Mac OS X Mountain Lion bude k dispozici v červenci

4. 7. 2012 20:00    Rubrika: Tiskové zprávy

Společnost Apple oznámila, že OS X Mountain Lion, devátá zásadní verze nejvyspělejšího počítačového operačního systému na světě, bude v červenci dostupný ke stažení v obchodě Mac App Store.

Mac OS X Mountain Lion bude k dispozici v červenci

Mountain Lion přináší více než 200 inovativních funkcí včetně zcela nové aplikace Zprávy, Oznamovacího centra, celosystémového sdílení, integrace Facebooku*, Diktování, funkce Power Nap, zrcadlení přes AirPlay, herního portálu Game Center a vylepšeného zabezpečení Gatekeeper. Se službou iCloud integrovanou v základně systému OS X umožňuje Mountain Lion udržovat obsah aktuální ve všech vašich zařízeních snáz než kdy předtím.

„Tempo inovací platformy Mac je ohromné, OS X Mountain Lion přichází jen rok po mimořádně úspěšném vydání systému Lion,“ řekl Philip Schiller, senior viceprezident celosvětového marketingu společnosti Apple. „S integrovaným iCloudem a novým Oznamovacím centrem, Zprávami, Diktováním, integrací Facebooku a dalšími funkcemi je to zatím nejlepší verze OS X.“

Pomocí účtu iCloudu umožňuje Mountain Lion snáz než dříve nastavit Mail, Kontakty, Kalendář, Zprávy, Připomínky a Poznámky. Nové aplikace Připomínky a Poznámky vám pomohou pamatovat si důležité úkoly a rychle si poznamenávat myšlenky, zatímco iCloud všechno automaticky aktualizuje. Funkce Dokumenty v cloudu v aplikacích podporujících iCloud, například v sadě Apple iWork, umožňuje kdykoli otevřít a upravovat vaše dokumenty na jakémkoli zařízení.

Nová aplikace Zprávy nahrazuje iChat a přináší na Mac službu iMessage, takže můžete posílat zprávy uživatelům iPhonu, iPadu, iPodu touch nebo jiného Macu. Do zpráv můžete přidávat přílohy, vysoce kvalitní fotky a HD video a zprávy iMessage se zobrazí na všech vašich zařízeních, takže můžete v konverzaci libovolně pokračovat tam, kde jste přestali. Služba iMessage dále umožňuje posílání zpráv ve skupině, potvrzení o doručení a přečtení, ukazatele psaní a zabezpečené šifrování celého přenosu. Aplikace Zprávy dále podporuje tradiční služby rychlého posílání zpráv jako AIM, Yahoo!, Google Talk a Jabber.

Mountain Lion elegantně optimalizuje prezentaci oznámení. V jeho Oznamovacím centru se na jediném praktickém místě zobrazují všechna oznámení systému OS X a aplikací třetích stran. Můžete si přizpůsobit, které aplikace oznámení posílají, typy zobrazovaných oznámení a množství položek zobrazovaných v Oznamovacím centru. Když se chcete soustředit na práci nebo si pustit film, můžete všechna oznámení dočasně vypnout.

V systému Mountain Lion je integrováno nové celosystémové sdílení, které umožňuje daleko snáz než dříve sdílet odkazy, fotky, videa a další soubory. Kliknutím na tlačítko Sdílet můžete rychle sdílet požadovaný obsah bez přepínání do jiné aplikace. K některým službám třetích stran, jako je Facebook, Twitter, Flickr nebo Vimeo, se stačí přihlásit jen jednou. Facebook a Twitter jsou integrovány s Oznamovacím centrem, takže se vám zobrazí oznámení, když vám někdo pošle zprávu nebo vás zmíní v příspěvku nebo tweetu.

Díky zabudované podpoře Facebooku můžete vystavovat fotky, odkazy a komentáře i s údaji o poloze rovnou z aplikací, ve kterých právě pracujete. Jakmile jste přihlášeni, vaši přátelé na Facebooku se automaticky zobrazují v Kontaktech i s profilovými fotkami. Oznámení Facebooku jsou propojená s Oznamovacím centrem systému Mountain Lion a přímo v Oznamovacím centru můžete aktualizovat svůj stav na Facebooku.

