Společnost Symantec kupuje za 4,65 miliardy dolarů firmu Blue Coat

14. 6. 2016 15:39    Rubrika: Tiskové zprávy

Společnosti Symantec (NASDAQ: SYMC) a Blue Coat, Inc. oznámily uzavření finální dohody, podle které Symantec koupí Blue Coat za přibližně 4,65 miliardy dolarů. Tato částka bude vyplacena v hotovosti. Transakci již schválila představenstva obou společností a měla by být dokončena ve 3. čtvrtletí roku 2016. Greg Clark, výkonný ředitel firmy Blue Coat, se po dokončení transakce stane výkonným ředitelem společnosti Symantec a členem jejího představenstva.

Společnost Symantec kupuje za 4,65 miliardy dolarů firmu Blue Coat

Blue Coat má vedoucí postavení na trhu webové bezpečnosti (brány pro zajištění bezpečného přístupu k webu). Spolehlivou integrovanou platformu Blue Coat Cloud Generation Security používá celosvětově více než 15 000 zákazníků. Ve fiskálním roce, který skončil 30. 4. 2016, dosáhly příjmy Blue Coat výše 598 milionů dolarů podle standardu GAAP (755 milionů dolarů non-GAAP), což znamenalo meziroční nárůst 17 %; firma během tohoto období získala nové zákazníky a uvedla na trh nové produkty.

Akvizicí firmy Blue Coat společnost Symantec posílí svoji pozici nejvýznamnějšího dodavatele zabezpečení. Symantec bude díky tomu schopen definovat další inovace a budoucnost celého odvětví. Od akvizice se očekávají např. následující přínosy:

  • Symantec ochrání zákazníky před širokou škálou hrozeb pomocí nejlepší ochrany na trhu. Poskytovaná řešení dokáží detekovat a odstraňovat hrozby na všech úrovních (koncové body, e-mail, web, sítě i servery). Kombinovaná nabídka bude využívat telemetrie a dokáže nabídnout bezpečnostní řešení, které se již osvědčilo pro stovky milionů koncových bodů a serverů stejně jako pro miliardy webových transakcí denně.
  • Symantec pomůže podnikům při bezpečném přechodu na cloudové technologie. Pomocí vlastních cloudových technologií dokáže zabezpečit cloud podniků, ať už na úrovni uživatelů, dat nebo aplikací. Řešení proti úniku dat (Data Loss Prevention, DLP) budou nasazena na úrovni proxy serverů pro více než 12 000 cloudových aplikací.
  • Spojení umožní ještě zvýšit masivní investice do výzkumu a vývoje v oblasti hrozeb a zabezpečení. Symantec bude mít k dispozici více než 3 000 bezpečnostních výzkumníků a dalších specialistů v 9 centrech pro reakce na hrozby (threat response center).

„Díky transakci bude mít nová společnost velikost, zdroje i produktové portfolio potřebné pro novou éru inovací. Dokážeme svou nabídkou oslovit i velké zákazníky. Svět kybernetické bezpečnosti se mění v souvislosti s mobilními technologiemi a cloudem, významnou roli hrají regulační požadavky a otázky spojené s ochranou soukromí,“ uvedl ředitel společnosti Symantec Dan Schulman. „Greg Clark a celý tým Blue Coat nám přinášejí své manažerské i odborné dovednosti. Prokázali své schopnosti řídit růst firmy a v minulosti již také zvládli integraci více společností včetně portfolia jejich produktů.“

„Symantec dnes nabízí špičková bezpečnostní řešení pro ochranu koncových bodů a informací stejně jako řízené bezpečnostní služby, Blue Coat zase poskytuje každý den ochranu pro miliardy webových transakcí a je lídrem v zabezpečení cloudových služeb,“ dodává Greg Clark, výkonný ředitel společnosti Blue Coat. „Po spojení dokážeme nabídnout bezkonkurenční řešení pro různé skupiny zákazníků, největším podnikům, vládám i koncovým uživatelům. Sloučení společností Symantec a Blue Coat bude mít řadu strategických i finančních přínosů.“

V souvislosti s transakcí fond Silver Lake oznámil, že do roku 2021 investuje do společnosti Symantec dalších 500 milionů dolarů (celková investice tím dosáhne 1 miliardy dolarů). Fond Bain Capital, současný majoritní vlastník Blue Coat, investuje do sloučené společnosti 750 milionů dolarů. Oba investoři získají v odpovídající hodnotě nezajištěné konvertibilní dluhopisy, jejichž počáteční kurz je 20,41 na akcii Symantec. David Humphrey, ředitel fondu Bain Capital Private Equity, se stane členem představenstva společnosti Symantec.

- Současný ředitel společnosti Symantec Dan Schulman zůstane předsedou představenstva, současný finanční ředitel (CFO) Symantecu Thomas Seifert zůstane na své pozici.
- Ústředí nové společnosti bude v kalifornském Mountain View.
- Sloučená společnost bude mít předběžně za fiskální rok 2016 příjmy ve výši 4,4 miliard dolarů (non-GAAP), z čehož 62 % bude od podnikových zákazníků. Do konce fiskálního roku 2018 by Symantec měl ušetřit 550 milionů dolarů na provozních nákladech (150 milionů v důsledku synergického efektu akvizice, 400 milionů v důsledku již oznámeného úsporného programu).

Tiskové zprávy

Diskuse