Intel: Již více než třetina českých firem řekla „velkým datům“ ano

3. 7. 2014 16:51    Rubrika: Tiskové zprávy

Vyšší slevy poskytnuté v obchodech, kde pravidelně nakupujete, minimalizace čekání ve frontách na dopravních komunikacích či pokyn, že byste neměli vyrazit bez deštníku - fenomén „velkých dat“ přenáší jevy z kategorie „hudba vzdálené budoucnosti“ mezi reálné a dostupné vymoženosti. O tom, že tato problematika nabývá mezi firmami na důležitosti, svědčí čísla z průzkumu společnosti Intel: aktuálně se analýzou velkých dat zabývá 35 % českých firem. Statistika vychází z průzkumu, který uskutečnila společnost Intel mezi 289 firmami na konferenci Cisco* Connect 1).

Intel: Již více než třetina českých firem řekla „velkým datům“ ano

„Počet firem využívajících analýzu tzv. „velkých dat“ nepochybně dále poroste s tím, jak se závratně zvyšuje objem dat, která je třeba ukládat rychleji, efektivněji a s nižšími náklady. Roční nárůst zpracování dat v posledních letech vysoce přesahuje 50 procent,“ říká Adam Raška ze společnosti Intel. Stávajícím motorem boomu zpracování dat je rostoucí počet mobilních zařízení, jako jsou mobilní telefony, počítače a tablety. „Kupříkladu 500 smartphonů anebo 100 tabletů vytvoří potřebu jednoho nového serveru,“ dodává Adam Raška.

Poptávka na českém trhu generuje i doslova hlad po odbornících na „velká data“. Závěr průzkumu společnosti Intel v tomto koresponduje s aktuálně zveřejněným průzkumem personální agentury Grafton Recruitment*. „Podle našeho každoročního průzkumu platů se pracovní trh projevuje nejdynamičtěji v oblasti informačních technologií a telekomunikací, kde panuje překotný vývoj a důraz na nejnovější trendy. V poptávce na pracovním trhu v ČR se projevuje silná poptávka po specialistech v oblasti Big Data, datových skladů a datových analýz, které poptává řada firem. Předpokládáme, že poptávka po těchto pozicích dále poroste,“ říká Martin Ježek, Business Development Director ze společnosti Grafton Recruitment*.

Internet věcí: počet zařízení se za čtyři roky zdesateronásobí

V blízké budoucnosti bude podstatně více „velkých dat“ generovat také podnikání v oblasti internetu věcí: v roce 2016 bude k síti připojeno na 20 miliard zařízení (z toho jen 5 miliard těch „tradičních“ - počítačů, mobilních telefonů či tabletů), ale v roce 2020 již 200 miliard. Jen pro představu: tato zařízení již v roce 2016 vytvoří 12 000 exabytů dat, z toho ovšem 95 % bude nestrukturovaných.

Mezi největší „producenty“ dat patří senzory a bezpečnostní kamery, družice a GPS systémy. Skeny v digitalizovaném zdravotnictví či obchodní sítě za nimi nijak nezaostanou, a to platí jak pro internetové obchody, tak pro tradiční retailové. Obrovské množství dat chrlí například sociální sítě. Podle společnosti Intel zpracovávat větší a členitější datové objemy bude stále náročnější, ale firmy díky jejich analýze budou profitovat z informací, které byly dříve nedostupné.

„Pokud tato data dokážeme agregovat, filtrovat a dále hlouběji analyzovat, mohou nám přinést netušené nové poznatky díky Business Inteligence. Analýza velkých dat však může pomoci i v dalších oblastech, například při analýze dopravních zácp, prevenci velkých epidemií či kvalitní a spolehlivé předpovědi počasí,“ uvádí konkrétní příklady využití „velkých dat“ Adam Raška ze společnosti Intel.

Inteligentní brány promění nestrukturovaná data v strukturovaná

Intel nabízí infrastrukturu, jak získat maximum informací z miliard zařízení, které v sobě mají inteligenci a jsou zdrojem dat. Z nestrukturovaných dat vytváří hodnotnou informaci cloudová infrastruktura prostřednictvím inteligentních bran, jež propojují vzájemně nekompatibilní systémy a koncová zařízení a zajišťují jejich agregovanou komunikaci směrem do cloudu. Na vývoji řešení inteligentních bran, které usnadní komunikaci zejména mezi starými systémy, tak aby je nebylo nutné vyměňovat, úzce Intel spolupracuje s dceřinými společnostmi McAfee* a WindRiver*.

Za příklad funkčního řešení může sloužit Daikin*, jeden z lídrů trhu na poli profesionálních klimatizačních jednotek, který používá tyto brány na propojení již instalovaných jednotek na střechách hotelů či nemocnic. Daikin je pak schopen získávat data vzdáleně a konsolidovaně a na jejich základě pak poskytovat zákazníkům další služby, jako například vzdálenou diagnostiku klimatizací, nové profily na úsporu energie apod. „Podobně spolupracujeme s energetickými společnostmi, jež brány instalují do již existujících energetických stanic. Výrobci energie jsou pak schopni získávat informace a odběrech v reálném čase a lépe – tedy chytřeji – řídit toky elektrické energie,“ představuje konkrétní možnosti využití „velkých dat“ v praxi Adam Raška.

Podle dat společnosti Intel už před dvěma roky přes každého z nás denně prošla data v objemu více než 1 GB, v roce 2015 bude každý uživatel generovat denně více než 4 GB dat – tedy zhruba stejný objem jako dva dvouhodinové filmy v HD kvalitě,“ ilustruje narůstající koloběh digitálních nul a jedniček Adam Raška ze společnosti Intel.

*Další názvy a značky mohou být majetkem svých vlastníků.

1) Průzkum byl proveden mezi IT odborníky z 289 českých firem v rámci konference Cisco Connect, která proběhla 15. dubna 2014 v pražském hotelu Clarion.

Tiskové zprávy

Diskuse