Vodafone vyhlásil České nápady roku: Počítače „s ušima“ i varování před střelci

9. 6. 2016 16:07    Rubrika: Tiskové zprávy

Rekordních 171 projektů se přihlásilo do soutěže podnikatelských záměrů Vodafone Nápad roku. Absolutním vítězem letošního devátého ročníku a vítězem kategorie Coolpad Startup roku 2016 se stal Pavel Konečný, jehož Neuron Soundware učí počítače rozumět zvukům. Celkově druhý a současně vítězem kategorie Ekonom Student podnikatel je Vladislav Vacek s projektem Locaid.me, který pomáhá s evakuací a záchrannými akcemi při krizových situacích. Třetím nejlepším nápadem dle hlasování poroty je DevCharge Vladimíra Vlacha, který umožňuje jakýmkoliv strojům přijímat mobilní platby.

Vodafone vyhlásil České nápady roku: Počítače „s ušima“ i varování před střelci

Vítězný projekt Vodafone Nápad roku získal finanční odměnu 300 tisíc korun, trojnásobek oproti předchozím ročníkům, a dalších 100 tisíc ve věcných cenách. Tým zároveň čeká pobyt v hlavním městě startupů, americkém Silicon Valley, včetně účasti na konferenci TechCrunch Disrupt. Panel investorů nyní bude s vybranými projekty jednat o investicích ve výši až 10 milionů korun. Finalisté předchozích ročníků už získali investice v celkové výši 56 milionů korun a dalších bezmála 10 milionů si rozdělili ve finančních a věcných cenách.

„Konkurence byla letos velmi vysoká a porota ocenila vysokou kvalitu přihlášených projektů. Lidé se zajímavými nápady a technologiemi se přihlásili ze všech krajů České republiky i ze Slovenska. Velmi nás také potěšilo, že chuť do vlastního podnikání zdaleka nemají jen studenti a dvacátníci. Nadpoloviční většina přihlášených byla starší než 30 let a necelé čtvrtině je přes 40 let,“ říká Martin Kešner, zakladatel soutěže.

Vítězný projekt Pavla Konečného Neuron Soundware je mladý startup, který právě dokončil pražský akcelerační program StartupYard 2016. Jeho tým vyvinul technologii umělé inteligence, která rozumí zvukům. To v praxi nachází využití zejména při audio diagnostice v průmyslových zařízeních. Zvuk a vibrace jsou totiž často nejjednodušší a nejlevnější metodou odhalování existujících či blížících se mechanických závad. Digitální mozek Neuron Soundware tak snižuje náklady na údržbu, umožňuje vzdálený dohled nad zařízeními a detekuje poruchy v reálném čase. Kromě celkového vítězství získal také ocenění v kategorii Coolpad Startup roku 2016.

„V letošním ročníku soutěže nás mezi řadou inovativních projektů nejvíce zaujala aplikace Záchranka od Filipa Maleňáka, která také získala speciální cenu poroty. Cílem Nadace Vodafone je podporovat technologie, které pomáhají zlepšovat život a společnost. A proto nás těší, že můžeme hned v začátcích pomoci takovému unikátnímu nápadu, který má potenciál lidské životy zachraňovat,“ říká Adriana Dergam, ředitelka korporátní komunikace Vodafonu a místopředsedkyně správní rady Nadace Vodafone.

Do soutěže Vodafone Nápad roku se letos přihlásilo 171 projektů, o 19 více než minulý rok. Celkový počet všech přihlášených nápadů tak s letošním ročníkem dosáhl čísla 1241. Necelá třetina přihlášených podnikatelů pochází z Prahy, následuje Středočeský kraj, Slovensko a kraje Jihomoravský a Moravskoslezský. Nejpočetnější skupinou jsou mladí lidé od 25 do 29 let, pak lidé od 35 do 39 let a třetí nejčastěji zastoupená věková kategorie je 29 až 35 let. Velmi výrazný je ale také podíl lidí přes 40 let. Třetina projektů je ve fázi konceptu, třetina ve fázi prototypu nebo těsně před spuštěním a třetina již generuje tržby.

