Acer představuje SpatialLabs pro ConceptD, umožňuje využívat stereoskopické 3D zobrazení

31. 5. 2021 14:15    Rubrika: Tiskové zprávy

Společnost Acer představila SpatialLabs, sadu zážitků, které jsou podpořeny špičkovými optickými řešeními a zobrazovacími a smyslovými technologiemi, jež přenášejí virtuální svět do fyzičtějšího rozměru a poskytují stereoskopické 3D zážitky novým, intuitivním způsobem. Obsah se doslova vznáší před obrazovkou a umožňuje tvůrcům zkoumat jejich výtvory v reálném čase a v 360° - bez nutnosti používat specializované brýle.

Acer představuje SpatialLabs pro ConceptD, umožňuje využívat stereoskopické 3D zobrazení
  • Aplikace SpatialLabs, která byla poprvé představena na notebooku ConceptD, kombinuje stereokameru sledující pohyb očí, stereoskopický 3D displej a technologie vykreslování v reálném čase a poskytuje tvůrcům nový způsob interakce s jejich výtvory
  • SpatialLabs Experience Center umožňuje flexibilní využití stereoskopické 3D technologie a umožňuje tvůrcům zobrazit své modely ve stereoskopickém 3D jediným kliknutím
  • Společnost Acer spustila vývojářský program SpatialLabs pro vývojáře Unreal Engine, kteří mají zájem prezentovat projekty s využitím SpatialLabs

Společnost Acer rovněž představila program SpatialLabs Developer Program pro vývojáře Unreal Engine, kteří mají zájem prezentovat projekty s využitím SpatialLabs. Ti, kteří se do programu přihlásí, obdrží prototyp notebooku ConceptD SpatialLabs, první realizaci nového zážitku.

„V návaznosti na náš závazek vůči tvůrcům prostřednictvím produktů ConceptD s potěšením představujeme SpatialLabs, další krok společnosti Acer v úsilí poskytnout skutečně pohlcující zážitky, “ řekl Jerry Kao, spoluředitel společnosti Acer Inc. „SpatialLabs vylepšuje současné pracovní postupy 3D návrhářů, takže mohou svůj čas a zdroje soustředit na tvůrčí proces. Vývojářům umožňuje SpatialLabs díky podpoře Unreal Engine vytvářet úžasné zážitky v různých vertikálních oblastech.“

Nejmodernější optická řešení a technologie

Zážitek ze SpatialLabs je vytvořen kombinací řešení pro sledování pohybu očí, stereoskopického 3D displeje a technologií renderingu v reálném čase. Řešení pro sledování pohybu očí se skládá ze sady stereokamer umístěných na horní straně zařízení a sleduje polohu a pohyb hlavy a očí uživatele. Displej prototypu notebooku ConceptD SpatialLabs, který bude poskytnut účastníkům vývojářského programu, se skládá z UHD 2D panelu, který je opticky svázán s čočkami z tekutých krystalů, což dohromady tvoří inovativní modul, který lze přepínat mezi 2D a stereoskopickým 3D zobrazením.

V kombinaci s tím umožňuje technologie grafického zpracování zobrazit každému oku diváka jiný obraz a vytvořit stereoskopický 3D efekt, který umožňuje, aby se obsah vznášel před obrazovkou. Technologie vykreslování v reálném čase umožňují tvůrcům interagovat s 3D modely při používání aplikací v Experience Center SpatialLabs a prohlížet si výtvory v reálném čase, což zlepšuje pracovní postupy při navrhování. Také mohou prezentovat interaktivní a pohlcující projekty – to vše ve stereoskopickém 3D zobrazení.

Výtvory, které se vznášejí nad obrazovkou

Tato sada technologií je pro tvůrce, kteří pracují s 3D obsahem, doslova revolucí. Designéři obvykle pracují na 2D displejích, které poskytují pouze omezené informace o hloubce 3D objektu nebo scény. SpatialLabs poskytuje tvůrcům možnost vidět, jak jejich projekty ožívají v reálném čase.

Dříve museli umělci vytvářet několik skic z různých úhlů, aby se ujistili, že jsou jejich postavy správně proporcionální. Počítače tento proces zdokonalily, ale protože je obtížné posoudit 3D proporce na 2D obrazovce, zůstávalo mnoho věcí na posouzení designéra. Prohlížeč modelů SpatialLabs toto omezení odstraňuje tím, že designérům poskytuje další rozměr, se kterým mohou pracovat hned po vybalení z krabice: intuitivní 360° perspektivu, ve které lze modely otáčet, přesouvat nebo dokonce přetahovat z obrazovky, což umožňuje zohlednit všechny úhly. I při posuzování modelu ze stejného úhlu je ve stereoskopickém 3D zobrazení k dispozici více informací než ve 2D zobrazení.

