Výzkum lidské DNA či malárie podpořilo 94 škol

17. 7. 2012 19:20    Rubrika: Tiskové zprávy

Podílet se na hledání léků proti malárii, AIDS nebo rakovině? To si vyzkoušeli studenti a žáci z téměř stovky českých škol. Občanské sdružení Czech National Team (CNT) pro ně totiž uspořádalo soutěž v takzvaných distribuovaných výpočtech, které tyto výzkumy zpracovávají. Nejúspěšnějším se stal tým pražské základní školy Uhelný trh a získal počítač od e-shopu CZC.cz.

Výzkum lidské DNA či malárie podpořilo 94 škol

Distribuované výpočty se zabývají zpracováváním velkého množství vědeckých dat neziskových organizací, a tím poskytují pomoc v jejich výzkumu. Pro tyto výpočty se využívá pouze zbytkový výkon milionů počítačů na světě, které dávají dohromady několikanásobně větší výkon, než mají i ty nejvýkonnější superpočítače světa. Principem soutěže bylo zpracovat co největší množství těchto dat.

Distribuované výpočty využívají zbytkový výkon počítačů, notebooků a třeba i herních konzolí. „Stačilo nainstalovat program BIONIC Manager, připojit se k aktuálnímu soutěžnímu projektu a o ostatní se už program postaral sám. Počítač se těmito výpočty dokonce ani nezpomalí. Program pracuje jen tehdy, když svým během neomezuje chod ostatních aplikací,“ vysvětlil za organizátory soutěže Dušan Vykouřil z CNT.

Ceny za více než 40 000 Kč

Díky tomuto systému se soutěžící podíleli na výzkumu léků proti smrtelným chorobám jako AIDS, malárie či rakovina. Podíleli se však i na hledání levných a ekologických způsobů filtrace vody, na výzkumu gravitačních vln ve vesmíru i na řešení energetické krize. Soutěž trvala od října 2011 do května 2012 a zúčastnilo se jí 94 škol a 491 počtářů! Nejvíce dat zpracoval tým z pražské školy Uhelný trh, na druhém místě skončili studenti Střední průmyslové školy v Ostrově u Karlových Varů a třetí pozici obsadil tým ze strakonického gymnázia.

Tyto tři nejúspěšnější školy získaly hodnotné ceny od e-shopu CZC.cz. „Jsme rádi, že můžeme podpořit projekt, který je založený na prospěšném využití toho, co děláme nejraději – počítačů. Navíc soutěž byla na mnohých školách i součástí výuky a ozvláštnila tak běžné učivo,“ řekl Marek Šalanda, marketingový ředitel CZC.cz. Dodal, že nejúspěšnější školní tým získal výkonný počítač a další dvě školy projektor a multifunkční inkoustovou tiskárnu. Podrobné informace o soutěži i jednotlivých výzkumech najdete na adrese http://soutez.czechnationalteam.cz/.

Zapojit se může každý

Soutěž se letos konala poprvé a ve světě zatím nemá obdoby. Její příprava i realizace byla pro CNT velmi náročná, protože organizátoři se této práci věnují jen ve svém volném čase. „Rozhodně toho ale nelitujeme. Tak velký zájem nás mile překvapil a budeme se snažit soutěž v budoucnu zopakovat,“ uvedl Dušan Vykouřil. Dodal, že na výzkumech se může pomocí distribuovaných výpočtů podílet každý. Stačí se zapojit na stránkách Czech National Teamu (www.czechnationalteam.cz).

Tiskové zprávy

Diskuse