V systému Mountain Lion je integrována funkce Diktování, která umožňuje diktovat text všude, kde se dá psát, ať používáte aplikaci společnosti Apple nebo nezávislého vývojáře. Mountain Lion dále přináší inovativní novou funkci Power Nap, která průběžně aktualizuje MacBook Pro s Retina displejem a MacBook Air (druhé a třetí generace) v režimu spánku. Power Nap automaticky aktualizuje Mail, Kontakty, Kalendář, Připomínky, Poznámky, Fotostream, funkci Hledat můj Mac a Dokumenty v cloudu. A když je počítač připojen ke zdroji napájení, také stahuje aktualizace softwaru a zálohuje Mac pomocí Time Machine.

Revoluční nová funkce Gatekeeper zvyšuje bezpečnost stahování softwaru z internetu tím, že dává uživateli kontrolu nad tím, jaké aplikace se mohou do Macu instalovat. Můžete povolit instalaci aplikací z jakéhokoli zdroje jako dosud, nebo pro maximální zabezpečení můžete Gatekeeper nastavit, aby umožňoval instalaci aplikací pouze z obchodu Mac App Store. Výchozí nastavení umožňuje instalovat aplikace z obchodu Mac App Store a aplikace vývojářů, kteří mají od společnosti Apple jedinečné Developer ID. Kromě denního ověřování bezpečnostních aktualizací izoluje Mountain Lion aplikace v tzv. sandboxu, takže aplikace nemohou ohrozit systém a jeho jádro útoky cílenými na přetečení zásobníku.

Další nové funkce v systému Mountain Lion:

  • Zrcadlení přes AirPlay, jednoduché řešení bezdrátového přenosu zabezpečeného obrazového proudu v rozlišení až 1080p z Macu na HD televizi přes Apple TV nebo zvuku do přijímače nebo reproduktorů používajících AirPlay.
  • Oblíbená sociální herní síť Game Center přichází z iOS na Mac, takže můžete s přáteli hrát hry pro více hráčů, ať jsou na Macu, iPhonu, iPadu nebo iPodu touch.
  • Rychlejší Safari s jednotným polem pro chytré vyhledávání, Podokna v iCloudu, která zpřístupňují podokna otevřená na všech zařízeních, a nové zobrazení podoken pro jejich rychlé procházení.
  • Nové funkce pro Čínu včetně podstatně vylepšeného zadávání textu, nového čínského slovníku, snadného nastavení oblíbených poskytovatelů e-mailu, vyhledávání Baidu v Safari, integrovaného sdílení ve službě Sina Weibo a na oblíbených videoslužbách Youku a Tudou.
  • Více než 1700 nových rozhraní API, která dávají vývojářům přístup k nejnovějším jádrovým technologiím operačního systému a webu i k nejnovějším funkcím OS X včetně Dokumentů v cloudu, oznámení, sdílení a služby Game Center.

Cena a dostupnost

OS X Mountain Lion bude v červenci k dispozici v obchodě Mac App Store za 19,99 USD**. Mountain Lion vyžaduje Lion nebo Snow Leopard (OS X 10.6.8 nebo novější), 2 GB paměti a 8 GB volného místa. Úplný seznam systémových požadavků a kompatibilních systémů najdete na webu: apple.com/osx/specs/ . OS X Server vyžaduje Mountain Lion a bude v červenci k dispozici v obchodě Mac App Store za 19,99 USD. Program aktualizace na OS X Mountain Lion je prostřednictvím obchodu Mac App Store bezplatně k dispozici všem zákazníkům, kteří si od 11. června 2012 koupí vyhovující nový Mac od společnosti Apple nebo jejího autorizovaného prodejce.

* Integrace s Facebookem bude k dispozici v chystané aktualizaci systému Mountain Lion.

** Místní ceny budou k dispozici krátce před uvedením systému na trh.

Tiskové zprávy

Diskuse