům.

Velká podpora v odvětví

Očekává se, že již dnes výrobci z celého světa oznámí stovky platforem postavených na rodině procesorů Intel® Xeon® E5. Budou mezi nimi výrobci jako Acer*, Appro*, Asus*, Bull*, Cisco*, Dell*, Fujitsu*, HP*, Hitachi*, Huawei*, IBM*, Inspur*, Lenovo*, NEC*, Oracle*, Quanta*, SGI*, Sugon*, Supermicro* a Unisys*.

Detaily o výrobku a ceně

Rodina procesorů Xeon bude nabízena se 17 různými částmi, jejichž cenové rozpětí se bude pohybovat od 198 do 2050 dolarů (při odběru 1000 kusů). Vedle toho budou tyto jednopaticové části Intel Xeon E5-1600 nabízeny pro pracovní stanice, a to v cenovém rozpětí od 284 do 1080 dolarů. Kompletní přehled o cenách je k dispozici v Intel Newsroom. Další podrobnosti o nových procesorech Intel Xeon najdete na adrese www.intel.com/xeon. Více detailů o světových rekordech najdete na www.intel.com/performance/server.

Tiskové zprávy

Diskuse