Lenovo oznamuje finanční výsledky za první fiskální kvartál 2012/13

23. 8. 2012 17:38    Rubrika: Tiskové zprávy

Společnost Lenovo oznámila finanční výsledky za první fiskální kvartál, který skončil 30. června 2012. Čtvrtletní příjmy dosáhly 8 miliard USD, což je 35procentní meziroční nárůst. Ve stejném období vzrostl čistý zisk společnosti v meziročním porovnání o 30 procent na 141 miliónů USD, což dokazuje schopnost společnosti udržet si ziskový růst na náročném trhu.

Jako celosvětově druhý největší počítačový výrobce dosáhla společnost Lenovo nejvyššího čtvrtletního podílu na trhu 15 %, což je významný nárůst v porovnání s konkurencí. V odvětví, kde došlo k dvouprocentnímu meziročnímu poklesu PC dodávek, vzrostly v prvním kvartále dodávky Lenova o 24,4 % v porovnání s loňským rokem. Jedná se již o 13 kvartál za sebou, kdy Lenovo rostlo rychleji než celý počítačový průmysl, a o jedenáctý kvartál v řadě, kdy společnost rostla nejrychleji mezi top 4 dodavateli počítačů.

Růst společnosti Lenovo je vyvážený ve všech regionech, segmentech i produktových liniích. Je to výsledek strategie „Protect and Attack“, se kterou se společnost zaměřuje na upevnění svého podnikání na trzích, kde již dosahuje úspěchů, a posilování svého postavení na potenciálních nových trzích. V souvislosti s rozvojem tzv. PC-Plus éry se Lenovo snaží o vybudování pevné pozice v průmyslu, který se přesouvá více k tabletům, chytrým TV a smartphonům.

Hrubý zisk společnosti v prvním čtvrtletí vzrostl meziročně o 30 procent s hrubou marží 12 procent. Provozní zisk vzrost meziročně o 48 procent na 182 miliónů USD, zisk na akcii činil 1,37 US centů.

Před dvěma týdny společnost Lenovo oznámila globální partnerství se společností EMC s cílem vytvořit vývojový program serverových technologií, který urychlí inovace a rozšíří možnosti společnosti Lenovo v segmentu standardních serverů x86. Tyto servery budou uvedeny na trh společností Lenovo a instalované postupně do vybraných systémů pro ukládání dat firmy EMC. Společnosti vytvořily OEM a velkoobchodní vztah, ve kterém bude Lenovo poskytovat EMC špičkové síťové řešení pro ukládání dat nejprve svým zákazníkům v Číně s následným rozšiřováním na ostatní světové trhy.

Společnosti se dohodly, že vytvoří joint venture, kdy Lenovo bude mít v novém společném podniku většinový podíl. V novém podniku, který bude rozvíjet a poskytovat Network Attached Storage (NAS) systémy pro malé a střední firmy (SMB) a do distribuovaných podnikových prostředí, EMC přispěje některými aktivy a zdroji ze společnosti Iomega.

Tiskové zprávy

Diskuse