HP osadí servery nové generace procesory Intel Atom s kódovým označením Centerton

10. 7. 2012 08:00    Rubrika: Tiskové zprávy

Společnost HP oznámila spuštění další fáze projektu Moonshot, který je zaměřen na vývoj energeticky extrémně úsporných serverů. První serverové systémy budou osazeny procesory Intel Atom s kódovým označením „Centerton“.

HP osadí servery nové generace procesory Intel Atom s kódovým označením Centerton

Víceletý projekt Moonshot, představený loni v listopadu, byl vytvořen s cílem nabídnout zákazníkům daleko jednodušší serverové systémy s minimálními energetickými nároky i celkovými provozními náklady. Jedná se o průkopnické řešení vysoce úsporných serverů budoucnosti. Tyto nové servery jsou určeny primárně pro provoz webových a cloudových služeb v rozsáhlých prostředích, a zásadně mění tradiční přístup k „hyper“ škálovatelným výpočetním řešením. Nové servery vyvinuté v rámci projektu Moonshot využívají pokročilou optimalizaci výkonu podle aktuální zátěže a mají nízké energetické nároky díky tzv. „serverovým kazetám“ – systému založenému na jednotném napájení, chlazení a správě, který v sobě sdružuje až tisíce serverových modulů.

HP si pro své první systémy „serverových kazet“ s kódovým označením Gemini vybralo procesory Intel Centerton, a to zejména díky jejich špičkovým funkcím pro datová centra, např. 64bitové podpoře, hardwarové virtualizaci (VTx) či paměti pro samoopravné kódy (ECC). Procesory Intel Centerton mají navíc nízké energetické nároky, vyšší výkon a širokou softwarovou podporu. Tyto stěžejní funkce v kombinaci s revoluční infrastrukturou Gemini staví servery HP s procesory Centerton do pozice ideálního řešení pro maximálně škálovatelné zátěže. V nich je použití hustého pole malých, extrémně úsporných serverů mnohem efektivnější, než nasazení menšího množství jednotlivých samostatných serverů.

Inovace serverů Gemini zásadně mění serverový trh

Servery Gemini přinesou několik zásadních inovací zaměřených na práci v tzv. federativním (sdruženém) prostředí, které je nezávislé na typu použitých procesorů. Tradiční servery obsahují dílčí vyhrazené komponenty – např. systémy pro správu, síťové prvky, datová úložiště, napájecí kabely či chladicí ventilátory – v jedné skříni. Systémy Gemini oproti tomu podporují tisíce serverů v jediném racku, které jednotlivé komponenty sdílejí. Zákazníci tak budou moci využít vyššího výpočetního výkonu v efektivnějším provedení, a snížit celkovou komplexnost systémů, energetické nároky i provozní náklady.

Nově navržené systémy Gemini využívající technologie Centerton v provedení „serverových kazet“ poskytují vysoký výkon potřebný pro provoz webových služeb, offline analýzy či hostingové služby. Celý systém nabídne velmi podobný výkon, výhodnou cenu i hustotu jako předchozí generace vývojové platformy uvedené v rámci projektu Moonshot.

„Zákazníci využívající vysoce škálovatelné serverové systémy chtějí ušetřit místo, náklady i energii. V rámci projektu Moonshot jsme představili průlomová řešení, která jim to umožní,“ řekl Paul Santeler, viceprezident a generální ředitel divize HP Hyperscale Business Unit. „Díky spolupráci se společností Intel a využití pokročilých funkcí jejích procesorů zvládnou naši zákazníci výrazně překonat omezení předchozích řešení vysoce škálovatelných serverových systémů.“

Společnosti HP a Intel dlouhodobě úzce spolupracují na vývoji inovací. Aby dokázaly uspokojit maximum požadavků zákazníků a dále zvýšit výpočetní výkon, zaměřují nyní společné síly na vývoj dalších řešení založených na úsporné technologii Gemini a další generaci mikroarchitektury Intel Atom.

„Během uplynulých tří let Intel plnil svůj cíl trvale inovovat technologie pro maximálně úsporná serverová řešení, a díky blízké spolupráci s HP jsme navíc mohli představit novou rodinu procesorů, která poskytuje výjimečný výkon i úsporu energie,“ řekl Jason Waxman, generální ředitel pro cloudovou infrastrukturu v divizi Intel Data Center and Connected Systems Group. „Špičkové procesory Intel Atom s kódovým označením Centerton podporují 64bitovou technologii, ECC či zavedenou x86 architekturu a zákazníkům poskytnou mnohem vyšší úroveň flexibility při podstatném snížení provozních nákladů, aby dokázali i nadále udržet konkurenceschopnost v rychle se rozvíjející oblasti hyperškálovatelných serverových systémů.“

HP plánuje výrazně rozšiřovat počet modelových řad systémů „serverových kazet“ s technologií Gemini, které budou využívat procesory dalších výrobců. Tyto systémy budou připraveny na snadné rozšíření a nabídnou velké množství modelů s různou úrovní hustoty i výpočetního výkonu.

Tiskové zprávy

Diskuse