BMW, Intel a Mobileye: Plně autonomně řízená vozidla v ulicích do pěti let

12. 7. 2016 19:21    Rubrika: Tiskové zprávy

Společnosti BMW, Intel a Mobileye spojily síly, aby z autonomních vozidel a budoucích konceptů mobility učinily skutečnost. Tito tři lídři v oblastech automobilového průmyslu, technologie a počítačové vize se rozhodli spolupracovat na vývoji řešení pro vysoce a plně automatizované řízení automobilů, které by mělo vstoupit do sériové výroby do roku 2021.

BMW, Intel a Mobileye: Plně autonomně řízená vozidla v ulicích do pěti let

Budoucnost automatizovaného řízení slibuje změnit životy lidí i společnosti k lepšímu. Nicméně cesta k plně autonomnímu světu je složitá a bude vyžadovat komplexní řešení, jež budou integrovat informace napříč celou sítí, od zámků dveří po datová střediska. Poskytovatelé přepravních služeb budoucnosti musejí zvládnout rychle se rozvíjející technologie, spolupracovat se zcela novými partnery a připravovat se na neočekávané příležitosti.

BMW bude společně s Intelem a Mobileye vyvíjet nezbytná řešení a inovativní systémy pro vysoce a plně integrované řízení, aby tyto technologie mohly být uvedeny do sériové výroby do roku 2021. Model BMW iNEXT bude sloužit jako základ pro strategii autonomního řízení skupiny BMW a vytvoří základ pro flotily plně autonomních vozidel, a to nejen na dálnicích, ale i v městském prostředí za účelem automatického sdílení jízdy.

Společnosti BMW, Intel a Mobileye jsou přesvědčeny, že automatizované technologie řízení cestování usnadní a zjednoduší. Cílem spolupráce je vyvinout řešení pro budoucnost, která nejen umožní řidiči sundat ruce z volantu, ale dosáhnout úrovně, kdy „řidič nebude muset sledovat provoz“ (úroveň 3) a nakonec „kdy bude moci úplně vypnout“ (úroveň 4), díky čemuž se pobyt ve vozidle může stát zábavou nebo pracovním čase. Tato úroveň autonomie by z technické perspektivy umožnila dosáhnout finální úrovně, kdy by „řidič nebyl vůbec potřeba“ (úroveň 5), takže uvnitř vozu by se nemusela nacházet lidská osoba. Toto vše zakládá možnost plně autonomních flotil, které by se mohly objevit do roku 2021, a zároveň to vytyčuje základy zcela nových obchodních modelů v propojeném mobilním světě.

Dne 1. července 2016 se zástupci třech partnerů sešli v ředitelství automobilky BMW v Mnichově, aby vyjádřili svůj zájem usilovat o průmyslový standard a definovat otevřenou platformu pro autonomní řízení. Společná platforma bude řešit úrovně 3 až 5 automatizovaného řízení a bude poskytnuta jak automobilkám, tak firmám z jiných průmyslových odvětví, které by mohly profitovat z autonomních strojů a strojů schopných osvojovat si poznatky.

Společnosti se dohodly na stanovení cílů a milníků na cestě k plně autonomním vozům postaveným na společné referenční architektuře. V krátkém horizontu společnosti předvedou autonomní testovací jízdu s vysoce automatizovaným prototypem (Highly Automated Prototype, HAD). V roce 2017 se platforma rozšíří na flotily s rozšířenými testovacími jízdami.

„Dnešní den představuje významný milník pro automobilový průmysl, neboť jsme vstoupili do světa zcela nové mobility. Společně s BMW a Intelem položila Mobileye základy pro technologii budoucí mobility, která umožní plně autonomnímu řízení se stát v několika příštích letech skutečností,“ prohlásil spoluzakladatel Mobileye, předseda správní rady a technologický ředitel společnosti profesor Amnon Shashua.

„Mobileye je hrdá, že může přispět svými zkušenostmi s čidly, lokalizací a řidičskými politikami do projektu plně autonomního řízení, který vzniká v této kooperaci. Zpracování podnětů, jako je naše schopnost pochopit scénu před vozidlem prostřednictvím jediné kamery, bude realizováno na nejnovějším SoC od společnosti Mobileye, který nese označení EyeQ® 5, algoritmy pro fúze pak budou zpracovávány na výpočetních platformách dodaných společností Intel. Vedle toho Mobileye nabídne svou technologii Road Experience Management (REM), jež zajistí přesnou lokalizaci a modelování řidičského výhledu v reálném čase, čímž významně podpoří plně autonomní řízení.“

Intel nabízí komplexní technologické portfolio, které pohání a propojuje miliardy chytrých a připojených zařízení, včetně automobilů. Aby bylo možné zvládnout složité pracovní úkoly vyžadované pro autonomní vozidla v městském prostředí, nabízí výpočetní výkon škálovatelný od procesorů Intel® Atom™ po Intel® Xeon™ a nabízející celkově 100 teraflopů vysoce efektivního výkonu bez nutnosti přepisování kódu.

„Vysoce autonomní vozy a všechno, s čím jsou propojeny, budou vyžadovat výkonné a spolehlivé elektronické mozky, aby byly dostatečně chytré, dokázaly se vypořádat s okolní dopravou a vyhnout se nehodám,“ říká generální ředitel Intelu Brian Krzanich. „Toto partnerství mezi BMW, Intelem a Mobileye nám pomůže rychle realizovat naši vizi revoluce v řízení automobilů. Přinášíme široké spektrum počítačových řešení pro automobily i cloud, konektivitu, bezpečnost, zabezpečení a technologii, díky které se stroje mohou učit. Věříme, že vše toto přispěje k dosažení skutečně komplexního řešení.“

BMW ve strategii ONE > NEXT vytvořilo rámec pro to, aby automobilka i nadále byla hnacím motorem individuální mobility. Tento přístup se stane skutečnosti v modelu BMW iNEXT, který bude na trh uveden v roce 2021 a který bude znamenat novou éru mobility.

„V BMW vždy usilujeme o to být technologicky na špičce. Toto partnerství podtrhuje naši strategii Number ONE > NEXT, jíž chceme utvářet individuální mobilitu budoucnosti,“ říká předseda správní rady BMW AG Harald Krüger. „Investovali jsme do HD mapové technologie HERE a teď věříme, že společné zkušenosti Intelu, Mobileye a BMW přinesou další stavební kámen k tomu, aby se plně automatizované řízení dostalo do ulic. Podobná revoluční řešení jsme už představili v našich konceptech VISION NEXT 100. Díky tomuto technologickému skoku vpřed nabízíme našim zákazníkům zcela novou úroveň potěšení z jízdy a zároveň přicházíme s novými koncepty prémiové mobility.“