Biometrická technologie Fujitsu PalmSecure vrací identitu do vašich rukou

22. 3. 2013 17:45    Rubrika: Tiskové zprávy

Společnost Fujitsu oznámila dostupnost autentizačního řešení, které je založeno na technologii PalmSecure. PalmSecure využívá jedinečný obrazec krevního řečiště v dlani každého člověka k boji proti zneužití identity. Při použití technologie PalmSecure dojde k bezkontaktnímu sejmutí tohoto obrazce v dlani člověka a k ověření jeho identity. Tato biometrická metoda je bezpečnější, hůře oklamatelná a snadněji použitelná než tradiční metody autentizace, jako například čipové karty s kódem PIN. Technologie Fujitsu PalmSecure byla představena na veletrhu CeBIT v německém Hannoveru.

Biometrická technologie Fujitsu PalmSecure vrací identitu do vašich rukou

Stručná fakta:

Společnost Fujitsu uvádí na trh inovační autentizační řešení založené na biometrické technologii Fujitsu PalmSecure.
Italská bankovní skupina UniCredit vyvinula první komerčně použitelný biometrický platební systém, který pracuje na technologii Fujitsu PalmSecure.

Zneužívání elektronických autentizačních technologií, např. čipových karet zabezpečených kódem PIN, představuje velký problém pro banky i státní orgány po celém světě. Díky technologii Fujitsu PalmSecure, která umí načíst jedinečný obrazec krevního řečiště s odkysličenou krví v dlani ruky jednotlivce, je však nyní možné autentizovat uživatele během několika sekund, a to pouhým přidržením ruky nad snímačem.

Fujitsu PalmSecure je hromadně využitelné podnikové řešení, které se snadno přizpůsobí nejrozmanitějším aplikacím ve vertikálních odvětvích. Společnost Fujitsu již jedná s organizacemi, které zvažují zavedení technologie PalmSecure v odvětvích jako je letectví – kde by mohla sloužit jako náhrada palubních vstupenek – v zábavním průmyslu či maloobchodě.1 Součástí každého řešení, které Fujitsu svým zákazníkům dodá, je také klientský software a služby technické podpory.

Dr. Joseph Reger, Chief Technology Officer společnosti Fujitsu Technology Solutions, uvedl:

„Technologie PalmSecure dokládá rostoucí zaměření společnosti Fujitsu na komplexní technologická řešení navržená k řešení reálných problémů. Je to řešení již vyzkoušené, otestované a osvědčené v boji proti zneužití identity. Společnosti všech velikostí se při svém fungování stále více spoléhají na technologické inovace. A nejmodernější řešení, jakým je i Fujitsu PalmSecure, poskytnou všem těm, kteří je nasadí jako první, velkou konkurenční výhodu na trhu.“

UniCredit Papillon – zaplatíte natažením ruky

Technologie Fujitsu PalmSecure umožňuje lidem vrátit se do časů, kdy pouhé podání ruky stvrzovalo závazek. Už nebude potřeba žádná kreditní karta ani klíč, žádné číslo PIN k zapamatování, žádné otisky prstů ani komplikované a nákladné snímání duhovky. Identita osoby se prokáže pouhým přejetím ruky nad snímačem. Skupina UniCredit již testuje zavedení platebního systému Papillon, který má být založený na technologii Fujitsu PalmSecure.

V prosinci 2012 provedla významná evropská komerční bankovní skupina UniCredit první ze série testů typu „proof-of-concept“ svého platebního systému Papillon, který je založen na technologii Fujitsu PalmSecure. Společnost Fujitsu dodala snímač, který zachycuje údaje o jedinečném obrazu krevního řečiště v dlani plátce, sadu Solution Development Kit umožňující skupině UniCredit vyvíjet vlastní aplikace. Skupina UniCredit plánuje zavádět systém Papillon postupně, především jako mechanismus pro mobilní platby a jako doplněk dalších platebních metod.

Cena a dostupnost

Technologie Fujitsu PalmSecure je k dispozici ve střední Evropě, na Blízkém východě, v Africe a v Indii jako řešení na míru přímo od společnosti Fujitsu. Cena se liší v závislosti na konfiguraci komponent a požadovaných souvisejících službách.

