HP představuje novou třídu serverů Moonshot

17. 4. 2013 12:15    Rubrika: Tiskové zprávy

HP představilo celosvětově první komerčně dostupný serverový systém HP Moonshot, který posouvá ekonomickou stránku IT infrastruktur na zcela novou a atraktivní úroveň: systém využívá až o 89 % méně energie a o 80 % méně prostoru při ceně až o 77 % nižší oproti stávající generaci serverů.(1)

HP představuje novou třídu serverů Moonshot

Softwarově definované ekologické servery jsou určeny pro provoz sociálních či mobilních sítí, cloudových řešení a správu velkých objemů dat

Dnešní obří datová centra se svou velikostí blíží k hranici, jejíž překročení současné ekonomické nároky tradičních IT infrastruktur znemožňují. Servery HP Moonshot představují první krok, který mohou organizace podniknout, chtějí-li se těchto omezení zbavit.

„Při počtu téměř 10 miliard zařízení připojených k internetu, a s ohledem na jeho předpokládaný exponenciální růst, jsme dosáhli bodu, kdy tradiční technologie nejsou z důvodu náročnosti na prostor, energii a pořizovací náklady již déle udržitelné,“ řekla Meg Whitmanová, prezidentka a generální ředitelka společnosti HP. „Servery HP Moonshot představují počátek nového trendu, který změní současnou ekonomiku IT infrastruktur a vytvoří základy pro připojení dalších dvaceti miliard zařízení.“

Inovace HP přinášejí nižší spotřebu energie, menší nároky na prostor a nižší cenu

HP je několik desetiletí lídrem v definování výpočetních platforem nové generace. Již před více než dvaceti lety HP přestavilo první komerční UNIXový server HP 9000 Series 840 či první x86 server HP SystemPro. O více než deset let později HP získalo jeden z prvních patentů na architekturu blade serverů a dokázalo si po dobu posledních 16 let udržovat pozici světové jedničky na trhu x86 serverů.(2)

HP pokračovalo v rozšiřování technologických možností a inovací, které vydláždily cestu pro první „softwarově definovaný“ server, umožňující organizacím optimalizovat své servery podle vysoce specifických požadavků na výkon. Systém HP Moonshot, vycházející z duševního vlastnictví HP v oblasti špičkových serverů a deseti let rozsáhlého výzkumu v HP Labs, centrální výzkumné organizaci společnosti HP, přináší zásadní vylepšení z hlediska spotřeby energie, prostoru, nákladů i složitosti IT infrastruktury.

Navržen pro datová centra, postaven s ohledem na naši planetu

Nový systém HP Moonshot představuje druhou generaci serverů v rámci programu HP Project Moonshot. Tato nová třída serverů je zkonstruována tak, aby dokázala reagovat na potřeby IT v oblasti sociálních sítí, cloudových řešení, mobility a velkých objemů dat (Big Data). Servery HP Moonshot jsou postaveny na procesorech, využívaných obvykle v chytrých mobilních telefonech a tabletech, díky nimž dosahují nižší spotřeby energie a lepšího využití prostoru za výrazně nižší cenu.

Systém HP Moonshot je tvořen skříní HP Moonshot 1500 a servery HP ProLiant Moonshot optimalizovanými pro konkrétní aplikace. Podle zaměření a specifického pracovního zatížení budou tyto servery nabízeny s procesory různých partnerů HP.

Díky podpoře až 1 800 serverů v jediném racku zabírají servery HP Moonshot pouhou jednu osminu prostoru vyžadovaného klasickými x86 servery. Představují tak velmi elegantní vyřešení problematiky fyzického prostoru v datových centrech.(3) Každá skříň sdílí tradiční komponenty včetně zasíťování, správy HP Integrated Lights-Out (iLo), napájení a chlazení. Tyto sdílené komponenty minimalizují složitost a zároveň přispívají ke snižování nároků na energii a prostor.

„Jako poskytovatelé cloudových služeb vidíme, že růst v oblastech virtualizace desktopů a využívání chytrých zřízení přináší řadu nových příležitostí,“ řekl Dan Sutherland, generální ředitel společnosti Carrenza. „Výpočetní výkon a škálovatelnost serverů HP Moonshot 1500 nám umožňuje vyvíjet nové způsoby interakce s našimi zákazníky a odlišit se od konkurence nabídkou inovativních služeb při současném snižování nákladů. Budeme schopni efektivněji akcelerovat růst našich podnikatelských aktivit, aniž bychom museli řešit další prostor pro servery nebo nárůst spotřeby energie.“

První model serveru HP ProLiant Moonshot je dostupný s procesorem Intel® Atom S1200 a určený pro pokrytí webhostingového zatížení. HP Moonshot 1500, serverová skříň o velikosti 4,3U, je plně osazena 45 servery s technologií Intel, jedním síťovým přepínačem a podpůrnými komponentami.

