BSA firmám hrozí pokutami přes čtvrt milionu korun

21. 3. 2012 11:51    Rubrika: Tiskové zprávy

Průměrná výše kompenzace určené poškozeným výrobcům softwaru letos roste rychleji než dříve: zvýší se o 10 procent. Míru pirátství ve firmách může pomoci snížit letošní novinka: trestní odpovědnost firem. Celkové náklady firem spojené s pirátstvím loni vzrostly o 7 procent.

BSA firmám hrozí pokutami přes čtvrt milionu korun

Pokud bude letos firma stíhána za užívání nelegálního softwaru, zaplatí poškozeným výrobcům softwaru v průměru 286 tisíc korun. Vyplývá to z analýzy protipirátské organizace BSA (Business Software Alliance). „Průměrná výše kompenzace poškozeným softwarovým firmám se letos zvýší o 10 procent z 260 tisíc na zhruba 286 tisíc korun,“ říká Jan Hlaváč, tiskový mluvčí organizace BSA, která se zaměřuje na potírání softwarového pirátství.

Celkové náklady firem spojené s pirátstvím, tedy odškodnění a nákup legálního softwaru, loni vzrostly o 7 procent. „Nejvyšší kompenzace se pohybovaly mezi 500 a 700 tisíci korun. Průměrná částka za odškodnění rostla rychleji, než jsme očekávali, a již v polovině roku se přehoupla přes 260 tisíc korun,“ dodává Hlaváč. Uvedené částky nezahrnují náklady na soudní řízení a právní zastoupení.

Trestní odpovědnost firem pomůže snížit pirátství

Právní experti BSA odhadují, že letos průměrná výše odškodnění poroste rychleji než dříve. „Letos je už v platnosti zákon o trestní odpovědnosti firem. Bude tedy možné stíhat za pirátství nejen konkrétní osoby, ale celou firmu. To určitě zlepší pozici poškozených výrobců softwaru,“ upozorňuje Jan Hlaváč.

Dříve totiž bylo nutné dokazovat vinu, tedy šíření či napomáhání šíření nelegálního softwaru, konkrétním osobám, což ztěžovalo pozici poškozených v soudním řízení. „Většinou se navzájem obviňují správci IT a vrcholový management firmy,“ říká Hlaváč. Nyní je nově možné kromě konkrétních osob stíhat i firmu jakožto právnickou osobu. „Pokud se nepodaří najít konkrétního viníka, statutární zástupci se již nebudou moci vymlouvat na to, že o pirátství nic nevěděli,“ varuje Jan Hlaváč.

Podle odhadů protipirátské organizace BSA tak míra pirátství v tuzemských firmách může letos klesnout opět o několik procentních bodů. Dokazuje to mimo jiné zájem o preventivní protipirátské programy. „Loni na naše výzvy reagovalo zhruba 40 procent z 25 tisíc oslovených firem. Řada z nich udělala dobrovolně audit a dokoupila chybějící licence. Budeme proto v těchto akcích pokračovat i letos,“ říká Jan Hlaváč.

V Česku je podle poslední analýzy BSA v počítačích instalováno 36 procent softwaru nelegálně. Hodnota ukradeného softwaru představuje 3,7 miliardy korun. Míra softwarového pirátství v Česku výrazně klesá hlavně ve firemním sektoru. Naopak v domácnostech pirátského softwaru přibývá.

Nejvíce pirátů je mezi malými a středně velkými firmami

BSA registruje nejvíce oznámení na firmy, v nichž pracuje deset až sto zaměstnanců. Co do odvětví převažují společnosti z oblasti výroby, logistiky, inženýringu, designu a grafiky. „Větší firmy se sto a více zaměstnanci si legálnost softwaru pečlivě hlídají. Zaměstnanci to vědí, a proto takové firmy jen málo udávají,“ říká Jan Hlaváč.

Mezi nejčastěji užívaný nelegální software ve firmách patří operační systémy a kancelářské aplikace (Microsoft), antivirové programy (Symantec), software pro grafiky (Adobe, Corel) a projektanty (Autodesk).

Případy pirátství se množí na Ústecku a v Praze

Protipirátská organizace BSA loni řešila největší počet případů softwarového pirátství ve firmách na Ústecku, v Praze a Jihomoravském kraji. Naopak nejméně případů se vyskytuje v kraji Karlovarském, Pardubickém a

Středočeském. Analýza bere v potaz nejen počet řešených případů, ale nově také množství oznámení pirátství (udání), jež BSA z jednotlivých krajů obdrží.

Růst případů pirátství však rozhodně neznamená, že v dotyčných krajích se krade software více než jinde. „Znamená to, že již neplatí, že vyšetřování pirátství je jen doménou velkých průmyslových aglomerací. Pražské nebo brněnské firmy byly doposud lidově řečeno více na ráně. Byla u nich větší pravděpodobnost, že třeba nespokojený zaměstnanec na nelegální software upozorní,“ uzavírá Jan Hlaváč, tiskový mluvčí protipirátské organizace BSA.

Tiskové zprávy

Diskuse