ČTÚ rozhodl o snížení velkoobchodní ceny propojovacích poplatků mobilních operátorů

4. 7. 2012 20:42    Rubrika: Tiskové zprávy

Rada Českého telekomunikačního úřadu rozhodla dne 3. července 2012 o nové maximální výši regulované velkoobchodní ceny pro mobilní operátory Telefónica, T-Mobile a Vodafone. Rozhodnutí snižuje od 15. července velkoobchodní cenu za terminaci (ukončení) volání v mobilních sítích z 1,08 Kč/min. na 0,55 Kč/min. u nově uzavíraných smluv. U již existujících smluv musí být nová cena použita nejpozději od 15. září 2012.

ČTÚ v konečné fázi přípravy rozhodnutí zohlednil názor Evropské komise a rozhodl se uspíšit účinnost nově stanovené ceny. Současně urychlí dokončení modelu LRIC tak, aby nová cena na jeho základě mohla být v souladu s požadavkem s Doporučením o regulaci sazeb za ukončení volání v pevných a mobilních sítích v EU stanovena od počátku roku 2013.

Velkoobchodní cena za terminaci (ukončení) hovoru v sítích operátorů vyjadřuje náklady na hovor, jež si operátoři účtují mezi sebou. Představuje jeden ze vstupů, který se může následně promítnout i do maloobchodních cen. ČTÚ snížil maximální úroveň této velkoobchodní ceny za období 2005-2011 o 65,3 %.

Nákladový model LRIC (Long Run Incremental Costs) umožňuje stanovení regulované velkoobchodní ceny zohledněním pouze nezbytných dlouhodobých přírůstkových nákladů efektivního operátora. Model je pro každou zemi EU zpracováván zvlášť, protože modelovaná síť musí respektovat její geografické a demografické podmínky.

Tiskové zprávy

Diskuse