Canon EOS 60Da - fotoaparát pro focení hvězd

5. 4. 2012 22:21    Rubrika: Tiskové zprávy

EOS 60Da navazuje na úspěch modelů EOS 60D a EOS 20Da a umožňuje zachytit bohaté červené spektrum, které produkují emisní mlhoviny. Zároveň přináší modifikovaný low-pass filtr, takže je fotoaparát citlivější na hydrogen-alpha vlnové délky světla.

Canon EOS 60Da - fotoaparát pro focení hvězd

EOS 60Da je ideální pro zachycení astronomických jevů, jako jsou difúzní mlhoviny, které lze jinak vyfotit jen velmi obtížně kvůli výrazné červené barvě způsobené ionizací vodíku. U standardní zrcadlovky omezuje infračervený filtr (IR) množství Hα světla dopadajícího na snímač fotoaparátu. Množství červených signálů je nižší a eliminují se nechtěné barevné artefakty ve výsledném snímku. EOS 60Da je vybavena novým modifikovaným filtrem, který nabízí třikrát větší propustnost Hα světla než EOS 60D. V kombinaci s 18megapixelovým CMOS snímačem, procesorem DIGIC 4 a vysokým rozsahem ISO získá uživatel ostré, jasné snímky červeně zbarvených emisních mlhovin.

Velké rozlišení, vysoká citlivost a nízký šum

EOS 60Da poskytuje astrofotografům vysoký výkon a kreativní svobodu. 18megapixelový CMOS snímač formátu APS-C je ideální pro zachycení bohatých detailů hvězdokup. Zdokonalený výkon při vysokém ISO až 6400 (s možností dalšího zvýšení až na ISO 12 800) zajišťuje snímky s nízkým šumem a minimalizuje tak nutnost delších expozic a montáže stativů pro sledování hvězd. Ve spolupráci s výkonným 14bitovým procesorem DIGIC 4 poskytuje snímač také výborný poměr signál/šum ve finálních výstupních datech. Výsledkem jsou snímky s bohatými přírodními barvami a hladkými přechody tónů, které jsou ideální například pro zachycení jemných barevných přechodů mezihvězdných plynových oblaků.

Snadné ovládání

EOS 60Da se podobně jako model EOS 60D velmi pohodlně drží a jednoduše ovládá. Jednotlivá tlačítka jsou rozložena tak, aby byla snadno dosažitelná a často používaná tlačítka jsou pro rychlý přístup pohromadě. Ovládací prvky lze snadno nastavit a přesunout, aby vyhovovaly každému uživateli. Horní LCD displej se zadním podsvícením umožňuje prohlížení a nastavení parametrů snímku v průběhu fotografování. Speciální tlačítko Quick Control poskytuje okamžitý a pohodlný přístup k nastavení fotoaparátu během fotografování.

EOS 60Da je také vybavena širokoúhlým výklopným LCD displejem s úhlopříčkou 7,7 cm (3,0”) a podporou režimu Live View – ideální pro komponování záběrů s použitím stativu. Výklopný kloub obrazovky poskytuje flexibilitu, zatímco režim Live View umožňuje přesné a pohodlné ovládání, které dovoluje fotografům citlivě upravit nastavení kompozice a fotoaparátu. Jemné rozlišení displeje s 1 040 tisíci body zaručuje výjimečnou úroveň zobrazených detailů, což astrofotografům umožňuje lepší prohlížení snímků.

EOS 60Da je kompatibilní s dálkovým ovladačem s časovačem TC-80N3 - programovatelným dálkovým ovládáním spouště, které umožňuje upravit nastavení fotoaparátu bez narušení pozice fotoaparátu. TC-80N3 umožňuje zachytit scénu na dálku v intervalech zvolených uživatelem nebo snímat expozice po dlouhou dobu. EOS 60Da je ideální volbou pro natáčení časosběrných filmů noční oblohy. Síťový adaptér ACK-E6 umožňuje, s využitím síťového napájení, souvisle fotografovat, takže se EOS 60Da skvěle hodí pro snímání delších expozic. Software EOS Utility umožňuje upravovat nastavení nebo si v polovině fotografování zobrazit snímky z počítače či MACu přes USB.

EOS 60Da je kompatibilní s řadou výměnných objektivů, s rozsahem od 8 mm do 800 mm, které astrofotografům poskytují výjimečné kreativní možnosti.

EOS 60Da – hlavní charakteristika:

  • Zvýšená citlivost na IR světlo
  • 18megapixelový CMOS snímač formátu APS-C
  • Širokoúhlý výklopný LCD displej Clear View s úhlopříčkou 7,7 cm (3,0”) a poměrem stran 3:2
  • ISO 100-6400 (s možností dalšího rozšíření až na ISO 12 800)
  • Časosběrné natáčení s EOS Utility nebo volitelný dálkový ovladač spouště TC-80N3

.

Tiskové zprávy

Diskuse