Rychle rostoucí ekosystém špičkových technologických partnerů

HP představilo také přehledný plán vývoje výkonných serverů HP ProLiant Moonshot osazených procesory řady partnerů HP, jako je AMD, AppliedMicro, Calxeda, Intel či Texas Instruments Incorporated.

Nové servery HP ProLiant Moonshot, jejichž uvedení na trh je naplánováno do druhé poloviny roku 2013, budou podporovat nově vznikající webová, cloudová a masivní IT prostředí, ale také analytické aplikace a telekomunikační prostředí. Další nové servery budou určeny pro využití v oblastech zpracování velkých objemů dat, aplikací s vysokými požadavky na výpočetní výkon, herního průmyslu, finančních služeb, genomiky, rozpoznávání tváří, analýzy videa a dalších aplikací.

„Tváří v tvář omezením týkajícím se efektivity využívání energie a analytické výpočetní kapacity potřebné pro podporu špičkového výzkumu v oblasti přírodních věd, potřebujeme naprosto nutně využívat technologické inovace od předních společností, jako je HP,“ řekl Chris Hill, vedoucí výzkumu Massachusetts Institute of Technology (MIT) a místopředseda představenstva Research and Education Subcommittee, Massachusetts Green High Performance Computing. „Inovace typu HP Moonshot nám přinášejí jistotu, že infrastruktura se může i nadále rozšiřovat, aby pokryla neustále rostoucí potřeby – při současné nižší spotřebě energie, ceně i nárocích na prostor, a vyšším stupni integrace.”

IT oddělení společnosti HP nasadilo servery HP Moonshot na provoz vlastního webu hp.com, který dosahuje přibližně tří milionů návštěv denně.

„Výsledky zkušebního provozu ukázaly, že při využití serverů Moonshot lze náš web hp.com provozovat se spotřebou odpovídající dvanácti šedesátiwattovým žárovkám, což je naprosto zásadní vylepšení,“ řekl John Hinshaw, výkonný viceprezident pro technologie a provoz ve společnosti HP. „Těmito výsledky jsme naprosto nadšení a plánujeme zavést servery Moonshot v dalších aplikacích, kde povedou k nové vlně transformací datových center.“

Správa služeb v nové éře extrémně škálovatelných IT technologií

HP rovněž uvedlo vylepšený partnerský program a nové služby, které urychlí vývoj inovací v této třídě serverů:

  • Ekosystém HP Pathfinder Innovation Ecosystem zahrnující téměř 25 dodavatelů čipů, vývojářů operačních systémů a nezávislých dodavatelů softwaru (independent software vendor, ISV), kteří se intenzivně věnují rychlému vývoji nových serverů podporujících různé pracovní zatížení.
  • Služby HP Moonshot Concierge Services zahrnující HP Discovery Labs a podporu či konzultace poskytované divizí HP Technology Services v oblasti migrace mezi platformami a zefektivňování spotřeby energie.

Cena a dostupnost

Systém HP Moonshot je aktuálně dostupný v USA a v Kanadě. Na začátku příštího měsíce bude dostupný také v Evropě, Asii a Latinské Americe.

Ceny začínají na 50 605 eurech za serverovou skříň osazenou 45 servery HP ProLiant Moonshot a integrovaným přepínačem.(4)

Při nákupu systému HP Moonshot mohou zákazníci využít na míru vytvořené řešení flexibilního financování a správy aktiv prostřednictvím divize HP Financial Services.

Poznámky:
(1) Podle interních výpočtů HP, které srovnávají servery HP Moonshot s tradiční technologií x86 serverů.
(2) IDC, „Worldwide Quarterly Server Tracker, Q4 2012,“ 18. března 2013.
(3) Na základě interních výzkumů a komparativních analýz provedených HP Labs.
(4) Předpokládaná ceníková cena pro Evropu. Skutečné ceny na lokálním trhu se mohou lišit.

Tiskové zprávy . HP . servery

Diskuse