HP dokončilo dodávku IT služeb pro projekt Sčítání lidu, domů a bytů 2011

19. 3. 2012 20:04    Rubrika: Tiskové zprávy

Česká pobočka společnosti HP úspěšně dokončila rozsáhlý projekt "Generální dodavatel informačních technologií pro Sčítání lidu, domů a bytů 2011 (SLDB 2011)", zadaný Českým statistickým úřadem (ČSÚ). Výsledky SLDB jsou postupně představovány veřejnosti a ČSÚ dále pokračuje ve statistickém zpracování výsledků.

HP dokončilo dodávku IT služeb pro projekt Sčítání lidu, domů a bytů 2011

Místopředseda ČSÚ Stanislav Drápal říká: „Periodická sčítání lidu, domů a bytů patří k nejrozsáhlejším statistickým zjišťováním, která v České republice probíhají. Přinášejí velké množství cenných údajů, které nelze jiným způsobem efektivně zjistit. Sčítání, které proběhlo v roce 2011, poprvé umožnilo občanům předat statistikům údaje elektronickou formou.“ Dále pak zdůrazňuje: „Kompletní zajištění sběru elektronických dat realizovala v náležité kvalitě společnost HP jako jednu z komplexního souboru služeb pro zajištění informatizace SLDB.“

„Pro úspěšnou realizaci informatizace SLDB 2011 bylo zapotřebí zapojit přibližně 300 členů dynamicky alokovaných řešitelských týmů HP, kteří zajišťovali návrh a správu systémové architektury, řízení kvality, koordinaci projektových aktivit s ostatními subdodavateli SLDB 2011 a vývojovými týmy, implementaci, ladění a testování IS SLDB, dodávky vybraných služeb formou služby na klíč, návrh a implementaci procesů přípravy či provoz informačních systémů SLDB,“ vyzdvihuje generální ředitel HP Jan Kameníček.

„Fyzická i digitální úroveň zabezpečení informačních systémů SLDB a bezpečnost elektronického sčítání potvrdila kvalitu řešení renomovaného dodavatele,“ doplňuje Stanislav Drápal.

Bezpečnost především

Systém ochrany proti průniku u aplikace pro distribuci a sběr elektronických formulářů odrazil 3 760 různých pokusů o útok. Nejčastějším typem útoku bylo hledání XSS slabin systému. Byly zaznamenány i neúspěšné pokusy o DoS útok. IPS sonda TipingPoint realizační tým průběžně informovala o neúspěšných pokusech o průlom do systému.

Sčítání plné nejmodernějších technologií

SLDB 2011 přineslo řadu novinek, které umožnil vývoj informačních technologií a zkušenosti z předchozích sčítání. Úlohou HP bylo dodat v období od května 2010 do ledna 2012 komplexní soubor služeb vedoucích k zabezpečení informatické podpory ve všech fázích SLDB 2011, zejména:

— Analytické služby a služby systémové integrace nezbytné pro vytvoření komplexního a vzájemně plně provázaného integrovaného informačního systému SLDB 2011, včetně návaznosti na informační systémy externích dodavatelů služeb.

— Řízení a koordinaci dílčích projektů informatické podpory SLDB 2011, rozvoje a obnovy souvisejícího technologického vybavení, správy a údržby informačních a komunikačních systémů a technologií SLDB 2011.

— Samostatnou realizaci vybraných úloh SLDB 2011, zejména distribuci a sběr elektronických sčítacích formulářů, digitalizace listinných sčítacích formulářů a zpracování dat z nich.

— Analýzu, návrh, realizaci a podporu provozu specializovaných aplikací pro zpracování a statistické vyhodnocení sebraných dat.

Hlavní část SLDB 2011 proběhla v březnu a dubnu 2011. Rozhodným okamžikem byla půlnoc z 25. na 26. března 2011 – do sčítacích formulářů se vyplňovaly informace platné přesně k tomuto termínu. Vyplněné formuláře se poté odevzdávaly mezi 26. 3. až 14. 4. 2011.

Funkční celek osmi desítek aplikací

HP navrhlo a úspěšně implementovalo více než 30 aplikací s uživatelským rozhraním a dalších 50 aplikací běžících na pozadí v dávkovém režimu zpracování dat SLDB. Navrhlo a dodalo vhodnou architekturu s ohledem na zpracování osobních údajů – zohlednění legislativních a bezpečnostních aspektů, vymezení informačních domén podle klasifikace zpracovávaných údajů a řízení životního cyklu osobních údajů. Zajistilo i detašované lokality pro zabezpečený provoz systémů a více než 80 režimových pracovišť souvisejících se zajištěním SLDB 2011.

