Ruský mobil se dvěma displeji přichází do ČR, jmenuje se YotaPhone

25. 6. 2014 18:10    Rubrika: Tiskové zprávy

Telefon YotaPhone s LCD displejem na čelní straně a druhým displejem s elektronickým papírem (EPD) na zadní, vstupuje na český trh. YotaPhone představuje ve světě smartphonů zcela nevídaný koncept pojetí mobilního telefonu jako takového. Druhý displej s e-ink technologií poskytuje uživateli permanentní přístup k informacím, které potřebuje, aniž by musel zapnout konvenční LCD displej. Jelikož e-ink displej spotřebovává energii pouze při změně zobrazovaných informací, šetří tento koncept razantním způsobem baterii.

Ruský mobil se dvěma displeji přichází do ČR, jmenuje se YotaPhone

V praxi dosahuje YotaPhone v režimu čtení z druhého displeje 7-10krát větší životnosti baterie na jedno nabití oproti konkurenčním smartphonům. V praxi tak uživatelé díky „always-on displeji“ mohou mít telefon stále zapnutý a sledovat všechny aktualizace, aniž by ho museli fyzicky jakkoli zapínat nebo aktivovat.

4 klíčové funkce YotaPhone

Always On
Druhý displej z elektronického papíru je vždy aktivní. Uživatel tak za jakékoli situace uvidí nejnovější notifikace, e-maily nebo tweety v reálném čase bez nutnosti zapínat čelní LCD displej telefonu. A to i v případě, že baterii v telefonu dojde energie.

Pohodlné čtení
Displej s elektronickým inkoustem spotřebovává zlomek energie v porovnání s konvenčními LCD displeji, navíc jej lze perfektně přečíst i na přímém slunci. Pokud při čtení e-knihy narazíte na indexovanou vysvětlivku, automaticky se zobrazí ne čelním LCD displeji.

Notifikace na druhém displeji
Notifikace zůstávají na displejích konkurenčních smartphonů velice krátce. Druhý displej YotaPhone s elektronickým papírem zobrazuje vybrané notifikace (SMS zprávy, Kalendář, Hovory, Upomínky, Počasí nebo Připomenutí) po neomezeně dlouhou dobu.

Vystup z davu
YotaPhone poskytuje nový rozměr personifikace a kreativní svobody. Není už třeba hledat speciální kryty a pouzdra. Stačí si změnit tapetu druhého displeje jakkoli se jen zrovna cítíte.

Hardwarové a softwarové technologie v YotaPhone

Společnost Yota Devices začala rozvíjet myšlenku zařízení, které by v sobě integrovalo displej z elektronického papíru a spotřebovávalo tak zlomek energie dnešních smartphonů, už v roce 2010. Začala tedy spolupracovat se společností E Ink na adaptaci jejich proprietární technologie pro smartphone se dvěma displeji.

„Jakmile jsme se rozhodli pro druhý displej z elektronického papíru, otevřeli se nám zcela nové možnosti využití pro běžné uživatele,“ říká Vlad Martynov, výkonný ředitel Yota Devices. „YotaPhone tak samozřejmě lze využít jako 2 v 1 chytrý mobilní telefon se čtečkou e-knih. Na druhý displej si uživatel může uložit např. letenku, vstupenku na koncert s čárovým kódem, zkrátka cokoli. Výhodou je, že i když dojde k úplnému vybití baterie, informace na druhém displeji telefonu stále zůstanou,“ dodává.

Yota Devices spolupracuje při výrobě svých produktů s řadou světově nejuznávanějších dodavatelů. Pro ilustraci – YotaPhone je prvním smartphonem, který se pochlubil novou generací ochrany displeje Gorilla Glass 3 od Corningu. Ve spolupráci se singapurským OEM dodavatelem Hi-P vzniklo celé šasi telefonu, které obsahuje šestici antén. Spolupráce s E Ink je pak logickým krokem k nejlepším výsledkům ve využití elektronického papíru.

Telefon v černé i bílé barvě je v Česku dostupný v distribuční síti Alza.cz, Electro World a Mobil Pohotovost za doporučenou cenu 13 999 Kč. Výhradním distributorem YotaPhone v České republice je společnost 2P Commercial Agency.

Technické specifikace

  • Operační systém Android Jelly Bean 4.2.2
  • Procesor Dual Core 1,7 GHz Krait
  • Rozměry 133,6 x 67 x 9,99 mm
  • Váha 146 g
  • Hlavní displej 4.3” 720x1280 LCD, 16,7M barev; kapacitní vícedotykový
  • Druhý displej 4.3” 360x640 EPD, 16 odstínů šedé; kapacitní dotyková oblast pod EPD displejem pro ovládání gesty
  • Sítě LTE 800/1800/2600 MHz, UMTS 900/1800/2100 MHz, GSM 900/1800/1900 MHz
  • Fotoaparát 13 MP AF, LED přisvícení, přední fotoaparát 1MP
  • Paměť 2GB RAM, 32GB eMMC
  • Konektivita WiFi 802.11 a/b/g/n, BT v4.0, GPS w/A-GPS + Glonass
  • Video 1080p 30fps; H.263, H.264 AVC, MPEG-4, WebM
  • Audio MP3, AAC, eAAC, eAAC+, AMR, MIDI, WAV
  • Podpora MHL 1.0, OTG
  • Akumulátor 1800mAh
  • Další – akcelerometr, kompas, gyroskop, senzor přiblížení, senzor světelnosti, přijímač FM rádia, microSIM
Tiskové zprávy

Diskuse