Intel uvádí procesor Intel Core M, umožní design zařízení bez ventilátoru

5. 9. 2014 19:55    Rubrika: Tiskové zprávy

Na světovém veletrhu spotřební elektroniky a domácích spotřebičů IFA představila společnost Intel nový procesor Intel® Core™ M, jenž bude pohánět nová zařízení typu 2 v 1 od širokého spektra výrobců včetně firem jako Acer*, ASUS*, Dell*, HP*, Lenovo* a Toshiba*. Nový procesor Intel nabízí optimální kombinaci mobility a výkonu a byl speciálně navržen pro dosažení co nejvyššího výkonu v těch nejtenčích ultramobilních zařízeních, která nejsou osazována ventilátorem. Procesor proto dokáže pohánět velmi tenká zařízení, jež ovšem dosahují výkonu na úrovni Intel Core a přitom nabízejí až dvojnásobnou životnost baterie oproti zařízením starým čtyři roky.

Intel uvádí procesor Intel Core M, umožní design zařízení bez ventilátoru


„Snažíme se již několik let reagovat na požadavky koncových uživatelů a transformovat mobilní výpočetní techniku. Představení Intel Core M je významným milníkem na této cestě,” říká viceprezident společnosti Intel a generální manažer divize osobních počítačů Kirk Skaugen. „Core M je první produkt z rodiny procesorů zaměřené na ty nejtenčí laptopy a nejvýkonnější tablety v zařízeních typu 2 v 1.”

Intel Core M nabízí oproti předchozímu procesoru čtvrté generace Intel Core o 50 procent vyšší výpočetní výkon a o 40 procent rychlejší grafiku. Spotřebitelé se staršími osobními počítači uvidí významný nárůst výkonu. Například ve srovnání se čtyři roky starým osobním počítačem nabízí Intel Core M až dvojnásobný výpočetní výkon a sedmkrát lepší grafiku.

V roce 2013 nabídl Intel největší mezigenerační nárůst životnosti baterie v dějinách společnosti. Procesor Intel® Core™ M a další úspory energie na platformě zdvihají laťku ještě výše. Procesor Intel Core M zvládne přes osm hodin přehrávání videa, což je o 20 procent (1,7 hodiny) vyšší životnost baterie oproti předchozí generaci Intel Core a dvojnásobek oproti průměrnému, čtyři roky starému PC.

Procesor Intel Core M je o 50 procent menší a při příkonu 4,5 wattu má až o 60 procent nižší teplený výkon než předchozí generace. Díky tomu mohou výrobci navrhovat velmi tenké systémy bez ventilátoru – a to dokonce tenčí než 9 mm, což je méně než AAA baterie a nejtenčí laptopy dneška. V současné době je v přípravě více než dvacet počítačů postavených na procesoru Intel Core M. Vůbec první počítače osazené tímto novým procesorem se objeví na trhu před Vánocemi.

Na veletrhu IFA výrobci včetně společností Acer, ASUS, Dell, HP a Lenovo představili širokou škálu nových zařízení postavených na procesoru Intel Core M v různých provedeních, velikostech a cenových hladinách.

  • Ve čtvrtém čtvrtletí rozšíří Acer svou populární řadu notebooku 2 v 1 o Aspire Switch 12, jenž bude vybaven displejem FHD o úhlopříčce 12.5” a originálním stojánkem i magnetickou klávesnicí, díky nimž bude možné plynule přecházet mezi pěti různými režimy.
  • ASUS představil ASUS Zenbook UX305, neobyčejně lehký a tenký ultrabook s 13” QHD displejem a ASUS Transformer Book T300FA 2 v 1, jenž byl představen během prezentace společnosti Intel. Transformer Book T300FA je vysoce výkonný 2 v 1; v Evropě by se měl objevit během podzimu a doporučená prodejní cena je €599. Do budoucna ASUS plánuje ještě tenčí model v podobě ASUS Transformer T300 Chi.
  • Dell oznámil svůj první komerční systém 2 v 1 s názvem Latitude 13 7000 Series, jenž je kombinací odlehčeného profesionálního ultrabooku a odnímatelného tabletu.
  • HP dále rozšiřuje svou oceňovanou řadu ENVY, jež se nově rozroste o dva nové počítače HP ENVY x2 s odnímatelným displejem o velikosti 13,3 a 15,6 palce.
  • Nový Lenovo ThinkPad Helix, jenž se na trhu objeví v říjnu, je o 12 procent lehčí a o 15 procent tenčí než jeho předchůdce, přičemž ovšem díky procesoru Intel® Core™ M nabízí vyšší výkon.

Intel rovněž představil chystané počítače od Toshiby, které rovněž budou postaveny na procesoru Intel Core M. Širší dostupnost systémů s procesory Intel Core M lze očekávat v první polovině roku 2015. Ohlášena byla pokračující spolupráce s ODM včetně společnosti Wistron* a dalších. Wistron plánuje produkt postavený na Intel Core M a inspirovaný referenčním zařízením Intel “Llama Mountain”. Toto zařízení, které je silné pouhých 7,2mm a váží 670 gramů, Intel představil letos na tchajwanském veletrhu Computex.

Intel Core M je „bezkonfliktní” produkt, což znamená, že neobsahuje minerály (cín, tantal, wolfram a/nebo zlato), z jejichž prodeje by byly přímo či nepřímo financovány ozbrojené skupiny v Demokratické republice Kongo a přilehlých zemích.

Procesor Intel Core M je nabízen v několika verzích. Intel Core M-5Y10/5Y10a nabídnou takty do 2,0 GHz. Procesor Intel Core M-5Y70 je s taktem do 2,6GHz nejvýkonnějším z řady Intel Core M a jeho součástí je také technologie Intel vPro pro profesionální počítače typu 2 v 1 se zabudovanými bezpečnostními funkcemi na ochranu dat, identit uživatelů a přístupu k internetu.

Další vlastnosti platformy Intel Core M zahrnují podporu vysoce kvalitního audia, Intel® Wireless Display 5.0, druhé generace produktů 802.11ac a v budoucnosti budou podporovat i bezdrátové dokování prostřednictvím WiGig.

Tiskové zprávy

Diskuse