Nezbytnou součástí všech dodaných řešení byla vysoká míra bezpečnosti a ochrany zpracovávaných dat a to jak z pohledu ochrany proti zneužití citlivých osobních údajů, tak i zajištění vysoké dostupnosti aplikací a jejich nepřerušeného provozu v prostředí internetu.

Elektronické formuláře – úspěšná premiéra

SLDB 2011 mělo několik charakteristických rysů, kterými se lišilo od předchozích censů. Rozhodně nejzásadnější odlišností bylo, poprvé v historii, použití elektronických formulářů jako alternativy k vyplňování formulářů listinných.

Kompletní systém distribuce a sběru elektronických formulářů byl součástí předmětu plnění HP a to jak po stránce technologické, tak i organizační. Výsledkem byl bezchybný a ničím nekompromitovaný provoz systému po celou dobu distribuce a sběru, ale především neuvěřitelných 25 % formulářů sebraných elektronicky ze všech formulářů. V absolutních číslech to znamená 4,3 milionu formulářů distribuovaných a sebraných v průběhu tří týdnů se špičkovou výkonností až 50 tisíc formulářů za hodinu. Systém byl navržen s vícestupňovou ochranou proti útokům hackerů a byl provozován ze dvou geograficky oddělených lokalit, přičemž primární z nich byl mediálně velice dobře známý protiatomový kryt.

Inteligentní automatizace

U služeb skenování, rozpoznávání a verifikace sebraných listinných formulářů zpracovalo HP v průběhu pěti měsíců 12,5 milionů sčítacích formulářů při denní výkonnosti více než 300 tisíc kompletně zpracovaných formulářů. Na zpracovávání odevzdaných dat se podílelo zhruba 300 pracovníků (pro zajištění skenování, validace a kódování) ve vícesměnném provozu.

Jednou z dílčích „kapitol“ byl také návrh, realizace, nasazení a podpora provozu systému pro oslovení vlastníků velkého počtu nemovitostí za účelem získání jejich vyjádření o aktuálním vlastnictví nemovitosti a způsobu doručení a vyplnění domovního listu. HP vyvinulo systém v podobě automatizované aplikace distribuující „inteligentní seznamy“ a zpětně zpracovávající získané odpovědi s využitím datových schránek

Při zpracovávání výsledků na základě algoritmů až kvadratické složitosti pracovalo HP s více než 17 miliony datových vět.

Nepostradatelná dvojice – virtualizace a cloud

Řada procesů SLDB 2011 se nemohla obejít bez využití virtualizace a moderního cloudu. HP nasadilo např. distribuované virtuální služby pro návrh a provoz informační prezentace SLDB 2011, stejně jako redundantní, vysoce dostupnou a maximálně zabezpečenou infrastrukturu pro služby poskytované veřejnosti (zejména distribuce a sběr elektronických formulářů), které byly provozovány z cloudového prostředí HP.

Před „ostrou“ fází SLDB 2011 proběhla řada nezbytných testovacích fází, z nichž pravděpodobně nejzajímavější bylo tzv. Minisčítání během podzimu 2010 určené pro žáky a studenty ve školách, kteří si zábavnou formou mohli vyzkoušet práci se statistickými daty a také zjistit, jak jsou tyto údaje užitečné a zajímavé.

Výsledky SLDB 2011 jsou veřejnosti k dispozici na webu vdb.czso.cz/sldbvo. Ilustrační fotografie ke sčítání lidu lze stáhnout z odkazu www.ulozto.cz/7699756/ilustracni-foto-sldb-2011-zip.

První moderní sčítání provedlo Rakousko-Uhersko

Na našem území se soupisy obyvatel nebo některých vybraných skupin obyvatelstva uskutečnily již ve středověku. V historii byly prováděny především k vojenským a daňovým účelům. Období tzv. „moderních sčítání“ vyznačujících se dodržováním hlavních zásad vytyčených mezinárodními statistickými kongresy začalo na podkladě konkrétní zákonné normy rokem 1869. Na sčítání v Rakousku-Uhersku navázalo první československé sčítání v době první republiky v roce 1921 a postupně další sčítání prováděná až do dnešní doby. Minulé SLDB proběhlo k 1. březnu roku 2001.

Tiskové zprávy

Diskuse