Technologie Fujitsu PalmSecure: Jak to funguje?

Technologie Fujitsu PalmSecure snímá jedinečný obraz krevního řečiště (žil) v dlani člověka. Vzhledem k tomu, že se žíly nacházejí uvnitř těla a jsou v každém těle jinak rozložené, jsou pokusy o podvržení identity prakticky nemožné. Neinvazivní a bezkontaktní čtecí zařízení nabízí špičkovou přesnost autentizace s mimořádně nízkou chybovostí. Bezdotykový snímač mimo jiné pomáhá předcházet šíření choroboplodných zárodků a nemocí, které se většinou přenášejí rukama.

Jednotka PalmSecure Palm Vein Unit vyzařuje paprsky o vlnové délce blízké infračervenému záření, které jsou absorbovány odkysličeným hemoglobinem v krvi proudícím žilami v dlani uživatele. Tento obraz snímá proprietární algoritmus, který ho převádí na digitalizovanou biometrickou šablonu a tu pak porovnává s databází již registrovaných šablon. Pokud je nalezena shoda, je identita ověřena.

1 Relevantní aplikace

• Letecký průmysl: fyzický přístup k letadlům
  • Letiště: řešení pro kontrolu přístupu
  • Automobilový průmysl: zabezpečení proti krádeži, přístup ke službám
  • Banky: výběry z bankomatů, přihlašování k IT infrastruktuře, online bankovnictví
  • Datová centra: zabezpečená infrastruktura, kontrola přístupu
  • Podniky: přihlašování k IT infrastruktuře a unifikované přihlašování, kontrola fyzického přístupu, pracovní doba a docházka
  • Zábavní průmysl: kontrola vstupu do kasin, kontrola vstupu do tělocvičen, kontrola vstupu na výletní lodi
  • Státní instituce: autentizace pacientů, sociální zabezpečení, osobní doklady, daňový režim
  • Průmysl: kontrola fyzického přístupu, pracovní doba a docházka
  • Maloobchod: kontrola a přístup k pokladnám, bezhotovostní platby
  • Cloud: zabezpečený přístup ke cloudu

Vlastnosti technologie bezkontaktní autentizace podle vzorce žil v dlani

• Malé rozměry: 35 × 35 × 27 mm
  • Rychlá autentizace: Autentizace do 1 sekundy
  • Velký rozsah provozních teplot: Až do 60 °C, proto je ji možné použít u řady venkovních aplikací
  • Rozsáhlá konektivita: Možnost připojení přes USB nebo zabudování přímo do klávesnice stolního PC
  • Celosvětová technická podpora: Specializované stránky podpory technologie PalmSecure
  • Jedinečnost: Obraz krevního řečiště je jedinečný pro každou osobu a obsahuje podrobné charakteristiky1
  • Přesnost: Pokročilé porovnávací algoritmy dosahují vysoké úrovně přesnosti2
  • Univerzální použitelnost: Tuto technologii může používat prakticky kdokoliv
  • Všestrannost: Možnost rychlého nasazení v širokém spektru aplikací
  • Hygieničnost: Bezkontaktní uživatelské rozhraní řeší problémy s hygienou
  • Neinvazivnost: Jednoduše použitelné uživatelské rozhraní podporuje vysokou úroveň akceptace mezi uživateli
  • Spolehlivost: Prověřená technologie s integrovanou ochranou proti padělání
  • Certifikace: Technologie PalmSecure získala certifikaci EAL 2 dle metodiky Common Criteria od německého bezpečnostního úřadu BSI

1 Podle výzkumu společnosti Fujitsu.
2 V interním výzkumu společnosti Fujitsu byla dosažena míra chybného přijetí (FAR – False Acceptance Rate) nižší než 0,00008 % a míra chybného odmítnutí (FRR – False Reject Rate) pouze 0,01 %. Míra chybného přijetí je pravděpodobnost, že bude chybně pozitivně autentizován někdo jiný než skutečná osoba. Míra chybného odmítnutí je pravděpodobnost, že skutečná osoba nebude pozitivně autentikována.

Tiskové zprávy . Technologie . Fujitsu . biometrie