ESET objevil chybu v systému Windows, která komplikuje ochranu před DNS útoky

8. 6. 2016 14:49    Rubrika: Tiskové zprávy

Analytici společnosti ESET detekovali novou verzi adware DNS Unlocker s unikátní schopností měnit výchozí konfiguraci DNS. Typickým příkladem, jak DNS Unlocker ovlivňuje napadený počítač, je zobrazování reklam, které jako zdroj uvádí DNS Unlocker, a několika variantami podvodných stránek upozorňujících na údajnou nákazu počítače.

ESET objevil chybu v systému Windows, která komplikuje ochranu před DNS útoky

„DNS útoky nejsou tak destruktivní – řekněme v porovnání s ransomware – a bývalo vždy jednoduché je eliminovat. U nové varianty DNS Unlocker to však už neplatí,“ říká Petr Šnajdr, bezpečnostní expert společnosti ESET.

Analytici společnosti ESET zjistili, že nový typ DNS Unlocker dokáže oklamat operační systém Windows tak, aby zobrazoval jiné hodnoty nastavení DNS, než je tomu ve skutečnosti. „V grafickém rozhraní se nadále zobrazuje, že používáte automaticky přiřazenou adresu DNS serveru, ale ve skutečnosti používáte adresu statickou. Stručně řečeno, jedná se o DNS útok, který si vynutí používání podvržených serverů DNS. Proto jde o problém, který je pro běžného uživatele velmi těžko řešitelný,“ konstatuje Petr Šnajdr.

Odborníci ze společnosti ESET analyzovali tento podvod a zjistili, že základní problém je v tom, jak systém Windows pracuje s DNS adresami. Podrobné informace o svých zjištěních proto zaslali společnosti Microsoft. Její bezpečnostní divize Microsoft Security Response Center (MSRC) uznala, že jde chybu, ale bohužel ji neklasifikovala jako potenciální zranitelnost. „Jelikož úprava registru vyžaduje administrátorská práva, nepovažujeme tento problém za natolik nebezpečný, abychom ho řešili prostřednictvím servisu MSRC,“ odpověděli zástupci divize.

„Doufejme, že Microsoft bude tento problém řešit v budoucích verzích operačního systému Windows. Do té doby by si měli být uživatelé vědomi rizika DNS útoků,“ říká Marc-Etienne Leveille, výzkumník malware ve společnosti ESET, který se podílel na odhalení této bezpečnostní chyby.

Tiskové zprávy

Diskuse