Pomyslné stříbro a titul Ekonom Student podnikatel si letos díky verdiktu poroty odnesl Vladislav Vacek. Jeho Locaid.me je kombinace mobilní aplikace a jednoduchých zařízení, která detekují a v reálném čase mapuje krizové situace v soukromých i veřejných budovách, například požár nebo střelbu. Uživatelé (zaměstnanci či návštěvníci) jsou pak přes mobilní aplikaci okamžitě upozorněni a navigováni k bodům zájmu – k lékárničce, východu nebo hasicímu přístroji. Na základě polohy uživatele se navíc generuje jeho úniková cesta tak, aby se vyhnul všem nebezpečným zónám. Služba tak výrazně zvyšuje bezpečnosti a současně snižuje náklady na pojištění.

Třetí místo vybojoval Vladimír Vlach s brněnským startupem DevCharge, který reaguje na nástup takzvaného Internetu věcí. Stále více strojů, od automatů až po infostánky, totiž dnes díky napojení k internetu dokáže prodávat zboží či služby. DevCharge jim umožňuje přijímat platby a poskytuje tak jejich provozovatelům řešení pro monetizaci. Prostřednictvím specializované platformy propojuje samoobslužná prodejní místa společně s platebními metodami a mobilními telefony. Mezi typické místa použití patří například prodejní automaty, parkování, řízení vstupu a mnoho dalších.

"Vybrat vítězný 'Nápad roku' mezi tolika skvělými nominacemi byla opravdu výzva a krásná práce zároveň. Projekt Michala Konečného a jeho kolegů z Neuron Soundware zaujal nejvíce - jejich využití Big Data a software umělé inteligence je sebevědomým vykročením do éry Digitalizace. Věřím, že výhra v této soutěži bude katalyzátorem dalšího rozvoje a úspěchu Neuron Soundware na trhu v oblasti audio analýzy. Jsem ráda, že jsem mohla být u výběru projektů a přeji všem, i těm, kteří na první místo nedosáhli, hodně štěstí a úspěchu," říká Andrea Hepnerová, ředitelka SAP Business Services Centre Europe.

Speciální cenu poroty za projekt s výjimečným společenským přínosem získal Filip Maleňák za aplikaci Záchranka. Přes ni lze v případě nouze jednoduchým způsobem kontaktovat Zdravotnickou záchrannou službu a zároveň záchranářům automaticky odešle přesnou polohu a další informace. Aplikace také nabízí interaktivní postupy první pomoci či seznam nejbližších lékařských, lékárenských a zubních pohotovostí. Nadace Vodafone službě zajistí propagační stánek a vystoupení na konferenci INSPO, největší české konferenci o technologiích pro osoby se specifickými potřebami.

Stejně jako loni může hlasovat o nejzajímavější nápad mezi finálovými projekty také veřejnost. Hlasování se rozběhlo ihned po slavnostním vyhlášení výsledků Vodafone Nápad roku 2016 a zapojit se lze až do 15. července 2016 přímo na stránkách soutěže www.napadroku.cz/soutez/anketa.

Všichni finalisté letošního ročníku také mohli absolvovat rozšířený Mentoring Day. Toho se zúčastnily dvě desítky ostřílených podnikatelů a expertů v roli mentorů, kteří začínajícím podnikatelům nabídli své zkušenosti z oblasti prodeje, marketingu, financí nebo strategického plánování.

Titulárním partnerem soutěže a patronem dobrých nápadů je již tradičně společnost Vodafone. Hlavními partnery jsou J&T Banka, MSD a SAP. Partnery jsou společnosti Coolpad, Profinit, Microsoft a KF Legal. Soutěž dále podporují CzechInvest, Node5, Impact HUB, Jihomoravské inovační centrum (JIC) a Prague Startup Centre.

Tiskové zprávy

Diskuse