Možnost vidět své výtvory ve stereoskopickém 3D zobrazení v poměru 1:1 urychluje proces hledání problémů a zajišťuje, že 3D návrh odpovídá původnímu konceptu. Například konstruktéři výrobků mohou díky prohlížeči SpatialLabs Model Viewer získat představu o tom, jak bude jimi vyráběný předmět vypadat, než investují čas a prostředky do jeho tisku nebo obrábění. Funkce, jako je možnost měnit pozadí HDRI modelu, navíc umožňují jejich prezentaci v přirozeném, realistickém prostředí. To znamená, že mohou manažeři a členové týmu poskytovat jasnější zpětnou vazbu v každé fázi projektu a zákazníci si mohou snadněji vizualizovat položku, aby se ujistili, že odpovídá jejich očekáváním.

Centrum zážitků SpatialLabs

Displej prototypu notebooku ConceptD SpatialLabs je ve výchozím nastavení nastaven na 2D režim, což umožňuje používat zařízení jako běžný notebook. Po spuštění aplikací v centru SpatialLabs Experience Center se automaticky zapne stereoskopický 3D režim.

SpatialLabs Experience Center je spouštěč, který obsahuje výukový program usnadňující používání technologie, několik zástupců aplikací a instalační programy pro aplikace a doplňky. V současné době tyto aplikace zahrnují:

  • SpatialLabs Model Viewer: Nástroj, který umožňuje uživateli importovat soubory ve všech hlavních 3D formátech a prezentovat je ve stereoskopickém 3D. V prohlížeči jsou do zobrazeného 3D modelu začleněny generované informace o poloze hlavy. Například při mírném pohybu doleva nebo doprava se 3D model otočí opačným směrem, jako kdyby uživatel udělal krok na obě strany objektu. To vše se děje v reálném čase.
  • Pro důležitý 3D software, jako je Blender a Autodesk Fusion 360, jsou k dispozici doplňky SpatialLabs Model Viewer, které umožňují přenést soubory vytvořené v těchto aplikacích jediným kliknutím do SpatialLabs Model Viewer.
  • SpatialLabs Go: Vlastní řešení pro vykreslování obsahu na celé obrazovce vedle sebe do stereoskopického 3D zobrazení. Například po využití programu Blender k nastavení okna do zobrazení vedle sebe přes celou obrazovku mohou návrháři použít SpatialLabs Go k jeho převedení do stereoskopického 3D zobrazení.
  • PiStage pro Maya: Meziprogram PiStage funguje jako nástroj, který dokáže přeskočit časově náročnou renderovací linku, což uživatelům umožňuje flexibilně vytvářet nebo upravovat obsah na rozšířeném 2D monitoru a zobrazovat veškeré změny provedené ve stereoskopickém 3D zobrazení v reálném čase pomocí aplikace SpatialLabs.
  • SpatialLabs Player: Nativní přehrávač pro prezentaci videa vedle sebe ve stereoskopickém 3D zobrazení.

Program pro vývojáře

SpatialLabs také podporuje Unreal Engine, 3D nástroj pracující v reálném čase, který dává tvůrcům svobodu při realizaci jejich vizí a umožňuje vývojářům a týmům spolupracovat a pracovat rychleji než kdykoli předtím bez kompromisů v kvalitě nebo škálovatelnosti.

„Náš tým je nadšený z možností, které nám nabízí nový prototypový notebook ConceptD SpatialLabs a jejich program pro vývojáře SpatialLabs,“ řekl John Buzzell, vedoucí oddělení rozvoje podnikání ve společnosti Unreal Engine. „Když se váš inovativní obsah a aplikace spojí s nejnovějšími vizualizačními technologiemi, získáte zážitek, který je pohlcující, přístupný a poutavý.“

Aby společnost Acer pomohla proměnit jejich představy ve skutečnost, poskytne těm, kteří budou přijati do programu, prototyp notebooku ConceptD SpatialLabs na dobu tří měsíců - zcela zdarma, včetně dopravy. Přijatí uchazeči mohou poskytnuté zařízení používat k vytváření projektů v Unreal Engine a na oplátku by měli společnosti Acer umožnit předvádění a vystavování těchto projektů po dobu jednoho roku. Během procesu tvorby bude také shromažďována zpětná vazba od uživatelů a bude s nimi veden rozhovor pro různé účely zahrnující například vývoj produktu.

Tiskové zprávy

Diskuse